Techsvět.cz
Nejinformovanější technologický a vědecký portál v Česku
  • Nejnovější články
assorted-color straws
20. 1. 2022

Přicházejí brčka na nápoje vyrobená z bakterií. Jsou odolnější, levnější a ekologičtější než papírové

ekologie, objev

Plastová brčka byla nahrazena papírovými a kovovými. Obojí má své nevýhody. Brčko vyrobené z bakterií však nepoškodí vaše zuby ani se nerozmočí, napsal server New Scientist.

Brčka na pití mají dlouhou historii. Používali je již staří Sumerové. Pravděpodobně se čiré pivo popíjelo brčkem ze sedimentu po jeho kvašení. Nejstarší známá slámka byla nalezena v sumerské hrobce staré 5 000 let. Byla vyrobena ze zlata a lazuritu. Podobné kovové nádobí používali k pití nápoje yerba maté také jihoameričtí obyvatelé.

Dříve se brčka vyráběla ze slámy. Pak přišel čas na plastové

V Evropě se používala sláma ze stébel travin, nejčastěji ze žita. Odtud jejich název. Ve většině zemí se brčka začala běžně používat až koncem 19. století, kdy se začala vyrábět z voskovaného papíru. Během druhé světové války je nahradila plastová brčka, jejichž výroba byla jednodušší a levnější.

Plastová brčka však mají jednu zásadní nevýhodu. Když je vyhodíme, zamořují životní prostředí na stovky let, protože tak dlouho trvá jejich rozklad. Přispívají ke znečišťování světa plasty a mikroplasty. Plastová brčka již byla v Evropské unii zakázána, stejně jako plastové vatové tyčinky.

Alternativou jsou opakovaně použitelná brčka. I ty však mají své nevýhody. Především je třeba pamatovat na to, abyste brčko nosili s sebou a čas od času ho vyčistili. Na druhou stranu jednorázová brčka z papíru začnou po čase měknout.

  • pink green and yellow plastic straw lot
    Foto: FLY:D / Unsplash

Bakteriální celulóza je pro brčka vhodnější než stromová celulóza

Vědci v Číně nyní vyvinuli nový typ brček, která se skládají z celulózy produkované bakteriemi. Celulóza je polymer složený z glukózových řetězců, který se získává především ze dřeva. Je hlavní složkou papíru. Celulóza produkovaná bakteriemi má oproti rostlinné celulóze tu výhodu, že její vlákna jsou pevněji propletená. Tím se zvyšuje jeho tuhost a odolnost. Ale jak je to s odolností proti vodě?

I pro to byl nalezen způsob. Výzkumníci ponořili celulózu do alginátu sodného. Jedná se o polymer získávaný z řas vyvržených na břeh Atlantiku. Díky své schopnosti absorbovat vodu se již dlouho používá v potravinářském průmyslu. V tomto případě byl použit k ucpání mikroskopických pórů v celulózových vláknech, kterými se kapalina dostává do vláken a změkčuje je. Alginát působí také jako lepidlo. Namočenou celulózu lze vyžehlit, srolovat do trubičky a nakrájet na kousky.

Tato kombinace dvou přírodních materiálů se osvědčila. Testy prokázaly, že bakteriální brčka jsou odolnější než jejich papírové protějšky. Jsou také tužší než papírové nebo plastové. A údajně chutnají, jako vysušený kokos. Každopádně se do oběhu údajně dostanou velmi brzy.

Zdroj: newscientist.com


Redaktor: Petr Vyhnánek


Austin Schmid

Bude pršet jedinečný déšť? Výbuch na noční obloze nás čeká 30. května

CristianIS

Dokážete přežít jaderný útok? Od tlakové vlny po radioaktivní spad – tady jsou bezpečnostní tipy

BrandonFero

Protilodní rakety „Harpuna“ zamířily na Ukrajinu z Dánska, co jsou zač?

Zdroj

Kernza – nová obilovina, která by mohla způsobit revoluci v zemědělství

geralt

Mohla by technologicky vyspělá civilizace změnit fyzikální zákony?

Zdroj

Americké Mk 19 na Ukrajině. Granátomety umí způsobit pekelnou spoušť

aerial photography of city

Proč nejsou systémy autopilota v letadlech odolné proti sebevraždě?

moon illustration

Máme unikátní záběry úplného zatmění Měsíce z vesmíru. Podívejte se

man in green crew neck t-shirt holding smoking pipe

Revoluce ve stavebnictví. Pěna na bázi dřeva pasivně ochlazuje budovy a šetří energii


  • Meghan Rodgers: Unsplash
Foto:

Čtěte také

  • Austin SchmidBude pršet jedinečný déšť? Výbuch na noční obloze nás čeká 30. května
  • CristianISDokážete přežít jaderný útok? Od tlakové vlny po radioaktivní spad – tady jsou bezpečnostní tipy
  • BrandonFeroProtilodní rakety „Harpuna“ zamířily na Ukrajinu z Dánska, co jsou zač?
  • ZdrojKernza – nová obilovina, která by mohla způsobit revoluci v zemědělství
  • geraltMohla by technologicky vyspělá civilizace změnit fyzikální zákony?



Techsvět.cz
  • Pracovní nabídky
  • Kontakty
© Techsvět.cz 2022
Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy. Kliknutím na „Přijmout“ vyjadřujete souhlas s použitím VŠECH souborů cookie.
Cookie nastaveníPřijmout
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIT A PŘIJMOUT