Řezník z Globusu přiznal odkud berou čerstvé maso a uzeniny. Příště budu lépe přemýšlet, kde nakoupím
Není to až tak běžné, a vlastně v českých potravinářských řetězcích se to neděje, aby měli přímo v budově svého obchodu vlastní výrobnu masa. Jinak tomu je u Globusu, kde vlastní řeznictví zajišťuje výrobu masa v každé prodejně. Maso, které vždy dorazí v celém kusu, si řezníci Globusu porcují přímo na místě. To velmi zkracuje dobu, kdy je maso na cestách, takže si snáz udrží svou kvalitu.
Jelikož může Globus vyrábět veškeré uzeniny a masné výrobky přímo na místě, tak nemusí brát přebalené výrobky z jiných masokombinátů. Navíc jsou prostory vybavené kompletní bourárnou, chladícími sklady a technologickým zázemím. Vše obsluhují vyškolení řezníci, což obchod výrazně odlišuje od dalších řetězců, kde jsou pouze zaměstnanci vedení jako obsluha pultu.
Velkým benefitem je absolutní kontrola nad kvalitou, postupy a recepturou. Lze vytěžit na maximum také krátkou vzdálenost od bourání masa po cestu na pult, což umožňuje Globusu prodávat maso v maximální kvalitě. Neputuje totiž přes několik míst, než se dostane až k zákazníkovi.
Jak si tedy vybrat to správné maso?
Určitě budeme moci konverzovat nad kvalitou masa v různých řetězcích, kde se čas od času objeví v novinách titulek, že není kvalitní a je třeba i prošlé. Jiná situace je to pak u řezníků, kteří si berou maso přímo od masokombinátů, nebo jde o řeznictví, které má svůj vlastní. Pak se asi nebavíme o tom, jestli je maso kvalitní, ale stále existuje prostor pro maximální čerstvost. Tento způsob řeší právě vystavění bourárny přímo v obchodě, jako to můžeme vidět v Globusu.
Díky vlastní bourárně se totiž maso nevystavuje teplotním výkyvům a lze snadněji dohledat původ masa. To nejdůležitější je ovšem absolutní kontrola nad kvalitou zpracování a i následnou distribucí na pult k zákazníkovi. Maso je maximálně čerstvé, což je i dílem rychlého zpracování. Navíc pak je možné, že i cena bude příznivější, protože se do výsledné cenotvorby nezapočítávají externí vlivy. Na kolik je to realita je už na posouzení každého zákazníka.

Výhoda je v dostupnosti
Pokud snad musíte jezdit pro kvalitní maso mnoho kilometrů k soukromému řezníkovi, kde se navíc potýkáte s vyšší cenou, tak je možná fajn poohlédnou se po nejbližším Globusu. Díky tomu totiž můžete za stejnou kvalitu zaplatit méně, a komu by se v dnešní době pár korun navíc nehodilo.
Bude určitě zajímavé sledovat, jestli k takovému kroku nepřistoupí i další řetězce. Díky neustálé modernizaci pracovního provozu se může tato investice do vlastního řeznictví vyplatit, jelikož pultový prodej masa je určitě jednou z nejdůležitějších složek každého obchodu. Stačí, když se člověk podívá na kvalitu masa, kvalitu zázemí a obecně přístup a hned se při nákupu objevuje větší důvěra v produkt.
Zdroje: Budějcká Drbna, YouTube