Toto nikdy nedávejte do lednice. Stane se z ní energetický upír a účet za elektřinu vám vyrazí dech
Lednice je nepostradatelným spotřebičem v každé domácnosti. Jenže občas může být i pěkným „žroutem“ elektřiny. Pokud do ní totiž dáváte určité věci, není divu, že má mnohem vyšší spotřebu než obvykle.
Mnozí z nás si život bez lednice ani neumí představit. Nejenom, že by nám některé potraviny nevydržely ani den, ale neměli bychom si kam dát vychladit pití nebo uložit léky, které musí být v chladu. Ještě před několika lety by si mnozí ani nedokázali představit, jaké funkce dostanou moderní lednice. Některé chladničky mají funkce, díky kterým se můžete podívat, co je uvnitř, aniž byste ji museli otevřít.
U dalších typů vám zase hlasový asistent prozradí, co máte uvnitř a jaké potraviny vám došly. U vybraných zařízení si můžete nastavit rozdílné teploty pro jednotlivé přihrádky. Moderní funkce mají řadu výhod. Šetří čas, pomáhají s organizací i úsporou energie. Jenže k čemu jsou, když někteří lidé netuší, že do ledničky nesmí dávat určité věci, a tím pádem zvyšují spotřebu i u úsporné lednice?
Ani úsporná lednice vám neušetří peníze, když do ní budete dávat tuhle věc
Většina lidí si v dnešní době kupuje úsporné lednice s vidinou toho, že díky tomu ušetří peníze. Jenže to není úplně pravda, když se k zařízení chovají špatně. Jednou z nejčastějších chyb je totiž ukládání teplých jídel do lednice. Je nám jasné, že se vám po dovaření nechce několik hodin čekat na to, až krabička s jídlem vychladne. Jenže když ji dáte do lednice, spotřebič na to zareaguje okamžitě. Zaznamená zvýšení teploty a začne víc chladit.
Ve chvíli, kdy do přihrádky uložíte něco teplého, ohřejete tím i okolní potraviny a lednice musí začít více chladit. Přístroj v tu chvíli jede na plné obrátky a spotřeba elektřiny narůstá. Jak to udělat lépe? Horké jídlo nechte nejprve vychladnout. Abyste urychlili proces chlazení, můžete jídlo rozdělit do menších krabiček.
Funkčním trikem je také studená lázeň. Horkou nádobu dejte do větší nádoby se studenou vodou. V případě, že do vody přidáte pár kostek ledu, proces chlazení urychlíte. Kromě toho, že si lidé nevědomky zvyšují spotřebu elektřiny tím, že dávají do lednice teplé jídlo, jsou i další důvody, proč musí jet spotřebič naplno.

Lednice není televize
Možná jste už někdy slyšeli, že lednice není televize. Většinou to říkají rodiče svým dětem. Lidé mají zlozvyk, že si stoupnou před lednici, otevřou ji a vybírají si, co si dají. Jenže než si vyberou, pouští ven studený vzduch a dovnitř proniká teplo. Lednice se kvůli tomu zahřeje a opět musí chladit naplno.
Jelikož si pro jídlo chodíme i několikrát denně, může se tento scénář opakovat a tím pádem se nemůžeme divit, když nám dorazí nedoplatek za energie. Zkuste se proto rozmyslet, co si dáte, ještě předtím, než otevřete dveře od lednice.
Dávejte si pozor na dvířka při ukládání nákupu
Když dorazíme z nákupu, většinou naše kroky ihned směřují k lednici. Z tašky postupně vytahujeme potraviny a některé z nich dáváme do chladničky. Po celou dobu si ale necháváme otevřená dvířka a opět pouštíme chlad ven. Čím déle necháte dveře otevřené, tím víc musí přístroj pracovat, aby se vnitřní teplota zase ustálila. Než se příště rozhodnete uložit nákup, nejprve si věci roztřiďte.

Zkontrolujte těsnění
Jak často uklízíte ledničku? Velká část lidí to nedělá moc často a při mytí zapomínají na gumové těsnění. V tom se během několika týdnů usazuje prach a kousky potravin. Když těsnění pořádně neočistíte, zanese se a přestane fungovat správně.
Těsnění neplní svou funkci správně i ve chvíli, kdy je opotřebené nebo zničené. Do lednice tak neustále proniká teplý vzduch a spotřebič kvůli tomu chladí téměř bez přestávky. Lednici i těsnění je proto potřeba pravidelně čistit. Právě při úklidu si můžete včas všimnout opotřebeného těsnění. Poté jej vyměníte a přestanete platit vyšší účty.