Vědci vytvořili bublinu, která praskla až po roce! V čem může být objev přínosný?
Francouzští fyzikové přišli na způsob, jak prodloužit obvykle krátkou životnost bublin na neuvěřitelných 465 dní. Bližší informace o tom, jak to dokázali a k čemu jejich objev může být užitečný, přinesl server nbcnews.com.
Standardní mýdlová bublina vydrží jen chvíli, než praskne, a to v důsledku takzvaného gravitačního odtoku nebo odpařování tekutiny uvnitř bublinky. Výzkumníci se ale pokusili jejich životnost prodloužit přidáním velkého množství glycerolu. Tato sloučenina běžně používaná v řadě potravin a léků dokázala jednu bublinu chránit před prasknutím celých 465 dní.
Glycerol má silnou afinitu k vodě a absorbuje vodu ze vzduchu. Tým vědců se domnívá, že tato absorpce vody kompenzuje odpařování, zatímco přítomnost částic zabraňuje odtoku vody z pláště, což jsou obě známé příčiny prasknutí bublin.
Zatímco laikovi by se úspěch dlouhotrvajících bublin mohl zdát zbytečný, řada výzkumníků v oblasti medicíny a spotřebních výrobků je z nových informací o metodách boje proti vypařování nadšená a dokáže si už teď představit mnoho praktických aplikací.
Nové poznatky by mohly být užitečné pro „obrnění“ malých kapiček v aerosolech a sprejích, aby vydržely déle ve vzduchu. A to i v případě léků, které se podávají rozprašováním a vdechováním aerosolu.
Zdroj: nbcnews.com