Než si objednám pizzu v restauraci, zeptám se na tuhle základní otázku. V 80 % pak z restaurace bez zaplacení odejdu
Křupavé, dozlatova upečené okraje. Střed ale přesto zůstává měkký a křehký. Je ideálním jídlem pro skupinové večery, snadno si kousek koupíte na ulici k rychlému obědu nebo večeři a existuje tolik druhů, že je někdy pěkně složité vybrat si ten pravý. Přesně to je pizza. Jedno z vůbec nejoblíbenějších jídel na světě. Udělat si ji můžete sami doma, v supermarketech si lze koupit mraženou verzi nebo si prostě stačí zajít do restaurace. Než si ale objednáte, měli byste se obsluhy zeptat na dost podstatnou věc. Jinak se totiž může stát, že budete mít po prvním ochutnání zkaženou náladu.
Rajčatový základ, bylinky a na vrchu roztavený sýr, který se při kousnutí pěkně táhne. Sbíhají se vám sliny? Není se čemu divit. Pizza je vděčným pokrmem, který miluje téměř každý. Výhodou je, že si na ni můžete dát prakticky cokoliv, co máte rádi. O její neutichající popularitě svědčí i fakt, že se ročně na naší planetě zkonzumuje 5 miliard pizz! Jen průměrný Američan sní zhruba 6 000 kousků pizzy každý rok, ve Spojených státech dokonce existuje oficiální pizzový týden probíhající od 18. do 24. ledna. V tomto období pizzu ve fastfoodech a restauracích častokrát pořídíte ve slevě. Jedná se o typ jídla, který koupíte prakticky kdekoliv. Samozřejmě se ale liší kvalitou, a pokud toužíte po nadprůměrném gastronomickém zážitku, je potřeba dobře vybírat.

Vysoká očekávání
Kulatá v peci pečená pochoutka je vděčnou možností na každém restauračním menu. Je možné ji udělat v klasické, vegetariánské nebo dokonce i veganské verzi, milují ji jak děti, tak dospělí. Když už nevíte, co si v restauraci objednat, pizza je zaručenou klasikou, která vás nezklame. I proto ji ve své nabídce má až 17 % podniků! Obecně lze říct, že i nejobyčejnější pizza z řetězce rychlého občerstvení vám udělá radost, alespoň do jisté míry. Jestliže se ale za pizzou vypravíte do klasické restaurace, zajisté očekáváte, že bude vyrobená z kvalitních ingrediencí, nebude překypovat mastnotou a bude nadprůměrně chutnat. Na co si tedy dát pozor, než objednávku sdělíte obsluze?
Krátký seznam
Klíčovou ingrediencí je těsto. To tvoří neodmyslitelný základ, bez kterého kvalitní a chutnou pizzu zkrátka nevykouzlíte. Poctivé těsto se vyrobí smícháním pouze několika surovin – jde o mouku, vodu, droždí a sůl. Někdy se během hnětení přidává trocha olivového oleje, který dodá vláčnost a chuť. Nejde o nijak složitý proces, vyžaduje ale trochu času a trpělivosti. Dále pak přichází na řadu navrstvení přísad, které přijdou navrch. Mezi nejoblíbenější patří kvalitní šunka, salám nebo pršut, kukuřice, cibule či různé druhy sýrů. Někteří jedinci si s radostí zvolí také ananas, zatímco jiní ho na pizze nemůžou vystát. Nicméně fantazii se meze nekladou a každý si populární pokrm může sestavit podle svého. Teď už víte, z čeho by poctivá pizza měla být vyrobena a co obsahovat. Čerstvá pizza neobsahuje žádná zahušťovadla, konzervanty ani éčka.

Ne vždy je domácí
Ne všechny restaurace ale k výrobě pizzy přistupují poctivě. To, že ji mají v nabídce, totiž ještě neznamená, že je domácí. Divili byste se, kolik podniků si pizzu nechá dovážet v mražené podobě a případě potřeby ji pak jen rychle rozmrazí! Samozřejmě to rozhodně není pravidlem, ale stává se to. O jednu takovou zkušenost se podělil zákazník z Pardubic, který se o zážitku rozepsal na sociální síti Facebook. „Šel jsem s přítelkyní na večeři do pěkné restaurace v centru města. Po dlouhém váhání jsme se nakonec rozhodli, že si objednáme dva různé druhy pizzy a podělíme se. Po chvíli čekání nám obsluha přinesla naši objednávku, nestačili jsme se ale divit,“ píše. Na první pohled bylo patrné, že pizza rozhodně domácí nebyla. „Hned jsem věděl, že jde o mražený polotovar. Chutnala sice dobře, s tradiční pizzou se to ale nedalo srovnat,“ říká. Za jídlo zaplatil, ten večer se ale naučil důležitou lekci.
Raději se zeptejte
Jestli se na pizzu nevydáte vyloženě přímo do pizzerie nebo italské restaurace, není vůbec na škodu se zeptat, zdali si restaurace těsto a celé jídlo připravuje sama nebo ho pouze rozmrazuje. Při návštěvě podniku se pravděpodobně nechcete nechat odbít mraženou variantou, kterou si kdykoliv můžete koupit v supermarketu. „Poprvé to byla moje chyba, měl jsem se obsluhy zeptat. Od té doby si to vždy ověřím. Už se mi stalo, že mi řekli, že pizzu pouze rozmrazují a domácí nedělají. V ten moment se zvedám a odcházím,“ uzavírá muž. Proto neváhejte a před objednáním si ověřte, jak to s pizzou doopravdy je. A pokud nebudete spokojení, můžete se vypravit jinam. Nebo si pizzu upečte doma – je to jednodušší, než se na první pohled může zdát. Budete tak mít jistotu, že bude chutná a kvalitní.