Upravené kvasinky by mohly zlepšit chuť nealkoholického piva
Ačkoli má nealkoholické pivo oproti svému tradičnímu protějšku některé zjevné výhody, mnoho lidí tvrdí, že prostě nechutná tak dobře. Dánští vědci nyní tvrdí, že tento problém překonali, a to pomocí geneticky upravených pekařských kvasnic, píše o tom sever New Atlas.
Pivo se obvykle vyrábí s použitím nejméně dvou druhů chmele: hořkého, který nápoji propůjčuje jeho nahořklou chuť, a aromatického, který mu dodává jak ,,chmelovou“ chuť, tak vůni.
Velká část tohoto aroma a chuti se ztratí, když se běžné pivo zahřeje, aby se neutralizoval obsah alkoholu. A i když se místo toho nealkoholické pivo vyrobí za pomoci minimalizace kvašení, účinek aromatického chmele zůstává nižší. Alkohol totiž hraje klíčovou roli při přenosu vůně a chuti z chmele do piva.
Zdá se, že problém chuťově nevýrazného piva vyřešil tým dánských vědců. Podařilo se jim totiž vytvořit kvasinku s názvem Saccharomyces cerevisiae tak, aby namísto oxidace mastných kyselin produkovala molekuly známé jako monoterpenoidy. Ty se pak přidají do odalkoholizovaného piva na konci procesu vaření a vrátí mu tak požadované aroma a chuť.
Výsledky studie nepředstavují pouze možnost vyrábět nealkoholické pivo lepší chuti. Tato technologie též poskytuje ekologicky šetrnější alternativu k pěstování, přepravě a zpracování aromatického chmele, který by těmito kvasinkami mohl být nakonec plně nahrazen. Metoda se již testuje v některých dánských pivovarech a do října by měla být připravena ke komerčnímu využití.
Zdroj: newatlas.com