Nový lék výrazně mírní alergické reakce na jídlo, například na arašídy. U dvou třetin pacientů byl lék účinný

Pacienti postižení potravinovými alergiemi čelí každodenní hrozbě o život. Vývojem léků, které by omezily nebezpečné reakce na potraviny, se zabývali vědci ze Stanfordu. Informuje o tom vědecký deník ScienceDaily.

Potravinovými alergiemi trpí přibližně 8 % dětí a 10 % dospělých ve Spojených státech. Lidem s těžkými alergiemi se doporučuje, aby se zcela vyhýbali potravinám obsahujícím spouštěče jejich alergií, ale běžné alergeny, jako jsou arašídy, mléko, vejce a pšenice, se mohou skrývat na tolika místech, že každodenní činnosti, jako je návštěva večírků a stravování v restauracích, mohou být náročné.

Nový lék by mohl být záchranou

Podle nového výzkumu by mohlo užívání nového léku omalizumab chránit lidi před závažnými alergickými reakcemi, jako jsou například dýchací potíže.

U dvou třetin pacientů byl lék účinný

Ve výzkumu léku byli všichni účastníci silně alergičtí na arašídy a nejméně dvě třetiny na další potraviny. Po čtyřech měsících aplikování omalizumabu dvě třetiny pacientů bezpečně jedly malé množství potravin vyvolávajících jejich alergii.

Omalizumab je injekčně podávaná protilátka, která váže a deaktivuje všechny typy imunoglobinu E neboli IgE, tedy molekuly způsobující alergii v krvi na imunitních buňkách těla. Zatím se zdá, že omalizumab dokáže ulevit od více potravinových alergenů najednou.

Lék nemá vedlejší účinky

Lék je bezpečný a nezpůsobuje nežádoucí účinky, kromě některých případů drobných reakcí v místě vpichu injekce. V této studii byla poprvé hodnocena jeho bezpečnost i u dětí od 1 roku věku.

Lék by mohl být obzvláště užitečný pro malé děti s těžkými potravinovými alergiemi, protože mají tendenci dávat si věci do úst a nemusí chápat nebezpečí, které jejich alergie představují.

Zdroj: ScienceDaily