Podle houbařů je tento týden nejlepší v roce. Pokud toužíte po koši plných hub, teď máte příležitost
Houbová sezóna se už blíží ke svému konci a kdekdo by si mohl pomyslet, že vyrážet do lesa se už v těchto dnech nevyplácí. To je ale velký omyl. Právě teď je totiž ideální chvíle vzít košík a projít se mezi stromy. Hub si domů donesete dost možná nejvíce.
Češi jsou milovníky hub, a tak není divu, že mnozí z nich během srpna a září vyrazili do lesů, aby si domů donesli tyto poklady lesa a mohli si z nich udělat nějakou dobrotu či je zakonzervovat a použít později.
Někteří se ovšem nenechali odradit ne příliš příznivým počasím a na houby vyrazili i v průběhu října. A chodí na ně i teď. Přestože by asi jen málokoho napadlo vyrazit na houby v posledních říjnových dnech, zkušení houbaři se shodují na tom, že právě nyní je pro sběr hub ta vůbec nejlepší chvíle.
Houbařů je málo, hub plno
Samozřejmě v této době rozhodně nerostou houby v žádném extrémně hojném počtu. Stále jsou ale pro ně podmínky poměrně příznivé, a tak jich během své procházky lesem potkáte hned několik. Zároveň už ale není počasí příznivé pro houbaře. Na ty v tomto případě nenarazíte prakticky vůbec. A tak máte velkou šanci si z lesa odnést všechny ty krásné houby, které by tam jinak zůstaly bez povšimnutí.
Říjnové houby
I když se to nezdá, právě říjnové počasí je naprosto skvělé pro růst zejména některých druhů hub. Říká se jim podzimní houby. A jde například o bedlu vysokou, holubinku namodralou, klouzky, hřib hnědý, čirůvky, lišky anebo různé druhy kozáků.
Některé z těchto hub lze dokonce v lesích najít nejen v říjnu, ale i v průběhu listopadu, pakliže venku ještě nepanují velké mrazy. Pokud vám tedy někdy někdo bude tvrdit, že sezóna hub končí s posledním zářijovým dnem, nevěřte mu.
Část odborníků se pak shoduje na tom, že jsou to právě podzimní houby, které jsou vůbec nejchutnější. A také jsou v některých případech i více zdraví prospěšné. Například zmíněná čirůvka je naprosto úžasným prostředkem pro snižování hladiny cukru v krvi. Její konzumace je tedy vhodná hlavně pro diabetiky. Vždy ale houbu důkladně tepelně zpracujte. V syrovém stavu je totiž mírně jedovatá.
Houbový guláš
Když už si pak houby přinesete domů, je nejlepší je rovnou čerstvé zpracovat. Lze z nich udělat třeba řízky anebo milovanou smaženici, pokud ale toužíte po vydatnějším pokrmu, který navíc v aktuálním sychravém počasí zahřeje, vsaďte na houbový guláš. I když by se mohlo zdát, že je jeho příprava poněkud složitá, zvládne ho připravit i absolutní amatér.
Na čtyři porce budete potřebovat zhruba 1 kilogram hub. Ideálně hřibovitých, ale lze používat jakékoliv. Houby očistěte a nakrájejte na menší kostky. Na chvíli je dejte stranou. Jednu cibuli nakrájejte najemno a osmahněte ji v hlubším hrnci na sádle. Jakmile bude cibule zlatá, přihoďte k ní houby. Krátce zarestujte a zaprašte je 2 lžícemi sladké mleté papriky a 2 lžičkami drceného kmínu.
Nechte koření rozvonět a pak do hrnce nalijte 1 litr zeleninového vývaru. Přidejte špetku mletého nového koření, opepřete, osolte a vmíchejte 1 hrst sušené majoránky. Stáhněte plamen a nechte pod pokličkou guláš vařit zhruba 30 minut.
Krátce před koncem vaření do guláše prolisujte 2 stroužky česneku. A také je třeba ho zahustit. Nalijte do hrnečku asi 150 mililitrů studeného zeleninového vývaru a rozmíchejte v něm 2 polévkové lžíce hladké mouky. Směs pak za stálého míchání pomalu nalijte do guláše. Následně je třeba nechat guláš ještě alespoň 3 minuty povařit, aby mouka začala pracovat a guláš zhoustnul.
Takto připravený guláš ihned podávejte, aby byl ještě pořádně horký. K němu dejte ideálně kousek čerstvého chleba, případně opečený starší chléb. Skvěle ale chutná i třeba s rýží.