Upozornění: Do obchodů proniklo nebezpečné maso. Takhle ho poznáte
Do několika českých obchodů se dostal výrobek z kuřecího masa, jehož výrobcem je společnost Vodňanská drůbež. Tento výrobek obsahuje bakterie způsobující vážné onemocnění jménem listerióza. Informuje o tom Státní veterinární správa.
Pokud jste nedávno koupili výrobek „Kuřecí křídla Sweet chilli“ od výrobce Vodňanská drůbež (Vodňanské kuře) s datem použitelnosti 4.3. – 16.3. 2025, pak jej rozhodně nekonzumujte. Státní veterinární správa z výrobků odebrala vzorky a zjistila, že je v nich přítomna bakterie Listeria monocytogenes způsobující nemoc listeriózu, která nejvíce ohrožuje těhotné ženy, novorozence, osoby s oslabeným imunitním systémem a starší osoby. Určité riziko však představuje i pro zdravé dospělé osoby, i když není vysoké. Spotřebitelé, kteří tento výrobek zakoupili, ho mohou vrátit v obchodě, kde ho koupili. Pokud jste výrobek náhodou již zkonzumovali, vyhledejte svého lékaře.

Do obchodů se dostalo asi 150 balení výrobku
Společnost Vodňanská drůbež vyrobila 670 balení výrobku z kuřecího masa „Kuřecí křídla Sweet chilli“, do obchodů se naštěstí nedostaly všechny. Po zjištění SVS se podařilo zabránit distribuci 500 výrobků, bohužel část už byla expedována. Přibližně 150 balení se dostalo k odběratelům do šesti různých krajů. Mělo se jednat zejména o internetové obchody a samoobsluhy.
Státní veterinární správa nařídila výrobci provést rozsáhlou sanitaci svého provozu, po které je čekají další testy – ty musí nejdříve zcela vyloučit přítomnost bakterie Listeria monocytogenes, a až poté bude moct výrobce obnovit výrobu.
Pro zdravého dospělého člověka není bakterie vážnou hrozbou
Bakterie Listeria monocytogenes způsobuje onemocnění známé jako listerióza. To však pro zdravého dospělého člověka není vážnou hrozbou. Mnohem větší riziko představuje pro těhotné ženy, pro které je riziko onemocnění asi 20krát vyšší. Pokud se listeriózou nakazí, může to vést k předčasnému porodu či dokonce potratu. Pozor by si měly dát také osoby s oslabeným imunitním systémem (zejména lidé léčící se s rakovinou, cukrovkou a onemocněním ledvin), starší osoby a osoby, které užívají léky zvané glukokortikosteroidy. U osob s onemocněním AIDS je riziko nákazy až 300krát vyšší než u zdravých jedinců. U osob náchylnějších ke vzniku onemocnění může bakterie v krajním případě způsobit i listeriovou meningoencefalitidu nebo encefalitidu, což jsou nemoci, které postihují mozek a poškozují nervové buňky – to může vést k ochrnutí, epilepsii či poruchám řeči a chování.
Bakterie Listeria monocytogenes se nachází v půdě a ve vodě, proto se může například zelenina kontaminovat už v půdě. Nositeli této bakterie mohou být také zvířata, a to i v případě, že nevykazují žádné příznaky nemoci – snadno pak přenesou bakterie do živočišných výrobků jako je mléko a maso.

Jak se vyhnout nákaze listeriózou?
Pokud se z jakéhokoliv důvodu obáváte nákazy listeriózou, můžete se zaměřit na prevenci. Je důležité zejména důkladně vařit syrové maso (především hovězí, vepřové a drůbeží), důkladně omývat syrovou zeleninu a vyhýbat se konzumaci určitých potravin – například nepasterizovaného mléka, potravin ze syrového mléka a plísňovým sýrům typu camembert. Zejména důkladné vaření je považováno za jeden z nejúčinnějších způsobů, jak tuto bakterii zničit.
Doporučuje se také důkladně převařovat zbylé potraviny a pokrmy (až z nich stoupá pára) ještě předtím, než je sníte. Těhotné ženy se mohou vyhýbat také potravinám z pultů s lahůdkami. Dbejte také na dodržování data použitelnosti výrobků a skladování potravin při doporučených teplotách.