U loupání cibule už léta nebrečím. Její oloupání je navíc 20x rychlejší
Loupání cibule patří přesně k těm kuchařským úkonům, které sice nevypadají složitě, ale dokážou nás pěkně potrápit. Výrazná chuť cibule je sice nezbytná pro mnoho oblíbených pokrmů, ale její přípravu, ať už krájení nebo restování, často provází nepříjemné pálení a slzení očí. Je však opravdu nutné protrpět každé krájení?
Dobrá zpráva je, že existují jednoduché a osvědčené triky, díky kterým nakrájíte cibuli snadno a rychleji, a ještě bez slz. Stačí jen pár chytrých kroků, které si může osvojit každý, a z nepříjemného úkonu se rázem stane rutina.
Proč při krájení cibule slzí oči?
Za slzení očí při krájení cibule může chemická látka zvaná propanthial s-oxid, která se uvolňuje narušením buněčné struktury cibule. Tato štiplavá látka neexistuje jen tak pro nic za nic, má v přírodě důležitou ochrannou roli. Odrazuje totiž škůdce, kteří by ji mohli jinak napadat a živit se ní. Když se však dostane do kontaktu s vlhkým povrchem očí, začne dráždit sliznici a způsobovat pálení a následné slzení. Jedná se o zcela přirozený obranný mechanismus. Naštěstí ale existují způsoby, jak tuto nepříjemnost minimalizovat a udělat z přípravy cibule mnohem snesitelnější záležitost. Stačí jen vědět, jak na to.

Slzení zmírní změna teploty
Jedním z nejčastěji doporučovaných triků, jak minimalizovat slzení očí při krájení cibule, je využít síly chladu. Před krájením ponořte cibuli na pár minut do misky se studenou vodou, ta má totiž schopnost část dráždivých látek rozpustit. Namočit také můžete nůž a prkénko, díky čemuž ještě efektivněji zamezíte uvolňování štiplavých látek do ovzduší. A výsledek? Krájení cibule bude méně agresivní a dráždivé a vaše oči nebudou slzet.
Další možností je vložit cibuli na 10–15 minut do mrazáku. Chlad zpomalí uvolňování těkavých látek, které se budou při krájení uvolňovat pomaleji a oči budou méně páli. Pokud ale opravdu spěcháte, můžete cibuli na pár vteřin dát do mikrovlnky. I rychlé zahřátí dokáže snížit množství štiplavých látek, a práce s cibulí nebude tak nepříjemná.
Profesionální kuchaři radí, že klíčem ke krájení bez slz je rychlost. Čím méně času nad cibulí strávíte, tím méně vás její dráždivé látky potrápí. Pomáhá také držet si od ní odstup, i když v takovém případě pozor na prsty! A pokud vás čeká oloupat celý pytel cibule, je dobré se před její štiplavostí pořádně obrnit a vyplatí se nasadit patřičnou ochranu. Překvapivě účinné jsou potápěčské nebo lyžařské brýle. Možná s nimi sice sklidíte pár pobavených pohledů, ale vaše oči zůstanou bez podráždění. Přitom, když vás nebudou pálit oči, půjde práce rychleji od ruky.

Rychlé fígle pro snadné loupání
Loupání cibule nemusí být taková dřina, jak se na první pohled zdá. Stačí jemně naříznout slupku podélně, díky tomu se uvolní a jednoduše stáhne jedním pohybem. Ještě rychleji to jde, když cibuli poklepete o prkénko, čímž se naruší její struktura, a slupka pak odpadne téměř sama. Tento trik je ideální pro každodenní přípravu, kdy se každá počítá minuta hodí.
A nakonec, ta nejdůležitější rada na závěr: vždy používejte ostrý nůž. Čím méně cibuli drtíte, tím méně štiplavých látek se uvolní. Ostrý nůž tak nejen šetří čas, ale také vaše oči. Navíc se s ním práce stane přesnější a krájení podstatně rychlejší.