Tohle skvělé jídlo umí uvařit jen Češky nad 80 let. Národní poklad pomalu vymírá
Spousta českých pokrmů v posledních letech upadá v zapomnění i přesto, že si na nich ještě nedávno pochutnával téměř každý. Nyní mají přednost co možná nejjednodušší jídla, u jejichž přípravy lidé nemusí ztrácet mnoho času. Existuje však jeden pokrm, na který byly odbornicemi hlavně naše babičky a prababičky. Dnes už jej však skoro nikdo nepřipravuje.
Dobré a levné jídlo jménem škubánky patří mezi tradiční české pokrmy, které se připravují z bramborového těsta. Podávají se nejčastěji s mákem a cukrem, lze je ale připravit i naslano. I když se jedná o velmi jednoduché jídlo, pochutná si na něm celá rodina. Pojďte prozkoumat zajímavou historii škubánků a třeba si je i připravte podle jednoho z osvědčených receptů.
Bramborové škubánky lidem chutnají už stovky let
Škubánky znají lidé v různých koutech Česka pod odlišnými názvy. V západních Čechách jim neřeknou jinak než kucmoch, na Slovácku zase šulánky. Jedno je ale jisté: škubánky s oblibou vařily naše babičky, které je uměly připravit dokonale. Lze je podávat nejen vařené, ale i opečené na pánvi dozlatova, díky čemuž si získají křupavou chuť. Obecně se považují za české jídlo, poprvé se na talířích českých domácností objevily údajně už v 17. století. Přibližně před 100 lety nechyběl recept na škubánky v kuchařce žádné dobré hospodyni. Řemeslníci a služky recept po čase přinesli i do sousedních zemí, kde si je zamilovali podobně jako u nás.

Ačkoliv se škubánky připravují nejčastěji na sladko s mákem, dříve se podávaly také s tvarohem, jablečnými křížalami nebo nadrcenými hruškami – zkrátka s tím, co zrovna bylo po ruce. Slaná verze je údajně nejlepší jen s cibulkou, aby vynikla chuť brambor. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete je smíchat s dušeným zelím, čímž vytvoříte pokrm podobný haluškám.
Děti měly dříve škubánky natolik rády, že se po nich pravděpodobně pojmenovala i postava z večerníčku Káťa a Škubánek. Dříve se toto jídlo běžně vařilo ve školách i závodních jídelnách a ačkoliv na ně narazíte v restauracích a obchodech i dnes, není to tak časté. Mražené škubánky navíc nejsou ani zdaleka tak dobré, jako ty čerstvě připravené.
Recept na bramborové škubánky
Připomněli jste si lahodnou chuť škubánků z jemného bramborového těsta a dostali jste na tyto dokonale čerstvé šišky s mákem a cukrem chuť? Připravte si je doma. Nepotřebujete k tomu mnoho surovin a hotové je budete mít za méně než hodinu.
Potřebné ingredience:
- 1 kg brambor typu C
- 300 g hrubé mouky
- máslo
- moučkový cukr
- mák
- sůl

Postup přípravy:
Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Po uvaření slijeme většinu vody, část jí ale necháme pro přípravu těsta na škubánky. Doporučuje se nechat si vodu bokem, abyste ji případně mohli ještě použít pro vytvoření ideální struktury. Do hrnce přisypeme mouku rovnoměrně na brambory, obrácenou stranou vařečky do nich uděláme díry, aby pára pronikla z brambor do mouky, zakryjeme poklicí a vaříme na velmi mírném plameni přibližně 15 minut.
Poté brambory důkladně rozmačkáme šťouchadlem a přitom se snažíme, aby byly co nejvíce hladké (bez hrudek). To lze zajistit roztíráním brambor po stranách hrnce. Pokud bude směs příliš hustá, přilijeme ještě trochu vody z vařených brambor. Jakmile se vzniklé těsto přestane lepit, vezmeme si lžíci, kterou budeme namáčet do rozpuštěného másla, a z těsta začneme ukrajovat škubánky. Pak už je stačí jen přesunout na talíř, posypat třeba cukrem, mletým mákem a polít rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!