Kvůli téhle pochoutce děti milovaly socialismus. V květnu ji opět najdete v Penny za pár korun
Děti a sladkosti patří odjakživa k sobě. Doba se sice změnila, ale některé dobroty přežívají všechny režimy. Typickým příkladem je tato dobrota, která sice vznikla v dobách hlubokého socialismu, ale dodnes má své nadšené příznivce.
Mezi oblíbené pochoutky, které si pamatujeme ještě z dob socialismu, patří Jesenka, Piknik a Pikao. A právě pro všechny fanoušky této staré dobré klasiky máme dobrou zprávu: do 6. května je seženete v Penny Marketu za 26,90 Kč místo 43,90 Kč. Takže pokud si chcete osvěžit vzpomínky, nebo si jen doplnit zásoby sladkostí, je teď vhodný čas vyrazit na nákupy.

Jak to všechno začalo
Historie Pikniku a Pikaa začala v československé mlékárně Tatra v Hlinsku. Ta byla založena za války švýcarskou firmou Nestlé, a už v roce 1943 se v ní začalo vyrábět kondenzované mléko podle švýcarské receptury a prodávalo se v plechovkách. Po válce přešla mlékárna do českých rukou a její produkty se postupně staly symbolem socialistických domácností. „Švýcaři usilovali o to, aby se jedinečná receptura slazeného kondenzovaného mléka nikdy nedostala na veřejnost. Ukázalo se však, že se zaměstnancům Mlékárny Hlinsko za švýcarského vedení podařilo získat váhové poměry jednotlivých surovin a výroba legendárního kondenzovaného mléka tak mohla pokračovat dál,“ uvádí Mlékárna Hlinsko na svém webu.
V roce 1964 se kondenzované mléko začalo plnit do praktických hliníkových tub a vznikl Piknik. Byl určen hlavně jako sladidlo do kávy, které se dalo snadno vzít na cesty. Až o něco později, roku 1970, přišlo Pikao, kakaová varianta Pikniku, kterou si okamžitě oblíbily především děti. Název vznikl prostě spojením slov Piknik a kakao. Jesenka se od těchto dvou odlišovala tím, že nebyla vyráběna z mléka, ale z tučné smetany. Vznikla původně v Zábřehu v roce 1959 a název získala podle nedalekých Jeseníků. Později se její výroba přesunula také do Hlinska.
Jak se mléka vlastně vyrábějí?
Výroba všech tří variant probíhá podobně, pouze se liší použitými surovinami. Kondenzované mléko se vyrábí tak, že syrové kravské mléko projde pasterizací, odpařením, zahuštěním a následně se smíchá s cukrem. Směs se pak zahřívá v unikátních kladenských odparkách při teplotě 65 až 70 °C za podtlaku, dokud nezíská požadovanou hustou konzistenci. Pikao má navíc ve složení kvalitní holandské kakao, zatímco Jesenka místo mléka používá pasterizovanou smetanu s vyšším obsahem tuku. Chuť Pikniku a Pikaa se za desítky let prakticky nezměnila, protože se stále vyrábějí podle původní receptury, navíc bez jakýchkoliv konzervantů nebo aditiv. Technologie výroby se od 40. let nijak zásadně neměnila a stroje v hlinecké mlékárně jsou unikáty, které by se těžko nahradily.
Nejen z tuby rovnou do pusy
Ačkoliv původní myšlenka byla používat kondenzovaná mléka do kávy, čaje nebo jako rychlé kakao, brzy si získala popularitu jako samostatné sladkosti. V posledních letech se navíc Piknik a Pikao začaly objevovat i jako příchuť nanuků, zmrzlin nebo oblíbeného medovníku.

Recept na domácí Pikao podle reBarbora’s Kitchen
Pikao si můžete zkusit vyrobit i doma. Potřebujete jen 600 ml plnotučného mléka a 240 gramů cukru krupice. Obojí dejte do hrnce a pomalu zahřívejte, dokud směs nezačne vřít. Poté snižte teplotu a za občasného míchání nechte směs mírně probublávat asi hodinu, až zhoustne. Ke konci vaření přidejte do horké směsi nalámanou čokoládu s vysokým obsahem kakaa a míchejte, dokud se nerozpustí. Výsledkem je domácí Pikao, které můžete skladovat v ledničce až tři týdny.
Recept na tvarohový krém s Pikaem
Mnoho receptů na dezerty s kondenzovaným mlékem najdete na webu mlékárny. My jsme pro vás vybrali recept na báječný Tvarohový krém.
Budete potřebovat:
1 tučný tvaroh
500 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
2 lžíce cukru
1 lžičku kakaa
cukrářské piškoty
smetanu ke šlehání Tatra
čerstvé ovoce
Pikao a oříšky
Z 500 ml mléka dejte stranou asi tak jednu třetinu a rozmíchejte v ní vanilkový pudink. Do zbylého mléka přidejte cukr a přiveďte k varu. Do vroucího mléka nalijte pudinkovou směs a za stálého míchání vařte minutu. Pudink nechte trochu zchladnout a poté do něj zapracujte tvaroh. Krém si rozdělte na dvě části, jednu nechte čistě vanilkovou, do druhé přidejte trochu kakaa. Nyní do sklenice navrstvěte nejprve půlku krému, poté přidejte vrstvu nalámaných piškotů, a druhou vrstvu krému. Přidejte vyšlehanou smetanu a dozdobte ovocem nebo Pikaem a posypte oříšky.