Tento rodinný recept na štrúdl se předával po generace. Tajemství je v jediné ingredienci
S nastupujícím podzimem přichází i sezóna jablečných závinů provoněných špetkou skořice. Ještě teplé zahřejí, chutnají skvěle i za studena, klidně s kopečkem zmrzliny, pokud toho podzimního chladu nemáte dost. Upéct štrúdl není nic těžkého a vystačíte si s koupeným listovým těstem, pokud ale chcete dosáhnout závinu, který neztrácí na své nadýchanosti ani druhý den, připravte si těsto sami. Díky jedné jediné ingredienci jej zvládne i začátečník.
Jakkoli je pro jednoho pečení radost, pro jiného je to práce, jejímž výsledkem je namísto výstavního moučníku akorát hromada špinavého nádobí. Ať už patříte do kterékoli skupiny, věříme, že na štrúdlu si pochutnáte všichni. Zkušené cukrářky jistě ocení domácí těsto, které je hotové za pár minut z minima ingrediencí, začátečníci pak určitě uvítají těsto, které se netrhá, při pečení nepraská a po upečení vydrží vláčné i několik dní, a to všechno díky bílému jogurtu, který těstu dodá vláčnost a pružnost i bez dlouhého hnětení. Bílý jogurt v těstu je určitě dobrou zprávou i pro fanoušky zdravé výživy, bílkoviny jsou důležité pro správné fungování svalů i při redukci hmotnosti.
Recept na nejjednodušší a nejlepší jablečný štrúdl
Na 3 jablečné záviny potřebujete:
- 350 g hladké mouky
- 150 g bílého jogurtu
- 190 g másla
- 1 žloutek
- 1 špetku soli
- jablka na náplň – cca 4 středně velká jablka
- mletou skořici
- podle chuti ořechy a rozinky
- trochu cukru na doslazení jablek
- 1 rozšlehané vejce na potření – možno použít zbylý bílek
Z mouky, jogurtu, másla, žloutku a špetky soli vypracujte těsto a uložte ho do lednice. Z jablek odstraňte jadřince a nastrouhejte je nahrubo. Vymačkejte přebytečnou šťávu. Těsto rozdělte na tři díly, na pomoučněném vále vyválejte na tenké plátky, jde to snadno, těsto se netrhá. Na každý vyválený plát rozprostřete nastrouhaná jablka, poprašte skořicí, případně i cukrem, poklaďte rozinkami a ořechy a srolujte do závinu. Přendejte záviny spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě na 180°C zhruba půl hodiny, dokud záviny nezezlátnou.

Trocha jogurtu prospívá našemu zdraví
Nákup hotového listového těsta představuje tu nejjednodušší variantu pečení jablečného závinu. Je ale zároveň hodně tučné a obsahuje mnoho prázdných kalorií, které tělu nic nepřinesou. Obezitologové upozorňují, že nadměrná konzumace listového těsta může způsobit nadváhu. Péct se přitom dá stejně jednoduše s daleko menším množstvím tuku i sacharidů. Přidáním jogurtu zvýšíte denní příjem bílkovin, které jsou nezbytné nejen pro tvorbu svalové hmoty, ale přináší i pocit sytosti, která vydrží daleko delší dobu. Nahrazením klasické bílé mouky za celozrnnou navíc zvýšíte i příjem vlákniny, která podporuje trávení, snižuje cholesterol, je zdrojem probiotik pro střevní mikroflóru a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Když pomineme zdravotní benefity bílého jogurtu, rozdíl pocítíte už při zadělávání těsta. Ingredience z uvedeného receptu se snadno a rychle spojí ve vláčné těsto, které sice zpočátku trochu lepí, propracováním ale zpevní. Při vyválení se už lepit nebude, netrhá se a snadno se natahuje. Tuky a bílkoviny v jogurtu dodávají těstu vláčnost, těsto není suché, při pečení neztuhne do tvrdé krusty.
Osvědčené tipy
Vyhněte se příliš řídkým jogurtům, těsto by zbytečně změkčily a vyválet jej by bylo spíše pro zlost. Dobrou volbou jsou skyry nebo řecké jogurty, ty totiž kromě ideální konzistence obsahují i větší množství bílkovin. Pracujte jen s máslem o pokojové teplotě, půjde to snáz a tuky z povoleného másla se lépe zapracují. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, trochu je vymačkejte, případně těsto podsypte strouhankou, ta přebytečnou šťávu vsákne. Pokud budete do závinu přidávat ořechy, nasucho je opražte na rozpálené pánvi. Rozinky namočte, ideálně do rumu, ale stačí i voda.

Co jiného z jogurtového těsta na závin?
Tohle těsto má díky absenci cukru univerzální použití. Namísto klasických jablečných závinů můžete zkusit i kombinaci makové náplně a švestek, závin můžete udělat i z nastrouhaných hrušek nebo z ořechové náplně. Těsto se hodí také na slané záviny, kromě klasické kombinace šunky a sýra je vynikající také náplň z kapusty a sýra či uzenin. Pokud nevíte, co s úrodou dýní, zkuste dýni nahrubo nastrouhat, přidejte k ní nadrobno pokrájený sýr, papriku, šunkový salám a zelené bylinky, třeba petrželovou nať. Z těsta připravíte i plněné taštičky nebo šátečky, fantazii se zkrátka meze nekladou a podzimních dní můžete využít k hledání variací, které vám i vašim blízkým zachutnají nejvíce.