Italský šéfkuchař označil toto české jídlo za nejlepší na světě. Chce s ním prorazit v Itálii
Na sociální síti se v diskuzním fóru věnovaném gastronomii nedávno strhla vášnivá debata, která překvapivě vyústila v nečekané uznání české kuchyně. Jeden z předních italských šéfkuchařů, známý pod přezdívkou GiovanniCucina, označil české knedlíky plněné uzeným masem za nejlepší pokrm, jaký kdy ochutnal.
Podle jeho slov má toto jídlo takovou kombinaci chutí, že ho plánuje zařadit do menu své vyhlášené restaurace v Miláně. Jeho příspěvek okamžitě vzbudil zájem nejen mezi českými fanoušky gastronomie, ale také mezi jeho kolegy, kteří českou kuchyni dosud příliš neznali.
Giovanni se rozpovídal o svém zážitku s českým pokrmem: „Při jedné návštěvě Prahy jsem měl možnost ochutnat knedlíky plněné uzeným masem. Ta chuť mě naprosto ohromila. Byly dokonale vláčné, šťavnaté a skvěle se doplňovaly s dušeným zelím. Proč není tento pokrm známý v Itálii? Myslím, že je čas to změnit.“ A Giovanni se do toho opravdu pustil. Ve své restauraci experimentuje s přípravou tohoto tradičního českého jídla, aby jej představil náročným italským zákazníkům, kteří jsou zvyklí na rizota, těstoviny a pizzu.
Jak na knedlíky plněné uzeným masem?
Pokud jste tento pokrm nikdy nezkoušeli, nebo jste ho třeba jenom dlouho nevařili, je načase si připomenout recept, který si zamiloval i jeden z nejlepších italských šéfkuchařů. Příprava knedlíků plněných uzeným masem není složitá, vyžaduje jen trochu trpělivosti a lásky k vaření (ve videu můžete vidět bramborovou variantu plněných knedlíků). Z uvedeného množství surovin vypracujeme zhruba 12 knedlíků.
Ingredience na těsto:
- 500 g hrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 25 g droždí
- špetka soli
Ingredience na náplň:
- 300 g uzeného masa (ideálně libové)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy: Nejprve si připravte kvásek. V teplém mléce rozpusťte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít. Poté smíchejte mouku, vejce, sůl a kvásek. Vypracujte hladké těsto, které necháte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvat to bude zhruba hodinu.
Mezitím si připravte náplň. Uzené maso nakrájejte na malé kousky. Na pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte česnek a uzené maso. Krátce orestujte a dochuťte solí a pepřem.
Vykynuté těsto rozdělte na stejné díly. Každý díl rozválejte na placičku, doprostřed dejte náplň a zabalte do tvaru knedlíku. Dobře utěsněte, aby náplň nevytekla.
Knedlíky vařte v osolené vodě přibližně 10–12 minut. Hotové knedlíky poznáte podle toho, že se brzy začnou vznášet na hladině. Po vyjmutí je pak propíchněte vidličkou, aby vyšla pára, a podávejte.
Jaké zelí ke knedlíkům podávat?
K plněným knedlíkům se nejlépe hodí dušené zelí, které chuťově vyváží slanou náplň. V Česku se nejčastěji používá bílé nebo červené zelí, podle chuťových preferencí. Bílé zelí můžete dochutit kmínem a trochou cukru (velice oblíbené je například „moravské zelí“ – zakysané zelí řádně podusíme a zahustíme sádlovou jíškou s cibulkou), zatímco červené zelí se skvěle hodí se špetkou skořice a jablkem. Zelí připravujte pomalu, aby bylo měkké, ale stále si uchovalo svou texturu.
Proč české knedlíky okouzlí svět?
Protože jsou prostě dokonalé! Italský šéfkuchař Giovanni není jediný, kdo objevil kouzlo české kuchyně. Kombinace vláčných knedlíků, šťavnaté náplně a dokonale připraveného zelí je pokrmem, který si snadno získá srdce každého gurmána. Navíc jde o jídlo, které v sobě nese tradici, rodinnou pohodu a lásku k domácím surovinám. To jen „Ital neznal ten zázrak“…

GiovanniCucina se rozhodl toto jídlo představit jako součást zimního menu své restaurace. A kdo ví, možná se české knedlíky plněné uzeným masem stanou novým hitem nejen v Itálii, ale i v dalších zemích. Jeden příspěvek na diskuzním fóru tak může změnit vnímání české kuchyně na mezinárodní scéně. My můžeme být jen hrdí na to, že takové poklady máme a že jejich chuť dokáže konkurovat těm nejlepším pokrmům světa.