Toto je dle odborníků nejzdravější ovoce rostoucí v Česku. Češi ho bohužel nevezmou do úst, pálí z něj pouze alkohol
Možná se domníváte, že všechny ovocné stromy pěstované v Česku dobře znáte. Je ale velká šance, že minimálně jeden z nich neznáte, nebo jej pravděpodobně na své zahradě nepěstujete. I přesto, že je považován za vzácný, Češi jej využívají především na pálenku. Tento strom je velmi zajímavý nejen pro své plody, ale také pro svou výšku. Jeho pěstování ale nemusí být snadné, což je jeden z důvodů, proč lidé raději pěstují jablka, hrušky či třešně.
Spousta vášnivých zahradníků si doma pěstuje nejrůznější ovoce, ale pouze ti nejlepší pěstují i strom zvaný oskeruše. V České republice je považována za vzácné ovoce a mnoho lidí ji na svých zahradách nepěstuje právě kvůli tomu, že péče o ni může být poněkud složitější. Jedná se o největší ovocný strom rostoucí v Evropě, jenž dosahuje výšky i 15 a více metrů. Dožívá se ohromných 300 až 500 let a patří mezi chráněné druhy. Pokud máte dostatek odvahy, můžete tento strom pěstovat i vy.

Oskeruše: Vzácný ovocný strom, který Češi moc nepěstují
Jeřáb oskeruše je vzrostlý ovocný strom, který je nepochybně zajímavý. Má sice velmi dlouhý život, ale poměrně pomalý růst. Od května do června jej zasypávají bílé květy, poté se objevují plody, 2-4 cm velké malvice, připomínající malá jablka nebo hrušky. Tyto plody se ale nedoporučuje trhat, sbírají se po opadání – jakmile změknou, zhnědnou, jsou aromatické a dokonale sladké. Pokud je ale utrhnete přímo ze stromu a hned sníte, budou trpké a nepříliš dobré.
Plody oskeruše je možné jíst čerstvé, připravit z nich kompoty, marmeládu nebo je sušit, často se z nich vyrábí také pálenka známá jako oskerušovice. Plody mají různé účinky podle toho, v jakém stavu se konzumují.
I když je oskeruše dnes považována za zapomenutý ovocný strom, ve starověké Evropě byla velmi známým druhem jeřábu. V lidové medicíně se plody již dlouho využívají pro léčbu různých zdravotních potíží a kromě nich se využívá také dřevo stromu, které je považováno za vysoce kvalitní. V minulosti byla oskeruše považována za symbol plodnosti, zdraví a ochrany před zlými silami.
Pěstování oskeruše nemusí být snadné
Oskeruši je možné pěstovat, může to však být náročné. Potřebuje slunné místo, nesnese vlhká místa, kde strom může trpět strupovitostí. Je nutné se o ni občas starat – vhodný je řez ke tvarování koruny a také pravidelné odstraňování přerostlých výhonů. Může být problém strom sehnat, ale na internetu koupíte zkrátka všechno.

Plody pomohou vyřešit mnohé zdravotní potíže
Plody oskeruše obsahují spoustu důležitých látek. Mezi ty patří kromě cukrů a bílkovin také vitamín C a A, pektiny, organické sloučeniny, minerály i třísloviny (taniny). Tyto látky dohromady pomáhají udržovat silnou imunitu, zdravé tělo a cévy. Nechybí jim bohatá dávka antioxidantů a dalších látek, díky kterým oskeruše chrání tělo i před oxidačním stresem. To je několik z mnoha důvodů, proč se rozhodně vyplatí mít tento strom na své zahradě.
V sušeném stavu plody oskeruše pomohou s průjmem, čerstvé plody mají naopak projímavé účinky. Oskeruše má také protizánětlivé a antirevmatické účinky, podporuje močové cesty a ledviny a také trávení, což ocení zejména starší lidé – plody oskeruše totiž pomáhají vylučovat žluč. Plody mohou jíst i diabetici.