Seznam základních potravin, které od června opět radikálně podraží
Přestože by se mohlo zdát, že snižující se inflace povede také ke zlevnění potravin, minimálně v některých případech tomu tak není. Naopak to vypadá, že některé z nich v následujících týdnech opět podraží. Které to jsou a jaký je důvod?
Podle odborníků je hlavní příčinou zejména zdražování cen zemědělských produktů, ke kterému došlo především v březnu. Statistiky naznačují, že tyto ceny vzrostly v poslední době o 3,2 procenta, meziročně byly vyšší dokonce o 15,7 procenta.
„Nepříjemnou zprávou je další růst cen v zemědělství, který se dotýká jak rostlinné, tak živočišné výroby. Je to další předzvěst zdražování potravin na českém trhu,“ sdělil nepříjemnou zprávu pro Novinky.cz ekonom Petr Dufek.

Potraviny zdražují již řadu měsíců
Tento nepříznivý trend trvá již sedm měsíců v kuse. V následujících měsících by sice měl podle zemědělských expertů klesnout, nicméně než se to projeví také na cenách potravin, může to ještě nějakou dobu trvat.
V důsledku tohoto nepříznivého trendu si tak připlatíme za řadu nejen základních potravin. Dobrým příkladem je například konzumní chléb, jehož cena podle Českého statistického úřadu stoupla o 4,1 procenta. V průměru tak za něj zaplatíte až 44,58 koruny.
Také další pečivo nejspíš čeká podobný osud, protože se neustále zvyšují ceny pšenice a žita. „Z důvodů klesajících osevních ploch obilovin v Česku i v Evropě se může vytvořit také vyšší poptávka po této komoditě. V této souvislosti je také nutné upozornit na nižší výnosy obilovin v některých státech. Například francouzští pěstitelé zaznamenali v loňském roce snížení výroby u pšenice o 20 procent, v Německu o 17 procent,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.
Nepříznivý trend potká také mléčné výrobky
Dále jde také o mléčné výrobky, například jogurty. Důvodem je zvyšující se cena mléka. Na tu má vliv několik věcí, podle Potravinářské komory především to, že zamědělci nyní chovají jiná plemena dobytka, jejichž dojivost je ale menší. To s sebou nezbytně nese také menší výnosy.
V chovech se šíří také takzvaná nemoc modrého jazyka, která postihuje nejen krávy, ale také ovce. Současně panují obavy také z šířící se slintavky a kulhavky. Farmáři musí kvůli tomu provádět mnohá opatření, což zvyšuje jejich náklady.
Do cen vajec se zase promítla loňská ptačí chřipka, která zasáhla také několik českých drůbežích chovů. Kromě toho chovatelé musí přestavovat své dosavadní klecové chovy na chovy volné, neboť začíná tento způsob chovu být postupně omezován.

Lepší životní podmínky zvířat mohou zvyšovat ceny
„Obchodní řetězce se marketingově líbivě zavázaly, že klecová vejce roku 2025 přestanou vykupovat,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda a varoval, že kvůli tomu mohou ceny vajec v budoucnu narůst dokonce na osm korun za kus.
Situace se komplikuje také v případě ovoce. Letošní zima totiž byla pro pěstitele velmi nepříznivá. Loni tak došlo ke zničení velké části úrody jablek a dalšího ovoce. Z toho důvodu je nutné více ovoce dovážet ze zahraničí, například z Polska, což náklady pochopitelně zvyšuje.
„Zmrzla jablka nejen u nás, ale i v Polsku, odkud se do Česka nejvíc dovážejí. Vypadá to na určitý nedostatek. Nejčernější scénáře, hovořící o cenovce sto korun za kilo jablek, jsou ale nesmysl. Podle všeho mírně poroste i cena brambor,“ popsal agrární analytik Petr Havel pro Denik.cz.
Je třeba proto počítat s tím, že náklady za potraviny budou mít domácnosti i nadále poměrně vysoké a teprve další měsíce ukáží, zda se situace v budoucnu opět zlepší.