Vyvarujte se této chyby při zapínání plynového sporáku, pokud nechcete vyhořet
Plynové sporáky jsou stále poměrně populární záležitostí, přestože už je z velké části nahrazují přístroje elektrické, například indukční desky. Bez správného zacházení může ovšem dojít s plynem doslova ke katastrofě.
Starý dobrý plynový sporák má, přiznejme si, jisté mezery. Spousta lidí sice nedá na vaření na něm dopustit, nejednou už však tento domácí spotřebič zapříčinil vznik požáru nebo dokonce výbuch. To vše hrozí, pokud nevíme, jak s ním manipulovat.
Ve zvláštním ohrožení jsou pak děti, které si mohou se sporákem zkusit hrát nebo starší osoby trpící například zapomětlivostí. Pokud otevřeme ventil sporáku a necháme plyn nějakou dobu utíkat bez toho, abychom jej okamžitě zapálili, hrozí, že se nahromadí. Při škrtnutí nás pak namísto kýžené jiskry může překvapit pořádná kalamita.
Plyn je totiž bez zápachu a nemá ani žádnou barvu, jakmile se k plotně po určité době vrátíme a pokusíme se zažehnout hořák, dochází k prudké reakci vznícení nebo již zmiňovanému výbuchu. To nás může stát jak rozsáhlé škody na majetku, tak i popáleniny či dokonce život.
Jak na správné použití
Plynový sporák tedy bezprostředně pro uvolnění co nejmenšího množství plynu ihned zapalte. Přístroj také pravidelně čistěte tak, aby fungoval správně. Nejrůznější špína a usazeniny mohou přívod plynu zhoršit a snižovat tak efektivitu hoření.
Nezapomínejte kontrolovat plamen, a ten musí vždycky plápolat jasně modrou barvou. Pokud má žlutý nebo oranžový odstín, pravděpodobně je problém s přívodem kyslíku. Potíže nastávají často i ve špatně větraných místnostech nebo u grilů.
Pokuste se tak během vaření zajistit co nejlepší přístup vzduchu, ideálně otevřete okno či dveře na balkon, aby se nemohl plyn v bytě hromadit. Nikdy pak plyn, který už delší dobu běží, nezapalujte. Prostě to neriskujte, sporák raději vypněte a doma si před dalšími kulinářskými pokusy raději pořádně vyvětrejte.
Jestliže v místnosti už cítíte typický zápach, který je daný tím, že se do zemního plynu přidává chemická látka odorant zapáchající jako zkažená vejce, okamžitě větrejte a vyhněte se jakémukoli používání elektronických spínačů. I malá jiskra může totiž způsobit explozi.
Nejlepší je také opustit prostor a zavolat pohotovostní službu či plynaře (zvláště v případě, kdy víte, že jste sporák sami omylem nezapnuli, ale máte podezření, že z něj plyn uniká).

Jak se projevuje otrava
Pokud se v bytě nahromadí větší množství methanu, který vytlačuje kyslík, hrozí závratě, nevolnost, zmatenost a silné bolesti hlavy, dále ztráta vědomí či úmrtí. Lidé mají často pocit ospalosti a únavy, což je nebezpečné zvláště v noci, kdy si tak nemusí úniky plynu vůbec všimnout.
V případě špatně vyvětrané místnosti hrozí zase nahromadění oxidu uhelnatého, který způsobuje podobné příznaky včetně dýchacích potíží a dušnosti spojené s bolestmi na hrudi. Mezi možné dlouhodobé následky pak patří poškození nervového systému, které zahrnuje potíže s pamětí, změny chování, deprese a úzkosti nebo vyšší riziko vzniku srdečních onemocnění, to kvůli trvalému poškození srdečního svalu nedostatkem kyslíku.

Pořiďte si bezpečnější spotřebič
Na stranu druhou jsou plynové sporáky oblíbené díky tomu, že se pomalu nerozhřívají, ale okamžitě reagují na změnu teploty. Jídlo vaří rovnoměrně a nejsou závislé na elektřině a jejích cenách. To ocení třeba chataři, kteří často žijí v odlehlejších oblastech, kde mohou být s dodávkami elektřiny problémy. Mnoho lidí lákají také nižší provozní náklady nebo prostě už jen zvyk.
Kromě bezpečnostních rizik mají ale klasické plynové sporáky i řadu dalších nevýhod, mezi ty patří mimo jiné náročná údržba a čištění. Zároveň jsou méně ekologické, než kdybychom využívali k ohřevu například elektřinu.
Dobrou alternativou je zvážení koupě elektrických sporáků, spotřeba elektřiny u nich může být sice vyšší a často ohřívání trvá déle, ale jsou snadno ovladatelné a bezpečnější. Zakoupit můžete i indukční desky. Ty jsou velmi populární díky tomu, že spoří energii. K jejich používání je ale potřeba speciálního nádobí. Dále existuje ještě možnost používání sklokeramických desek, jež ale narozdíl od indukce zůstávají déle horké a zvyšují tedy riziko popálení.