Nejzdravější ovoce na světě koupíte v Lidlu i Kauflandu. Získalo 96 ze 100 bodů
Ovoce je nepostradatelnou součástí zdravého jídelníčku. Tělu dodává přirozenou cestou vitamíny, minerály, vlákninu a je skvělým zdrojem energie. Ať už se ráno pustíte do jablka, večer zvolíte hrušku nebo sáhnete po banánu, každé z těchto druhů ovoce je pro nás přínosné. Jaké ovoce si ale podle odborníků zaslouží titul nejzdravější či nejvýživnější ovoce na světě?
S nejzdravějším ovocem na světě se u nás v obchodech moc často nesetkáte. A je možné, že jeho název uslyšíte i poprvé. Vítězným ovocem žebříčku BBC s 96 body ze 100 se stalo pudinkové jablko cherimoya, česky čerimoja. Toto zvláštní jablko roste v tropických a subtropických oblastech Jižní a Střední Ameriky nebo třeba ve Španělsku nedaleko Malagy. Jenže toto ovoce se opravdu rychle kazí, a navíc je náchylné k mechanickému poškození, a tak se vyváží jen zřídka. U nás ho dostanete jen v některých specializovaných obchodech nebo ho můžete objednat přes internet. Čerimoja má tvar srdce a její slupka je zelená, lesklá, někdy s hnědými skvrnami. Po rozkrojení odhalí krásnou, bílou, krémovou dužinu, kterou můžete jíst lžičkou. Její chuť je jedinečná, připomíná směs ananasu, banánu a trošky vanilky. Odborníci ji přirovnávají k pudinku, a právě proto si získala přezdívku Custard Apple – pudinkové jablko.

Čím je čerimoja tak výjimečná
Stát se nejzdravějším ovocem na světě, to není jen tak. Čerimoja je opravdová vitamínová bomba. Obsahuje vitamíny A, C a celou řadu B vitamínů, které podporují imunitu, zdraví pokožky a nervovou soustavu. Ale to není všechno. Tohle ovoce je bohaté i na minerály draslík, hořčík, vápník, které mají vliv, které má vliv na správné fungování kardiovaskulárního systému a zdraví kostí. A nemůžeme zapomenout ani na vlákninu a antioxidanty, které pomáhají tělu v boji proti zánětům, infekcím, a dokonce proti rakovině. Výčet jejích zdravotních benefitů je skutečně dlouhý: podporuje trávení, reguluje krevní tlak, zlepšuje náladu, a dokonce pomáhá předcházet depresím. A pro všechny, kteří se snaží zhubnout – cherimoya je nízkokalorická a poskytuje dlouhotrvající pocit sytosti. To znamená, že si na ní můžete pochutnávat bez výčitek.
Jak ji jíst
Čerimoju stačí rozkrojit na polovinu, vyjmout dužinu lžičkou a vychutnávat si její krémovou texturu. Pozor, semena jsou jedovatá, takže je raději vynechte. Obsahují totiž vysokou koncentraci alkaloidů a používají se k výrobě insekticidů. Slupka je tvrdá a nestravitelná, takže tu také raději nejezte. Dužinu můžete jíst jen tak, nebo si ji dát do smoothie, zmrzliny nebo dezertu.

Kde čerimoju koupit
A teď to nejhorší – jak ji vůbec sehnat? V českých obchodech není čerimoja běžně k dostání, ale v některých supermarketech nebo internetových obchodech s exotickými potravinami ji občas najdete. A to zejména v zimních měsících. Pokud ji koupíte, pamatujte, že čerstvá čerimoja by měla být lehce měkká a stále zelená, bez výrazně hnědých skvrn. Nezralé plody nechte dozrát při pokojové teplotě a poté skladujte v lednici.
Jaké další potraviny se umístily v žebříčku
Na samotném vrcholu žebříčku nejzdravějších potravin vedle čerimoji s nutričním skóre 96 bodů se s 97 body umístily mandle. A není se čemu divit. Tyto malé oříšky jsou plné zdravých tuků, vlákniny a minerálů. Na třetím místě se umístil mořský okoun, nebo jak ho někteří nazývají “ocean perch”, s výživovým skóre 89. Dalšími potravinami na seznamu jsou například platýs se spoustou vitamínů B1, dýňová semínka s nutričním skóre 84 bodů a chia semínka s 85 body. Jsou plné vlákniny, bílkovin a minerálů. Přidat si je můžete do smoothies, jogurtu, nebo je jen tak posypat na salát.