Nejsilnější přírodní antibiotikum máte v kuchyni: Vypálí těžký zánět za okamžik
Když máte pocit, že na vás něco leze, můžete si ulevit pomocí potravin, které máte doma. Nejenže ušetříte spoustu peněz, ale také se můžete z nachlazení, kašle nebo chřipky vyléčit už během několika dnů. Přinášíme přehled nejúčinnějších potravin, které fungují jako přírodní antibiotikum.
Když na člověka přijde nepříjemné nachlazení, chřipka nebo zánět, není nutné ihned běžet do lékárny pro volně dostupné léky. Spoustu užitečných pomocníků totiž najdete i doma ve své spíži. Službu vám prokáže několik obyčejných potravin, které dokážou bojovat proti zánětům. Příroda umí divy, proto se nebojte dát těmto potravinám šanci. Uleví se i vaší peněžence, která by po návštěvě lékárny byla lehčí minimálně o pár stovek.

Základní potraviny, které fungují jako přírodní antibiotikum
V těch nejobyčejnějších potravinách, jež určitě máte neustále doma po ruce, se skrývají cenné látky. Řeč je zejména o česneku, cibuli a křenu, které k léčbě zdravotních neduhů využívaly už i naše babičky. Každá z potravin obsahuje trochu odlišné účinné látky a sloučeniny, proto můžete do svého jídelníčku zařadit rovnou všechny. Nejdříve se ale pojďte podívat, co přesně v nich najdete a proti kterým bakteriím mohou bojovat.
Česnek
Velmi výrazná potravina, která je základem pro mnoho jídel. Díky své silné chuti je v kuchyni nenahraditelný a přidává se nejen do omáček, ale třeba i do základu na pizzu. V česneku najdeme zejména látku alicin, kterou je nutné nejdříve aktivovat. To uděláte jednoduše tak, že česnek rozmačkáte nebo nasekáte. Nejúčinnější je v syrové podobě nijak tepelně neupravený. To pochopitelně může pro někoho být chuťově výrazné a nepříjemné, ale zato velmi účinné. Alicin pomáhá ničit bakterie a zabraňuje tvorbě nových plísní, bakterií i virů.
Cibule
Téměř při každém vaření využíváme cibuli, často ale zapomínáme, že má mnohem významnější funkci než jen dodat jídlu zajímavou chuť a vzhled. Cibule obsahuje sirné sloučeniny, jež mají nejen antibakteriální, ale také protiplísňové účinky. Bojují i proti bakteriím Staphylococcus aureus a Salmonella nebo E. coli. Možná vám rodiče nebo prarodiče někdy dávali sirup z cibule, který se připravoval snadným zalitím nakrájené cibule medem. Jakmile cibule pustila šťávu, vzniklý sirup se podával proti kašli. A byl velmi účinný.

Křen
Nesmíme zapomenout ani na křen, další chuťově výraznou potravinu. Z té si můžete připravit vynikající omáčku a perfektně se hodí třeba i do salátu z červené řepy. Účinnou látkou křenu jsou isothiokyanáty, které vznikají podobně jako v případě česneku – je nutné ho nejdříve nakrájet nebo nastrouhat. Jeho silné antimikrobiální účinky působí proti bakteriím i kvasinkám. Účinný je například proti Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus nebo Candida albicans.
Česnek, cibule i křen tedy mohou být skvělými pomocníky v boji proti zánětům a různým nachlazení, jelikož brání škodlivým bakteriím, virům, plísním a kvasinkám v růstu a aktivně je ničí. V některých případech mohou být podle mnoha studií i účinnější než klasická antibiotika. Tím ale rozhodně neříkáme, ať neposloucháte rady svého lékaře. Neváhejte však zmíněné potraviny jíst v syrové podobě klidně i několikrát týdně – a to nejen tehdy, když se zrovna necítíte dobře. Fungují totiž i jako prevence.