Důležité pro každého nad 50: Jednoduchá úprava ranní rutiny sníží riziko Parkinsonovy choroby
Parkinsonova choroba je v naší společnosti velkým strašákem. Po celém světě jí trpí deset milionů lidí, což je sice méně než jedno procento celkové populace, rozhodně se však nejedná o zanedbatelné číslo. Momentálně s ní bojuje jen v České republice přibližně třicet až padesát tisíc pacientů. Nemoc postihuje většinou lidi kolem padesáti let a starší. Přesto existují výjimky lidí, kteří onemocněli Parkinsonem, jenž bývá spojován právě se staršími ročníky, třeba už ve čtyřiceti.
Příznaků má desítky. Jedná se o neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, které doprovází postupný úbytek nervových buněk v mozku. Mezi hlavní příznaky patří klidový třes, svalová ztuhlost, ale i typický předklon těla, změny nálady, úsudku, paměti a podobně. Parkinsonova choroba se prakticky léčit nedá, léčebný proces tak spočívá z velké části hlavně v tlumení příznaků léky, které dodávají mozku dopamin. Dále se sází na rehabilitace.
Jak zabránit vzniku Parkinsonovy choroby
Co onemocnění způsobuje? Přesná příčina je v současné době bohužel nejasná, své faktory může sehrávat genetika, ale také životní styl. Chorobu může zřejmě spustit vystavení se toxickým látkám, jako jsou pesticidy nebo ředidla. Přestože je výzkum střevní mikroflóry a toho, jak je pro zdraví člověka zásadní, teprve na začátku, předpokládá se, že může mít její stav zásadní vliv na průběh nemoci.

Naštěstí už teď víme, že můžeme udělat něco pro to, abychom snížili riziko propuknutí nemoci. Přesto je nutné zmínit, že žádný tip samozřejmě nezaručí stoprocentně, že chorobou neonemocníme, neboť k jejímu vzniku s největší pravděpodobností přispívá více faktorů, například již zmíněná genetika. Ukázalo se však, že existují určité potraviny, jež mohou působit jako jistý druh prevence. Mezi ty patří například čekanka, která je známá svými vynikajícími detoxikačními schopnostmi nebo kurkuma, jež má blahodárný vliv na funkci mozku. Mezi těmito potravinami však vyniká jeden nápoj, a tím je káva.
Mozek a střeva jsou propojeny
Přestože se odborníci v minulosti přeli a vlastně stále přou o to, jestli káva nepřispívá k dehydrataci organismu nebo nezhoršuje úzkostné stavy, v boji s Parkinsonem se ukazuje být nadmíru účinná. Důvodem má být obsah látek, jež působí pozitivně nejen na střevní mikroflóru, ale také na nervové složky střevní stěny, které zodpovídají za motorické funkce. Střevní mikroby totiž produkují chemické neurotransmitery. Ty přenášejí zprávy mezi střevy a mozkem, což potvrzuje široká škála odborníků.

„Střevo je vybaveno vysokým počtem neuronů, nervových buněk. Dokonce tolika, že se množstvím přirovnává k míše. Proto se někdy říká, že střevo je náš druhý mozek. Tyto buňky produkují různé neuroaktivní látky, které ovlivňují mozek a naši psychiku,“ uvádí předsedkyně mikrobiomické společnosti ČLS JEP Helena Tlaskalová-Hogenová pro magazín Reportér. Ta zároveň dodává, že je komunikace mezi mozkem, střevem a mikrobiomem oboustranná a probíhá skrze bloudivý nerv. Zpátky ale ke kávě. Ukázalo se totiž, že může působit i jako účinný způsob prevence Alzheimerovy choroby nebo mrtvice. Tento nápoj se pyšní vysokým obsahem antioxidantů, a to není ani zdaleka všechno!
Kolik šálků sníží riziko?
„Výzkum ukazuje, že pití kávy může vést ke snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění, některých druhů rakoviny, Parkinsonovy choroby a deprese,“ píše odbornice na výživu Margit Slimáková na svých stránkách, která dále vysvětluje, že je to z důvodu obsahu cenných polyfenolů. Jedná se o sloučeniny, které působí jako antioxidanty. Jeden z výzkumů dokonce prokázal, že pití dvou až tří šálků denně může snížit riziko rozvoje Parkinsonovy choroby u žen o čtrnáct procent a u mužů dokonce o celých pětadvacet procent!
„Vyšší příjem kávy a kofeinu byl spojen s významně nižším výskytem Parkinsonovy choroby. Podle různých studií se riziko snížení pohybuje mezi dvaatřiceti a šedesáti procenty,“ uvádí dokonce ještě optimističtěji Slimáková. Ideální je černá káva bez cukru a mléka.