Zjistila jsem, co dávají do paštiky v supermarketu. Okamžitě jsem ji šla vrátit
Paštiky patří k těm vůbec nejoblíbenějším svačinám. Dívali jste se ale někdy na jejich složení? Spousta lidí poté, co si přečetla jednotlivé ingredience na obalu, okamžitě přestala paštiky kupovat. A není divu.
Chleba, rohlík, houska anebo třeba bageta namazaná paštikou jsou v Česku rozhodně velmi oblíbené. Mnozí si právě tuto na přípravu naprosto jednoduchou dobrotu dávají rádi ke svačině anebo třeba k večeři. A mnohdy paštiku servírují i svým dětem. Na první pohled není na těchto masových pastách nic špatného. Přece jen obsahují nemalé množství bílkovin a jsou navíc bohaté na železo. Má to ale jedno velké „ale”.
Ty levnější paštiky, které jdou pochopitelně nejvíc na odbyt, jsou jasným příkladem vysoce zpracovaných potravin. To znamená, že se v nich nachází celá řada chemických látek, které nejenže zvýrazňují chuť, ale také prodlužují trvanlivost. Kromě toho se v nich zmíněné maso vyskytuje jen ve velmi malém množství.
Málo masa, zato spousta „éček”
Jestliže jste měli za to, že jsou paštiky plné vepřového masa, pak budete jistě překvapeni. A rozhodně ne příjemně. V levných paštikách se skutečně vepřové maso nachází, rozhodně ale ne v nijak velkém množství. Kromě něj se totiž do těchto „pomazánek” melou vepřové kůže. Nechybí ani vepřové sádlo. Ovšem i obsah těchto složek je leckdy velmi malý, a tak si musí výrobci poradit jinak. Často pak zahušťují paštiky přidáním například bramborového škrobu.
Ne vždy ale škrob stačí. A tak jsou pro krémovou konzistence přidávány i různá „éčka”. Zejména pak E407, což je xantanová guma. Ta se mimo jiné velmi často používá v kosmetickém průmyslu, kde zahušťuje krémy anebo třeba zubní pasty.

Zdravotní potíže
Aby nám tyto paštiky chutnaly, nachází se v nich pochopitelně nezřídka kdy i zvýrazňovače chuti. Mnohdy jde o látku E621 neboli glutaman sodný. Ten výrobci kromě paštik přidávají například i do instantních jídel anebo sójových omáček. Toto dochucovadlo přináší výraznou masovou chuť. Bohužel se k němu ale pojí celá řada nežádoucích účinků. Glutaman může způsobovat bolesti hlavy, trávicí potíže anebo třeba i zvracení. Obecně je doporučováno, aby se jeho konzumaci vyhýbaly těhotné a kojící ženy.
Z nebezpečných „éček” paštiky mohou obsahovat i třeba látku E250, která je známá jako dusitan sodný. Ten dodává potravinám uzenou chuť, zároveň jim pomáhá vzdorovat různým typům bakterií a také funguje jako stabilizátor barvy. Má to ale velký háček. Bylo totiž prokázáno, že dusitany v masných výrobcích vytvářejí menší množství silně karcinogenních látek. Dokonce byly dusitany v některých případech spojovány s rakovinou žaludku. Dusitan sodný kromě paštik najdete také v nekvalitních špekáčcích, uzeném lososu anebo i v klobásách.

Mraky tuku a soli
Aby toho nebylo málo, paštiky jsou plné tuku. A rozhodně ne toho zdravého. Více jsou v nich zastoupeny nasycené mastné kyseliny, které z dlouhodobého hlediska zvyšují hladinu „špatného” LDL cholesterolu v krvi a tím pádem roste i riziko vzniku různých kardiovaskulárních onemocnění.
A jsou bohaté na sůl. Na 100 gramů obsahují klidně i 2 gramy soli. Dospělý člověk by měl přitom denně přijmout maximálně 5 gramů soli. Ani sůl není ve větší míře nijak zdravá. Dehydratuje organismus a zvyšuje krevní tlak. V kombinaci s uvedenými nasycenými mastnými kyselinami tak rozhodně paštiky do zdravého jídelníčku nepatří.
Pokud patříte mezi velké milovníky paštik, snažte se jejich konzumaci alespoň omezit. Případně se v obchodě poohlédněte po kvalitnějších produktech, které sice něco stojí, ale nepředstavují pro náš organismus takové riziko. V ideálním případě si paštiky připravujte sami doma.