Kvíz: Že jsou Češi národ houbařů? Směšné! Toto je 10 nejčastějších jedlých hub. Vsaď se, že nedáš ani 5
Houby milujeme. Vydat se do lesa s košíkem, vrátit se s plným kufrem babek, bedel nebo praváků a pak celý víkend krájet, sušit a smažit, to je letní či podzimní rituál, který zažil snad každý Čech. Tvrdíme o sobě, že jsme houbařská velmoc, a u piva si předáváme „tajná místa“, kam si vyjít s nožíkem a košíkem.
Avšak poznali byste jedlé houby opravdu na první pohled nebo podle popisu? Vsadíme se, že ne. Připravili jsme pro vás zábavný, ale i poučný kvíz zaměřený na 10 nejčastějších jedlých hub v Česku. Klasiky, které sbíráme každý rok, možná neuhodnete tak snadno, jak by se mohlo zdát.
Houby jsou národní posedlost
V žádné jiné zemi nenajdete tolik lidí, kteří by při prvních podzimních deštích masově vyráželi do lesa. V Česku sbírá houby až 70 % populace, což je bez přehánění světový unikát. Ať už jde o víkendovou vycházku s rodinou nebo brzké ranní nájezdy „profíků“, houby jsou pro Čechy nejen potravinou, ale i tradicí, vášní a často i soutěží. V některých regionech je houbaření tak rozšířené, že během „sezóny“ prakticky nenajdete les bez houbařů.
Zkušený houbař vám nikdy neřekne, kde rostou. Lidé sledují předpovědi počasí, diskutují na fórech, sledují interaktivní mapy a spoléhají na své dlouhodobě ověřené lokality. Oblíbenými oblastmi jsou Vysočina, Karlovarsko, Královéhradecko nebo okolí Pardubic, právě tam se pravidelně hlásí největší úlovky.

I na houby lidé berou mobily
Tradiční košík a nožík doplňuje v posledních letech telefon. Aplikace o houbách se staly běžnou výbavou každého, kdo si není jistý tím, co právě našel. Společně s komunitními mapami a diskuzními skupinami pomáhají houbařům s určením a sdílením nálezů. Avšak ani to někdy nestačí, houby se mění během růstu a poznat je s jistotou bývá obtížné.
Mezi jedlé houby, které si lidé mohou snadno splést s jedovatými dvojníky, patří například pečárky.Ty si občas lidé spletou s muchomůrkou zelenou, zejména pokud je mladá a bílá. Babka, i když sama o sobě jedlá, bývá někdy zaměňována s pavučinci, které mohou poškodit ledviny. Podobně problematické jsou i závojenky, jedlá podtrnka se až nebezpečně podobá olovové, která způsobuje těžké zažívací obtíže.