Zjistila jsem pravdu o pečivu ze supermarketu a nevěřila jsem vlastním uším. Příště si dám pozor, kde a co nakupuji
Přemýšleli jste někdy nad tím, odkud se do supermarketů dostává pečivo? Spousta lidí má mylnou představu o tom, že přichází zamražené ve velkých bednách a pak se jen rozpéká a dává do regálů. To ale není vždy pravda.
Spousta lidí je stále poměrně skeptická vůči pečivu ze supermarketu a raději pro něj vyráží do pekařství ve svém sousedství, kde má stoprocentní jistotu toho, že jsou chleby, rohlíky, housky i třeba buchty pečené s láskou a hlavně z lokálních surovin.
Dodnes totiž mnozí věří tomu, že je v supermarketech k dostání jen pečivo ze zmražených polotovarů. Tak tomu ale není. V prodejnách mnohých známých řetězců totiž najdete i takové pečivo, které se zde od píky vyrábí.
Albertovo Pekařství
Pravdou je, že v mnoha supermarketech narazíte na pečivo z polotovaru, které se do prodejen dostává od velkých dodavatelů. Jde například o různé druhy sladkého pečiva. Na druhou stranu si ale prodejci mnohé druhy pečou sami. A to například v prodejnách Albert, které prodávají výrobky z Albertova Pekařství. Takové produkty najdete ve dvou řadách, a sice Mlynářská řada a Mistrovská řada.
Mlynářská řada nabízí zákazníkům zdravější pečivo, které má zvýšený obsah vlákniny a bílkovin. Mistrovská řada je pak určena pro ty, kteří si potrpí na klasické pečivo, avšak z kvalitních ingrediencí a pečené s ohledem na tradice a umění poctivých pekařů.

Také Globus i Tesco
Vlastním pekařství disponuje už dlouhá léta také obchodní síť prodejen Globus. Ta mimo jiné má i svou vlastní cukrárnu. V Globusu tak kromě čerstvě upečeného chleba, housek, rohlíků, kaiserek, croissantů anebo třeba koblih zakoupíte i různé cukrářské výrobky, jako jsou dorty, zákusky a podobně. Také se zde prodávají čerstvě vyrobené lahůdky. Zkrátka tedy nepřijdou ani lidé, kteří spíše než sladkému holdují slanému. Najdou zde chlebíčky, jednohubky i různé pomazánky.
Pečivo je čerstvě připravováno i v prodejnách Tesco. Zde je sortiment ve své podstatě velmi podobný jako v Globusu.
Pečivo od lokálních a regionálních dodavatelů
A smutnit nemusíte ani v případě, že máte v dosahu Kaufland namísto jiných obchodů. Pečivo se zde sice nepřipravuje přímo na místě, avšak každý den se sem dováží chleby, rohlíky a housky od regionálních pekařů.
Podobně jsou na tom i supermarkety Penny. Ty nedisponují dostatečně velkým zázemím, aby se v nich nacházelo vlastní pekařství. Stále však dbají na to, aby základní druhy pečiva, jako jsou již zmíněné chleby, rohlíky a housky, pocházely od regionálních a lokálních dodavatelů.

Boj proti plýtvání
Drtivá většina na českém trhu působících řetězců se aktivně snaží bojovat proti plýtvání jídlem. A to se týká i pečiva. Před zavírací dobou proto dávají na pečivo slevu. Případně je možné některé kousky ještě pořídit v brzkých ranních hodinách za sníženou cenu. Tak činí třeba Penny. „Pečivo, které se neprodá, nabízíme mimo jiné v rámci balíčků Nesnězeno. Nově také začneme nabízet tvrdé rohlíky na strouhanku,“ sdělil pro kupi.cz Tomáš Kubík, manažer komunikace Penny.
V Albertu s ním pak nakládají jinak. „Albert se zaměřuje na darování neprodaného pečiva potravinovým bankám a v případě, že již není pečivo vhodné k lidské konzumaci, poskytuje je zvířecím farmám a záchranným stanicím,“ uvedl Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.
Častou praktikou, jak se řetězce snaží předejít plýtvání, je pak i snížená produkce čerstvě upečených dobrot ve večerních hodinách. Přestože jsou zákazníci leckdy naštvaní, že si nemohou večer zakoupit ještě teplý chleba a nabídka pečiva je omezená, děje se tak právě proto, aby se pak prodejci nemuseli zbavovat velkého množství chlebů, housek a podobně.
Zdroje: vitalia.cz, denik.cz, zboziaprodej.cz