Geniálně jednoduchý trik beduínů, jak chladit potraviny v extrémním vedru bez elektřiny. Funguje na Sahaře, v Česku bude taky
Máte v chatové osadě své malé útočiště bez elektřiny nebo se chystáte vyrazit kempovat do přírody? Možná přemýšlíte, jak v parném počasí uchovat potraviny čerstvé i bez lednice. Nejspíš se budete divit, ale jeden takový způsob existuje už po celá staletí a skutečně funguje!
Zní to sice neuvěřitelně, ale dokonce v těch nejžhavějších teplotách jako na Sahaře můžete například na chalupě nebo třeba na táboře uchovat zeleninu, ovoce a nápoje čerstvé – a to zcela bez elektřiny.
Nadšenci do outdoorových aktivit této metodě říkají pot‑in‑pot refrigerator, což by se dalo přeložit jako „lednice hrnec v hrnci“. Ve skutečnosti jde jen o dvě hliněné nádoby, trochu vody a přírodu, která pracuje přesně podle fyzikálních zákonů. Funguje to už tisíce let.

Jak improvizovaná lednice funguje?
Základem je takzvané evaporativní chlazení. Voda, která nateče mezi dvě hliněné nádoby, se postupně odpařuje. Tento proces odebere teplo z menší vnitřní nádoby, ve které jsou uložené potraviny. Díky tomu je ochladí až o 14 stupňů Celsia pod okolní teplotu.
Funguje to vlastně docela podobně jako naše pocení, ochlazujeme se tím, že spotřebováváme energii z vlastního těla. Na poušti nebo v suchých částech světa to funguje výborně. Suchý vzduch totiž umožňuje intenzivní odpařování. Pokud k tomu navíc přidáte proudění vzduchu, například otevřeným oknem, efekt se ještě znásobí.
Stavba jednoduché pot-in-pot lednice
- Vezměte dvě keramické (případně hliněné, ale především neglazované) nádoby. Jednu menší, která se pohodlně vejde do druhé, větší.
- Prostor mezi nimi vyplňte jemným pískem nebo zeminou a důkladně ho navlhčete.
- Do menší nádoby vložte potraviny, které chcete ochladit a přikryjte je navlhčenou látkou.
- Nádoby umístěte do stínu, na vzdušné místo. Následně pravidelně, zhruba jednou až třikrát denně, doplňujte vodu do mezery mezi nádobami.
Nejlépe bude lednice fungovat, pokud okolní teplota bude nad 25 stupňů Celsia a zároveň nebude příliš velká vlhkost vzduchu.
Tuto metodu znají dokonce i beduíni
Překvapivě dobře fungující trik má dlouhou historii, která sahá až do starověkého Egypta. Fresky z roku 2500 př. n. l. dokonce ukazují otroky, kterak větrají hliněné nádoby nad vodou, aby je ochladili ještě více. V Indii, v pouštních oblastech nebo ve Španělsku se zase používají podobné nádoby, kterým se říká matka, ghara nebo botijo.
Moderní podobu pot-in-pot lednice vynalezl v 90. letech nigerijský učitel Mohammed Bah Abba. Tuto techniku naučil řadu chudých vesničanů, kteří díky ní mohli uchovávat zeleninu až třikrát déle, než doposud.
Reálné výsledky jsou překvapivě skvělé
Experimenty provedené v Africe ukázaly, že při venkovní teplotě 32 stupňů Celsia může menší nádoba držet teplotu kolem 10–15 stupňů Celsia. To je pro zeleninu nebo nápoje přímo ideální.
Ukázalo se také, že pokud je vlhkost vzduchu příliš vysoká, jako například během deštivého českého léta, může se stát, že lednice nebude fungovat tak dobře, jako kdyby bylo sucho. Metoda také není vhodná pro maso, mléčné výrobky nebo léky citlivé na teplo.

Praktické využití v Česku
Pokud se budete pohybovat někde, kde nemáte přístup k elektřině, může se vám pot-in-pot lednice hodit. Například v chatové osadě nebo na skutečně drsném skautském táboře určitě najde své využití.
Musí ale být suché léto, kromě toho také nesmíte zapomenout pravidelně dolévat vodu a vybrat si jako stanoviště pro svou lednici stinné a vzdušné místo. Pozornost věnujte také materiálu, ze kterého jsou mísy vyrobeny. Pokud nebude materiál dost porézní, lednice fungovat nebude.