Už rostou. Toto je přehled míst, kde aktuálně v Česku nasbíráte plný košík hub
Ten známý pocit, kdy se vzduch po dešti provoní lesem, vám do nosu zavane vůni vlhké hlíny a jehličí. Člověk prostě ví, že nastal ten pravý čas. Čas vytáhnout košík, ostrý nožík a vydat se za tichým dobrodružstvím mezi stromy. Ano, houbařská sezóna je tu. A letos začíná pořádně svižně.
Po jarních deštích a teplém počasí v posledních dnech hlásí houbaři z různých koutů republiky první úlovky. A nejsou to jen tak ledajaké. Lesy vydávají své poklady v podobě čirůvek májovek, hřibů dubových i tolik oblíbených modráků. Některé košíky už praskají ve švech a to jsme teprve na začátku.
Čirůvky májovky jsou jakýmsi signálem, že se sezóna skutečně rozbíhá. Rostou nenápadně, často v trávě, podél okrajů cest nebo na pasekách. Mají jemnou, trochu moučnou vůni, která potěší každého, kdo si rád přivoní k čerstvým úlovkům. A oblíbené jsou nejen u ostřílených houbařských matadorů, ale i u těch, kdo se do lesa vydají jednou za čas s termoskou a chutí na dobrodružství. Letos jich navíc roste opravdu hodně a hlásí je hlavně z Liberecka, Vysočiny a taky ze Středních Čech, kde se derou ze země jako o závod. Pokud je dobře znáte, můžete si s nimi naplnit košík dřív, než se lesy zaplní konkurencí.

Hřiby, které voní létem
S opravdovou houbovou klasikou přicházejí i první dubáci. Hřib dubový patří mezi opravdové lahůdky lesa, ale přitom se umí pěkně schovat, a to zvlášť těm, kdo do lesa chodí spíš za klidem než za trofejemi do smaženice. Není tak masivní jako pravák, ale o to víc potěší svým pevným masem a výtečnou chutí. Letošní jaro mu přeje a to zejména v jižních a středočeských lesích. Našli ho už i houbaři na Plzeňsku nebo v okolí Tábora. A zprávy z lesa zní jasně: když máte štěstí, není problém během hodiny nasbírat pěkný základ na smaženici.
Modráci zachraňují sezónu
Dalším důkazem, že to letos s houbami nebude vůbec špatné, je častý výskyt hřibů kovářů, kterým se lidově říká modráci. Růst začínají v jehličnatých lesích, hlavně pod smrky a borovicemi. Jsou krásní, pevní a navzdory trochu zlověstné barvě po rozkrojení výtečně chutnají. Zatímco některé roky se ukazují jen v menším počtu, letos to vypadá, že budou ozdobou nejednoho houbařského koše.
Kam se tedy vydat?
Na základě zpráv houbařů, kteří sdílejí své úlovky i aktuální informace, je letos slibná situace v několika oblastech. Vysočina, Liberecko a okolí Českého ráje, Středočeský kraj a jižní Čechy, to jsou místa, odkud přichází hlášení o plných koších. Kdo má rád houbaření jako výlet pro celou rodinu, může zamířit třeba do křivoklátských lesů, okolí Brd nebo do Beskyd. Stačí pár hodin mezi stromy, a návrat domů bývá s úsměvem i voňavou zásobou na víkendové vaření.
Houbaření jako radost i relax
Možná na houbách není nic převratného. Možná je to jen procházka lesem s košíkem v ruce. Ale právě v tom tkví jejich kouzlo. V tichu mezi stromy, kdy člověk zapomene na všední starosti a místo toho se soustředí na drobné kloboučky v mechu. V radosti z prvního nálezu. V pocitu, že si odnášíte něco, co vyrostlo samo, v přírodě, bez umělých zásahů.
A samozřejmě i v tom, že si doma připravíte něco skvělého, ať už to bude klasická smaženice, omáčka, nebo jen restované houby na másle s kmínem a čerstvým chlebem. Není nic lepšího, než když vaše večeře voní lesem.

Na co si dát pozor
A i když nadšení může být velké, je dobré zůstat obezřetný. Sbírejte jen ty houby, které bezpečně poznáte. Pokud si nejste jistí, klidně si je nechte ověřit nebo porovnejte s atlasem. Les není jen zásobárna potravin, ale i prostor, který si zaslouží respekt. Sbírejte s mírou, nechte přírodu dýchat a raději pár hub nechte pro další návštěvníky.
Sezóna začala. A bude stát za to
Letos to vypadá velmi slibně. Houby rostou, počasí jim přeje a lesy jsou připravené přivítat každého, kdo si chce odpočinout, nadechnout se a něco si najít do košíku. Takže jestli jste ještě letos nevyrazili, teď je ta pravá chvíle. Ať už zamíříte do blízkého lesa nebo plánujete delší výlet, nezapomeňte si vzít košík a dobrou náladu. A možná se vrátíte nejen s plnou náručí hub, ale i s novou energií.