EU šílí z nového slovenského zákona: Takto barbarsky se lidé nechovali ani ve středověku
Slovensko je v poslední době už po několikáté terčem kritiky. Tentokrát však tato země naštvala nejen ochránce přírody, ale také samotný Evropský Parlament. Tamní vláda schválila zákon, který umožňuje odstřel několika stovek medvědů, jejichž maso bude možné za přísných podmínek prodávat do restaurací. Své jednání odůvodnila tak, že jde především o bezpečnost slovenských obyvatel.
Slovensko se údajně potýká s častým výskytem medvědů, kterých se v současné době v zemi nachází okolo 1300. Slovenská vláda proto schválila odstřel přibližně čtvrtiny medvědů (350) z celkového počtu, a to kvůli zvýšenému útoku na lidi. Lovit je mohou pouze odborníci se speciálním oprávněním. V loňském roce přitom bylo možné medvědy odstřelit pouze v případě, pokud ohrožovali něčí život nebo majetek.
S rozhodnutím Slovenska nesouhlasí ani Evropský Parlament. Ten zemi už před dvěma měsíci upozorňoval, že odstřelování chráněného medvěda může být v rozporu s unijním právem. Z toho si ale vláda nic nedělá – údajně se jedná o mimořádné opatření, které nelze řešit jiným způsobem.

Medvědí maso se bude prodávat v restauracích
Aby Slovensko předešlo plýtvání, tamní vláda schválila prodej masa medvěda hnědého, který je v Evropské unii považován za chráněného. Jeho maso se dostane do restaurací i na festivaly, kde je budou moci lidé jíst například ve formě guláše.
„Zastřelení medvědi končili dosud v kafilerii. Od dnešního dne budou naše organizace pod Ministerstvem životního prostředí – po splnění všech podmínek – nabízet odlovené jedince k odprodeji,“ řekl na Facebooku náměstek ministra životního prostředí Filip Kuffa. Jenže mnozí lidé se domnívají, že špatné je i střílení chráněných medvědů, natož pak jejich konzumace.
Restaurace, které budou chtít medvědí maso nabízet, musí splňovat přísné podmínky. Aby se maso mohlo dostat do gastronomických zařízení, je nutné, aby mělo certifikát CITES. Právě ten bude dokazovat, že má maso legální původ.
Jaké pokrmy lze připravit z medvědího masa?
Na medvědí maso v evropských zemích nejspíš často nenarazíte. Ve světě se ale konzumuje. Jedna slovenská restaurace v Tatrách nabízela už v loňském roce topinky s medvědími škvarky a medvědí guláš s knedlíkem. Tehdy ale nebylo jisté, jestli se jedná o legální prodej, proto vše řešily úřady. Ty později potvrdily, že vše důkladně prozkoumaly.
U tohoto druhu masa je totiž nutná zvýšená opatrnost, protože existuje riziko výskytu parazitů – z toho důvodu je nutné přísné veterinární testování a také je nutné ho pořádně tepelně upravit. V opačném případě by lidé, kteří toho maso zkonzumují, mohli mít vážné zdravotní potíže.

Z medvědího masa lze připravit několik pokrmů. Patří mezi ně například:
- guláš
- ragú
- steaky
- škvarky
- salámy a klobásy
- paštiky
Někteří kritici se domnívají, že je les přirozeným místem výskytu medvědů a likvidovat je není správné. Jiní ostře kritizují skutečnost, že se bude medvědí maso jíst. „Když už se musí odstřelit chráněný medvěd, nemělo by se ještě dál prodávat jeho maso. Vypadá to, že se země vysmívá evropským zákonům i ochráncům přírody. Takhle se lidé nechovali snad ani ve středověku,“ sdílí svůj pohled na situaci rozčílený muž. Je tedy zřejmé, že proti sobě současná slovenská vláda svými činy opět pobouřila spoustu lidí. Existuje ale plno lidí, kteří si myslí, že je odstřel problémových medvědů správný postup.