Zjistila jsem, že tato zelenina zvyšuje riziko rakoviny a Alzheimera. Každý Čech jí sní 65 kg ročně
Konzumace zeleniny je pro udržení pevného zdraví klíčová, avšak ne ve všech případech. Je důležité myslet na to, jakým způsobem zeleninu připravujeme, a dbát na její kvalitu. V opačném případě můžeme uškodit svému zdraví.
Nejspíš nikdo běžně nemyslí na to, že i konzumace zeleniny může mít určitá rizika. Ačkoliv jsou brambory se spotřebou 65 kg ročně na člověka považovány za jednu z nejčastěji konzumovaných příloh v Česku a pravděpodobně i v sousedních zemích, jen málokdo si uvědomuje, že mohou být při nesprávné přípravě velmi nezdravé a v některých případech dokonce i toxické.
Klíčky na bramborách vypadají nevinně, ale jsou nebezpečné
Možná už jste někde slyšeli, že by se naklíčené brambory neměly konzumovat. To je skutečně pravda, ale nemusíte je vždy nutně vyhazovat. Záleží na tom, jak moc jsou klíčky velké. Pokud je jich jen pár a brambory nejsou zelené, můžete je vyříznout, brambory umýt a zpracovat. Pokud jsou ale klíčků plné a místy jsou zelené, nemilosrdně je vyhoďte – hned si vysvětlíme důvod.

Klíčky vyrůstající na starších bramborách obsahují látku jménem solanin. Ten patří mezi glykoalkaloidy, které jsou ve větším množství jedovaté. A jelikož brambory jíme jako bohatou přílohu, otrava v tomto případě skutečně hrozí. Proto až příště na bramborách klíčky uvidíte, pečlivě si promyslete, jestli je budete jíst.
Aby byly brambory zdravé, je důležitá správná příprava
Vařené brambory jsou považovány za zdravou přílohu. Obsahují sacharidy, draslík, vitamín C a vlákninu. Mají však poměrně vysoký glykemický index, což znamená, že způsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi, proto by se měly konzumovat v kombinaci s dalšími potravinami, ideálně bohatými na bílkoviny. Vynikající jsou i pečené brambory, pokud použijete jen málo oleje (a ideálně olivového), pak je lze stále považovat za zdravou a chutnou přílohu.
Nejhorším způsobem přípravy brambor či hranolek je nepochybně jejich smažení. Při něm se drtivá většina přínosných látek z brambor vytrácí, takže zbývá jen ta negativní část – brambory smažením přichází o své živiny, obsahují vysoký obsah tuku a vlivem smažení vzniká akrylamid, zdraví škodlivá látka, která vzniká při vysokých teplotách. Je tedy vhodné si smažené brambory dopřávat jen příležitostně. Akrylamid je podle několika studií provedených v roce 2018 karcinogenní. Podle další studie z roku 2020 akrylamid poškozuje DNA a vyvolává apoptózu neboli buněčnou smrt.
Častá konzumace smažených brambor zvyšuje riziko nemocí
Lidé, kteří si dopřávají smažené brambory (a celkově smažené jídlo) častěji, mají vyšší riziko vzniku vážných onemocnění. Hrozí vznik zánětů v těle, vysokého cholesterolu, kardiovaskulárních onemocnění a již zmíněné rakoviny. Existuje velké riziko, že přispívá také ke vzniku Alzheimerovy choroby, na kterou má pravděpodobně vliv i životní styl člověka. U této nemoci však zatím není zcela jisté, co vše její vznik ovlivňuje.

Při smažení je důležité používat vhodný olej
Každý z nás si občas smažené jídlo dopřeje, na tom není nic špatného. Problém nastává až v případě, kdy tato jídla konzumujeme několikrát týdně. Ať už pokrmy smažíte nebo fritujete, nezapomínejte na používání vhodného tuku. Zcela nevhodný je slunečnicový olej, máslo a sádlo, jelikož mají poměrně nízký bod zakouření a obsahují vysoký podíl nezdravých tuků. Nízký bod zakouření vede k přepalování tuků (vzniká akrylamid) a ničí se živiny v pokrmu. Za nejvhodnější je na smažení považován řepkový olej. Má neutrální chuť a vůni, obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a ze zmíněných tuků má nejvyšší bod zakouření.