Překvapivý lék by mohl pomoci při léčbě pacientů s rakovinou. Taky ho máte doma?
Onkologové a vědci už roky hledají něco, co by mohlo zastavit nebo alespoň zpomalit šíření rakovinných buněk. Teď se ale zdá, že možná objevili něco, co je hodně překvapilo. Tento lék má většina z nás dokonce doma v šuplíku a bereme ho, když nás bolí hlava nebo svaly.
Výzkumníci z univerzity v Cambridge přišli s výsledky, které vzbudily hodně pozornosti. V testech na zvířatech zjistili, že aspirin dokáže výrazně posílit obranyschopnost těla proti rakovinným buňkám. Má totiž schopnost omezit nádorovým buňkám šíření po těle. Tomuto šíření se říká metastáza, a právě ta způsobuje úmrtí většiny pacientů. Když totiž rakovinná buňka opustí původní nádor a dostane se do krevního oběhu, může se uchytit kdekoliv jinde a začít znovu růst.
„Studie i s jinými léky na snížení srážlivosti ukázaly, že když je pacient bere, nešíří se zhoubná nemoc do celého těla,“ uvádí Jana Prausová, lékařka komplexního onkologického centra ve Fakultní nemocnici Motol na webu onconet.cz. “Riziko vzniku rakoviny se nesníží, jen metastáz. Omezí je také anopyrin, acylpyrin a deriváty heparinu. Podávání těchto léků ale není součást léčby, data nejsou natolik pevná, aby se to stalo standardem,“ dodává. Proto se o preventivním užívání aspirinu nejprve poraďte se svým lékařem.

Jak funguje aspirin
Vědci z University od Cambridge totiž zjistili, že aspirin blokuje krevní destičky, které jinak rakovinným buňkám pomáhají pohybovat se po těle. Aspirin by mohl napomoci takovému šíření zabránit a tím i omezit riziko vzniku dalších ložisek nádoru. Podle jednoho z autorů výzkumu, Rahula Roychoudhuriho, by tato metoda mohla fungovat nejlépe u rakoviny, která je objevena v raném stadiu. Ještě ale není jasné, jestli to bude fungovat stejně dobře u lidí jako u pokusných zvířat, nebo také jestli se to týká všech nebo pouze některých typů rakoviny. „Aspirin sice může být prospěšný, ale u některých pacientů hrozí vážné komplikace, jako je krvácení nebo problémy se žaludkem. Proto by ho pacienti neměli užívat bez konzultace s lékařem,“ upozorňuje podle webu UK Research and Innovation profesorka Ruth Langleyová.

Potraviny, které podle vědeckých studií pomáhají snižovat riziko rakoviny
Co se týče všech nemocí, včetně rakoviny, je dobré zaměřit se na prevenci a zdravý životní styl. Některé úplně obyčejné potraviny mohou riziku jejího vzniku předcházet. Patří sem třeba obyčejná brokolice, která obsahuje látky zvané glukosinoláty, které v těle aktivují obranné mechanismy proti rakovinovým buňkám. Studie potvrzují, že lidé, kteří jedí pravidelně brokolici nebo třeba květák, mají nižší riziko rakoviny prsu, plic a tlustého střeva. Další prospěšnou potravinou je kurkuma. Žluté koření, které možná máte doma ve skříňce a skoro ji nepoužíváte. Kurkuma obsahuje látku kurkumin, která podle vědců pomáhá potlačovat záněty a působí jako silný antioxidant. Některé studie ukázaly, že kurkumin dokáže dokonce zpomalit růst rakovinných buněk. A kromě toho prý pozitivně podporuje trávení.
Další prospěšnou potravinou jsou bobule. Maliny, borůvky, jahody obsahují látky, kterým se říká antokyany. Ty mají úžasnou schopnost ničit volné radikály, tedy látky, které poškozují buňky a mohou způsobovat jejich přeměnu v buňky rakovinné. Takže až příště budete mít chuť na borůvky, s radostí si je dejte, pomáháte si tím možná víc, než byste čekali. Ani milovníci ryb nemusí zoufat. Ryby jako losos nebo sardinky mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které potlačují záněty a zlepšují imunitu. A studie naznačují, že mohou pomáhat ochránit tělo před rakovinou prsu nebo prostaty.
Ale pozor, nestačí jen jíst zdravé potraviny. Hodně záleží i na tom, čemu se naopak vyhneme. Hodně alkoholu, cigarety, příliš mnoho červeného masa – to jsou věci, které riziko rakoviny naopak zvyšují.