Vláda zakázala prodej tohoto pečiva v Lidlu, Penny a Tescu
Pravidla týkající se označování pečiva, zejména toho, které bylo vyrobeno ze zmrazených polotovarů, mají zásadní dopad na to, jak spotřebitelé vnímají čerstvost a kvalitu potravin, které si kupují. Mezi čerstvým a rozpékaným pečivem je totiž velký rozdíl.
Také vás vždy naláká vůně čerstvě upečeného pečiva v supermarketech jako jsou Lidl, Tesco nebo třeba Penny? Nejste sami, jakmile tuto příjemnou vůni ucítíme, hned získáme dojem, že bylo právě „čerstvě upečeno“ místními pekaři. A přestože jsme třeba ani žádné pečivo kupovat nechtěli, hned si dáme pár kousků do košíku a radujeme se, že si ho neseme domů ještě teplé a křupavé. Jenže ne všechno pečivo, které voní ve vašich oblíbených supermarketech z trouby, je právě čerstvě upečené. A obchodníci jsou povinni toto zboží důsledně označovat. „V supermarketu kupuji pravidelně plněné croissanty. Vůbec jsem netušila, že se pouze rozmrazují,“ nám sdělila překvapená zákaznice Marta. Cedulky s informacemi bývají často velmi malé a špatně čitelné.

Vládní nařízení
Podle vládní vyhlášky není povoleno prodávat pečivo ze zmražených polotovarů, které se po rozmrazení pouze dopéká, jako čerstvé. Obchodníci musí spotřebitele jasně informovat, zda byl produkt rozmrazen. Pokud by pečivo toto označení nemělo, nesmělo by se prodávat. „Obchody musí nebalené pekařské a cukrářské výrobky, které byly zmraženy v hotovém stavu a následně rozmraženy, viditelně označovat nápisem „rozmraženo“. Nebalený pekařský výrobek dopečený ze zmrazeného polotovaru bude povinně označen údajem „ze zmrazeného polotovaru“, upřesňuje Vláda České republiky na svých webových stránkách. V případě nesprávného označení pečiva hrozí podle vyhlášky z roku 2012 prodejci pečiva pokuta až tři miliony korun.
Rozdílné složení pečiva
Pečivo ze zmrazených polotovarů se liší od čerstvě upečeného nejen způsobem výroby, ale i složením. Zatímco tradiční pečivo je vyráběno většinou jen z několika základních ingrediencí, mražené polotovary často obsahují různé stabilizátory, emulgátory a kypřidla. Tyto přísady, známé také pod názvem „éčka“, mají za úkol udržet strukturu těsta při zmrazení, aby po rozmrazení vypadalo pravě jako čerstvě upečené.

V některých případech se do těsta navíc přidávají látky, které pomáhají zadržet vodu a zajistit, aby se při rychlém zmrazení nevytvářely krystaly ledu, které by mohly ovlivnit texturu pečiva. „Aby se při šokovém zmrazení pekařských výrobků na -35 °C netvořily velké krystaly ledu, musí se do těsta přidávat látky, které vážou vodu a rovnoměrně ji rozptýlí. Například E466, neboli karboxymethylcelulóza, působící jako emulgátor a stabilizátor. Základem je celulóza z dříví získaná chemickou cestou. Přidává se též do projímadel, v dětské výživě je zakázaná. Karboxymethylcelulóza má široké využití v potravinářství i v technických oborech, slouží například při těžbě ropy jako složka vrtných kapalin,“ upozornil na svých webových stránkách dTest.cz.
Jaké pečivo je považováno za čerstvé
Podle vyhlášky je za čerstvé pečivo považováno to nebalené, jehož výroba, od přípravy těsta až po upečení nebo jinou tepelnou úpravu, nebyla přerušena zmrazením ani jinými technologickými postupy, které by prodloužily jeho trvanlivost. Takové pečivo musí být nabídnuto k prodeji nejpozději do 24 hodin po upečení. Stejná pravidla platí i pro chléb i jemné pečivo.
Každá taková změna legislativy je vítaným krokem u všech spotřebitelů. Lidé si mohou být jisti, jaký je původ potravin, které kupují a pokud jsou označeny jako „čerstvé“, mělo by jít skutečně o výrobek, který nebyl prve zamražen. Takže pokud je pro vás čerstvost potravin důležitá, při příštím nákupu se pozorně zaměřte na etikety.