Vezmu si kuřecí prsa a škrabku na zeleninu. Patent jako z nejlepší restaurace
Neustále přemýšlíte nad tím, co uvařit pro svou rodinu nebo hosty? Chcete připravit něco originálního, na co jen tak nezapomenou? Dnes pro vás máme tip na zajímavý recept s kuřecím masem, který je neobvyklý jak svou chutí, tak zpracováním. Maso nebudeme krájet nožem, ale použijeme škrabku.
Tento recept v sobě mísí klasické suroviny s netradičním způsobem přípravy masa. I když se to může zdát na první pohled složité, naopak se jedná o recept, který zvládne i začátečník. Jisté je, že tímto kulinářským výtvorem překvapíte své okolí a možná i sami sebe.
Slaný koláč
Dnešní recept je tak trochu jiný, jedná se totiž o slaný koláč. Slané koláče u nás nejsou příliš časté a právě proto se může jednat o skvělou změnu, jsou totiž výborné. Tento recept vám navíc představí neobvyklou techniku zpracování kuřecího masa. Místo klasického krájení použijeme škrabku na zeleninu, která pomůže vytvořit hobliny masa. Výsledkem bude lahodný kuřecí koláč.
Slané koláče mají v Evropě bohatou historii, první zmínky pocházejí z roku 1586, kdy byl slaný koláč s názvem quiche oblíbeným pokrmem Karla III. Lotrinského. První recepty na quiche byly jednoduché, jednalo se o chlebové těsto se směsí vajec, smetany a slaniny. Postupně tyto koláče získaly na oblibě v Německu a Francii.
Dnes už jsou slané koláče populární po celém světě. Existují různé varianty, od tradičního quiche po koláče se sýrovými náplněmi, mořskými plody, nebo různými druhy masa. Tento kulinářský vynález uspokojí jak milovníky klasických pokrmů, tak strávníky, kteří rádi experimentují.
Recept na koláč s kuřecími hoblinami
Na přípravu tohoto koláče vám postačí běžné suroviny, které má většina z nás doma. Důležitá jsou kvalitní kuřecí prsa, která jsou základem celého pokrmu. Ale pozor! Kuřecí prsa by měla být zmražená, jen díky tomu se pak maso bude lépe zpracovávat pomocí škrabky.
Na přípravu koláče tedy budeme potřebovat 1 kuřecí prso, 1 vejce, 150 ml mléka, 80 g hladké mouky, lžičku prášku do pečiva, 80 g nastrouhané mozzarelly, 2 rajčata nakrájená na plátky, sůl, pepř, tymián a oregano.

Příprava kuřecího koláče
Jako první přichází na řadu příprava těsta. Rozklepneme si vejce a rozšleháme ho s mlékem v misce. Následně přidáme špetku soli a pepře. Poté do mísy vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Důkladně mícháme metličkou, dokud nám nevznikne hladké těsto bez hrudek. Do těsta také vmícháme polovinu nastrouhané mozzarelly, aaby těsto mělo jemnou a krémovou konzistenci.
Poté vyjmeme kuřecí maso z mrazáku a v hrnci začneme vařit vodu. Ostrým pohybem z masa seškrábeme škrabkou tenké hobliny, které rovnou vkládáme do hrnce s vroucí vodou. Hobliny se díky své tenkosti uvaří během pár minut. Vařené maso následně vyjmeme a necháme okapat. Maso také můžeme vysušit papírovým ubrouskem.

Uvařené maso následně přidáme do těsta a důkladně promícháme. Tuto směs pak nalijeme do zapékací mísy a navrch poskládáme plátky rajčat a posypeme zbytkem strouhané mozzarelly. Nakonec přidáme špetku tymiánu a oregana.
Mísu vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C po dobu 40 minut. Jakmile bude mít koláč zlatavou barvu, je na čase ho z trouby vyjmout. Koláč necháme chvíli vychladnout, aby se koláč lépe krájel. Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem nebo s jakýmkoli dresingem např. bylinkovým.
Tento kuřecí koláč je chutný a jeho příprava je vcelku neobvyklá, hobliny masa smíchané s těstem přináší originální chuť a nezvyklou formu pokrmu. Pokud budete chtít překvapit sváteční návštěvu, neváhejte tento koláč vyzkoušet.