Otestovali jsme másla a toto je překvapivý vítěz. Pozor si dejte na tuhle značku
Také občas zažíváte rozhodovací paralýzu, když stojíte před lednicí v supermarketu a vybíráte si máslo? Není divu. Současný trh nabízí mnoho různých druhů a značek a člověk neví, kam sáhnout. Významným faktorem, který ovlivňuje volbu, je také cena. Pokusili jsme se vám to usnadnit a na másla v našich obchodech jsme se podívali drobnohledem. Výsledky našeho bádání vás možná překvapí.
Na začátek si pojďme ujasnit, co musí mléčný výrobek splňovat, aby mohl nést označení máslo. Legislativa uvádí, že musí obsahovat minimálně 80 % mléčného tuku (a ne více než 90 %), maximálně 16 % vody a maximálně 2 % mléčných netuků v sušině.
Co se týče kvality, v naší redakci jednoznačně zvítězila farmářská másla.

Poctivá kvalita z farmy
Farmářské máslo se od klasického liší především vyšším obsahem mléčného tuku, obvykle okolo 84 % tuku oproti standardním 82 %. Odráží se to na jeho plnější chuti a krémové konzistenci. Vyrábí se v menších dávkách, což znamená, že je čerstvější než průmyslově vyráběný produkt, který v lednici vydrží delší dobu.
Někoho může před koupí zastavit vyšší cena. Kompromisem tak může být například farmářské máslo od Tatry. Jeho cena se pohybuje okolo 29,95 Kč za 100 gramů. V online obchodě Tesca ho koupíte například za 63 Kč.
Kvalitní výrobky lze najít i mezi průmyslově zpracovanými másly. Dlouhodobým favoritem mnoha testů je značka Dr. Halíř. Tento produkt dokazuje, že nízká cena automaticky neznamená i nízkou kvalitu.
Zahraniční másla plní české obchody
Špatnou zprávou je, že téměř polovina másel na českých pultech pochází ze zahraničí. Právě u importovaného másla je třeba opatrnosti. Dovážené máslo je totiž často takzvané máslo stolní. Jedná se o přemražené, skladované produkty s nižší cenou, které se kvalitou nemohou rovnat čerstvým domácím výrobkům.
Nekonečný souboj: Margarín versus máslo
Je lepší margarín, nebo máslo? O tom se už vede debata dlouhé roky.
Máslo obsahuje přirozeně 2 až 3 % nezdravých trans mastných kyselin a cholesterol, zatímco moderní margaríny obsahují trans mastné kyseliny pouze ve stopovém množství. Margaríny jsou plné nenasycených mastných kyselin, zejména omega-3 a omega-6, a jsou zdrojem vitamínu E. V jejich složení ale najdete také různé přídatné látky jako emulgátory, stabilizátory nebo konzervanty.
Pokud se mléčných tuků nechcete vzdát, vyzkoušejte tak třeba střídání obou variant. V případě, že trpíte na vysoký tlak nebo vám lékař naměřil vysokou hladinu cholesterolu, svému tělu prospějete spíše koupí margarínu.

Jak máslo správně skladovat
Chcete-li si dopřát co nejkvalitnější stravu, nezapomínejte, že důležitou roli hraje i správné skladování. Máslo by mělo být vždy uloženo v lednici při teplotě 4 až 8 °C v původním obalu nebo máslence. Dávejte ho spíše dozadu než ke dveřím, kde otevíráním dochází k časté změně teploty.
Kupujete-li farmářské máslo, myslete na to, že má obvykle kratší trvanlivost než to průmyslové. Při správném skladování máslo obecně vydrží až 3 měsíce.
Pokud jste využili výhodnou slevu a nakoupili jste máslo do zásoby, můžete ho skladovat v mrazáku, kde vydrží až rok. Před zmrazením ho vyjměte z původního obalu a zabalte do potravinářské fólie nebo voskovaného papíru. Ovšem pozor, rozmrazené máslo se už musí spotřebovat. Nikdy ho nedávejte do mrazáku podruhé.
Zdroje: Arecenze.cz, Bezpečnostpotravin.cz, SeznamZprávy.cz, Vímcojím.cz, Toprecepty.cz, iDNES.cz