Vědec posunul hranici zamrznutí vody do mnohem nižší minusové teploty. Jak je to možné?
USA – Hadi Ghasemi, docent strojního inženýrství na Houstonské univerzitě, sledoval proces přeměny vody v led na molekulární úrovni a učinil senzační objev, píše server sciencedaily.com.
Ghasemi zkoumal kapičky vody o průměru až 2 nanometry a zjistil, že je možné je udržet v kapalném stavu tím, že je uvedl do kontaktu s měkkými povrchy, jako jsou gely či lipidy.
,,Zjistili jsme, že pokud je kapička vody v kontaktu s měkkým povrchem, může být teplota mrznutí výrazně nižší než u tvrdých povrchů. Kapka vody o velikosti několika nanometrů by se mohla vyhnout zamrznutí až do teploty -44 °C, pokud je v kontaktu s měkkým rozhraním,“ uvedl Ghasemi také pro časopis Nature.
Krajní teplota mrznutí vodní kapky je aktuálně -38 °C, což znamená, že jakákoli běžná vodní kapka zmrzne při určité teplotě mezi 0 °C a -38 °C. Pod touto teplotou bylo mrznutí až dosud nevyhnutelné.
Tento proces hraje rozhodující roli v přežití živočichů v chladném prostředí, protože zmrzlá kapička vody uvnitř buňky vede k jejímu prasknutí a smrti, ale je taktéž důležitý v dalších oblastech civilizovaného světa.
Již dříve Ghasemi vytvořil materiál odpuzující led pro letecké aplikace s využitím nového konceptu zvaného lokalizace napětí. Jeho současné poznatky přispívají k lepšímu pochopení přírodních jevů a poskytují vodítka pro další návrh systémů proti námraze pro letectví, větrnou energii a infrastrukturu a dokonce i pro systémy kryokonzervace.
Zdroj: sciencedaily.com