Pijte kávu a čaj. Kofein vás ochrání před „špatným“ cholesterolem
Nová lékařská studie identifikovala specifické proteiny, na které v našem těle působí kofein a které zároveň pomáhají játrům odstraňovat „špatný“ cholesterol z krevního oběhu a chrání před kardiovaskulárními chorobami.
Jak uvádí web NewAtlas, ohledně pití kávy a čaje již proběhlo mnoho studií. Jedna z nich například zkoumala po dobu 16 let více než půl milionu lidí a zjistila, že ti, kteří konzumovali větší množství kávy a čaje, mají výrazně nižší úmrtnost než abstinenti. Jiný výzkum zjistil, jak pití kávy pozitivně ovlivňuje náchylnost k rakovině prostaty, Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby a srdečních chorob.
V nové studii vědci z McMasterovy univerzity v Kanadě zjistili, že pravidelná konzumace kofeinu je spojena s nižší hladinou proteinu zvaného PCSK9 v krvi. Tento protein zvyšuje schopnost jater odbourávat LDL cholesterol, „špatný“ typ cholesterolu, který může ucpávat tepny a vést ke kardiovaskulárním onemocněním. Kofein a jeho deriváty působily nejen přímo na protein PCSK9, ale také blokovaly aktivaci dalšího proteinu zvaného SREBP2, který se významně podílí na řadě kardiometabolických onemocnění, jako je cukrovka a ztučnění jater.
Na druhé straně, příliš mnoho kofeinu škodí a může se na něj vybudovat závislost. Vědci se zatím nedokázali shodnout na tom, kolik kofeinu je už příliš vysoká dávka a tím zdraví škodlivá. V tomto případě by se každý měl řídit příslovím: Všeho s mírou.
Zdroj: brighterworld.mcmaster.ca, newatlas.com