Známý šéfkuchař prozradil: Tohle jídlo bych si v restauraci neobjednal ani za milion
Šéfkuchaři jako Gordon Ramsay, Maurilio Molteni nebo Zdeněk Pohlreich nejenže formují gastronomické trendy, ale také nás učí, jak správně jíst. Tentokrát ale přicházejí s opačnými tipy – prozrazují, jakým jídlům se v restauracích vyhnout. Co všechno je na seznamu zakázaných pochoutek a proč byste se jim měli vyhnout i vy?
Obecně platí, že jídlo musí mít nejen skvělou chuť, ale i kvalitní přípravu. A co se týče samotných jídel, podle některých gastro odborníků existují pokrmy, které by měl každý kulinářský nadšenec obejít velkým obloukem. Jaké to jsou?

Ryby v pondělí? Raději ne
Některé věci vám asi na první pohled přijdou nepodstatné, ale proč si nedat v restauraci rybu právě v pondělí? Hubert Beatson-Hird, šéfkuchař s dlouholetou praxí, varuje před tímto pokrmem zejména v začátku týdne. „V pondělí byste si měli dát pozor na ryby a jiné výrobky z ryb, protože to bývají obvykle zbytky z víkendu, které se neprodaly,“ vysvětluje. Adriana Cavita, majitelka prestižní restaurace, má podobný názor: „Pokud uvidíte v pondělí na denním menu rybu, může to znamenat, že byla zmražená nebo nebude příliš čerstvá. Samozřejmě pokud nejste v restauraci, která má výborné renomé, jinak se raději těmto pokrmům vyhněte.“
A to není všechno. K tomu Lyle McKnight, šéfkuchař z Glasgowa přidává varování před ústřicemi. „Ústřice jsou sice výborné, ale pokud nejsou správně skladovány nebo nejsou čerstvé, mohou být nebezpečné,“ varuje šéfkuchař. Problém je v tom, že špatně skladované ústřice mohou způsobit vážné trávicí potíže. Proto si vždy zjistěte, kdy byly ulovené.
Polévky: Když už, tak doma
A teď něco, co asi všechny překvapí. Gordon Ramsay, světově proslulý šéfkuchař, má jasný názor na polévky v restauracích. „Polévka dne? To bych si neobjednal ani za milion,“ prohlašuje. Podle něj kuchaři vaří polévky ze zbytků z předchozích dní, které by jinak vyhodili. A jak dodává, polévka dne může být úplně stejná, jako byla v dalších předchozích dnech, a to klidně z celého měsíce.
Steak bez omáčky? Radši ne
Kdo by neměl rád pořádný steak? Ale pozor – Maurilio Molteni, renomovaný italský šéfkuchař, varuje před jedním specifickým jevem: „Nikdy bych si neobjednal steak, pokud mi k němu nenabídnou omáčku v ceně. Pokud je za omáčku příplatek, je to pro mě červená vlajka. Dobré maso by mělo mít omáčku v ceně. Raději si připlatím za kvalitní maso, ale za omáčku zvlášť nikdy. “
U omáček ještě zůstaneme. Pozor si dejte i na holandskou omáčku, a to hlavně v odpoledních hodinách. Šéfkuchař Drew Snaith z Townsend and Maene vysvětluje, že tato omáčka musí být neustále udržována v teple, což znamená, že v některých restauracích se připravuje ráno a pak zůstává po celý den zahřívaná. To jí může ovlivnit nejen na chuti, ale i z hygienického hlediska.
A co se týče samotného masa? Jonathan Recanati, zakladatel řetězce Farmer J, nemá nejlepší zkušenosti s flank steaky. „Flank steak je skvělý kousek masa, pokud je připraven správně. Ale v restauracích to bývá často naopak. Tenké maso umí málokdo dokonale ochutit a bývá často tuhé,“ vysvětluje. Sebastian Rast, další známý šéfkuchař, se na to dívá pragmaticky: „Pokud máte chuť na skvělý steak, není třeba ho objednávat v restauraci. Kupte si ho od místního řezníka a připravte doma – budete mít lepší maso za polovinu ceny.“

Pizza s ananásem: Tato kombinace nikdy nebude klasika
A co se týče pizzy, šéfkuchařka Giovanna Eusebi má jasno: „Pizza s ananasem? To je něco, co k dobré italské pizze prostě nepatří. Ananas na pizze je pro mě jakýsi kulinářský zločin. Když chcete autentickou italskou chuť, ananas vynechte a užijte si ho raději v ovocném salátu.“
Veganské jídlo v nevegánských restauracích
Robin Foster, šéfkuchař v restauraci The Glass House Retreat, se na veganskou nabídku v běžných restauracích dívá skepticky: „Pokud nejste v restauraci, která se na veganskou kuchyni specializuje, dejte si pozor. Často jde o jídla, která jsou buď předpřipravená, nebo postrádají jakoukoli originalitu.““Veganská kuchyně není pro každého a její příprava vyžaduje specifický přístup a vášeň.
A co by si nikdy neobjednal populární český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich? „Já všeobecně nemám rád takové ty podle mě extrémy jako třeba hadí srdce v alkoholu a podobné záležitosti. To si ve skutečnosti raději nechám ujít a nepotřebuju nutně vědět, jak to chutná,“ uvedl v rozhovoru na webu Prima ženy.
Zdroje: zeny.iprima.cz, frekvence1.cz, refresher.cz, metro.co.uk, info.sk