Toto maso Češi obchází obloukem a považují ho za podřadné. Přitom jde o delikatesu plnou zdraví a síly
K masu má mnoho lidí rozporuplný vztah. Pokud jde o plátek, který nepřipomíná původní zvíře, ze kterého pochází, zpravidla s ním nemáme potíže. Kupříkladu vnitřnosti nás ale často děsí. Přitom mají celou řadu výhod a v mnoha koutech světa jsou dokonce považovány za delikatesu.
Málokdo si v dnešní době koupí játra, ledvinky nebo srdce. Z výživového hlediska jde ale o skrytý poklad. Tyhle zapomenuté potraviny totiž obsahují mnohem víc živin než jiné typy masa. Pokud se je odvážíte ochutnat, může vás překvapit, jak chutné a univerzální v kuchyni jsou.

Co všechno patří mezi vnitřnosti?
Podívejme se nyní na to, jaké vnitřnosti se obvykle konzumují. Jednou z nejběžnějších jsou rozhodně játra. V receptech se vyskytují jak hovězí, tak kuřecí nebo vepřová. Mají jemnou texturu, typickou chuť i barvu. Další položkou, kterou stále ještě občas můžete vidět na pultu masny, je srdce. Přestože to zní děsivě, jedná se o maso ze silné svaloviny, které někdo chuťově přirovnává ke steakům. Na rozdíl od nich je ale zdravější.
Najdou se také lidé, kteří nedají dopustit na ledvinky, které kdysi nejspíš připravovaly naše babičky. Mají výraznou chuť a lehce tužší strukturu. Proto se před přípravou často namáčí do mléka. Zapomenout pochopitelně nemůžeme ani na nejrůznější krevní paštiky, jazyk, mozeček nebo dršťky. Česká kuchyně uměla zpracovat opravdu téměř cokoliv.
Jak vnitřnosti chutně připravit?
Nyní se podíváme na to, jak se jednotlivé typy vnitřností připravují, abyste si na nich skutečně pochutnali. Jako první jsou tu játra. U těch nic nezkazíte, pokud je připravíte na másle s cibulí. Stačí je jednoduše nakrájet na plátky, namočit na hodinu v mléce a poté je spolu s cibulí krátce osmažíte do růžova.
Srdce se připravuje jako steak. Proto je třeba jej nakrájet na plátky a marinovat. Například s česnekem nebo rozmarýnem. Nezapomeňte také na dostatečné množství oleje, který pomůže maso udržet šťavnaté. Poté už se srdcem pracujte stejně jako s kterýmkoliv jiným steakem.
Oblíbeným způsobem, jak připravit ledvinky, je úprava na másle s hořčičnou omáčkou. Zde je klíčové je zbavit pachuti. Proto je nejprve pět minut předvařte a poté vývar slijte. Poté je orestujete na pánvi a přidáte právě hořčičnou omáčku.
Kdo je v kuchyni zběhlý, možná si troufne dokonce na přípravu vlastní paštiky. Ta sestává z jater, cibulky, česneku, kapky smetany a koření, například tymiánu. Vše je třeba rozmixovat a uložit do předem připravené formy.
Proč mají vnitřnosti skvělou výživovou hodnotu?
Ve vnitřnostech se skrývá celá řada zdraví prospěšných látek. Uvádí se například, že v játrech najdeme až 2 715 procent doporučené denní dávky vitaminu B12, 1 048 procent vitaminu A, dále také železo, měď, folát a další.
Srdce obsahuje koenzym Q10, který tělu dovede dodat energii a prospívá také zdraví cévní soustavy a vašemu vlastnímu srdci. V ledvinkách najdeme vysoké množství selenia, vitaminu B12, železa a zinku. Vaše imunita vám za takovou nálož doslova poděkuje.
Další výhodou je, že vnitřnosti nejsou v současnosti příliš populární, a tak obyčejně bývají velmi levné. Za pár stovek korun si tak domů přinesete opravdu velkou zásobu masa. Navíc vás může hřát pomyšlení, že jste přispěli k menšímu plýtvání potravinami.

Nejbizarnější pokrmy z vnitřností
Filipínci připravují pokrm Pinapaitan. Jedná se o hořkou polévku s kozími vnitřnostmi a žlučí. Místní věří, že toto jídlo očistí nejen vaše tělo, ale také ducha. Ve Velké Británii je zase známý Haggis, neboli jehněčí žaludek plněný nádivkou z mletého masa. Ve stejné zemi také vznikla Mock turtle soup, což je falešná želví polévka. K její přípravě se tradičně používaly vnitřnosti, a to dokonce včetně mozku.