Tohle je ideální snídaně pro důchodce. Mladým to nechutná, ale pro seniry je to elixír mládí
Lidé, kteří hubnou nebo se zajímají o zdravou stravu, je mají v oblibě. Mladí lidé ale dávají přednost jiným druhům snídaně. V současnosti totiž frčí hlavně nízkosacharidové stravování. Z jídelníčku tak mizí cukry a sacharidy. Na tuto doslova superpotravinu se pak hledí skrz prsty. Přitom tělu prospívá. Vhodná je obzvlášť pro seniory.
V padesátých letech 20. století se přišlo na to, že vyšší příjem nasycených tuků může mít spojitost se srdečními chorobami. Výsledkem byla nízkotučná mánie, kdy se začaly ve velkém prodávat mléčné výrobky bez tuku. V rámci různých redukčních diet se k snídani konzumovaly z celých vajec jen bílky, protože žloutky obsahovaly tuk. V 80. a 90. letech byla popularita nízkotučných produktů na vrcholu. Nízkotučné potraviny (například jogurty) ale často obsahovaly zvýšené množství cukru. Strach se tak obrátil proti cukru.
Sacharidy nejsou strašák
To do jisté míry přispělo k obavě nejen z bílého cukru, ale rovnou ze všech sacharidů. Ty totiž najdeme i v pečivu, mouce nebo přílohách. Cukry jsou nejjednodušší formou sacharidů a jsou pro tělo snadno vstřebatelné. Jsou rychlým zdrojem energie. Najdeme je v ovoci nebo medu. Přidané cukry pak bývají součástí cukrovinek nebo sladkých limonád.
Složené cukry musí tělo trávit delší dobu. Jedná se o pečivo, těstoviny, brambory, rýži nebo právě ovesné vločky. Tělu dodají energii na delší dobu. Nicméně někteří lidé je ze stravy vědomě vyřazují. Konzumují nízkosacharidové, keto nebo paleo diety. Ty jsou populární zvláště u mladších ročníků. Typická snídaně takové diety je složena z vajec a avokáda. Snídaně je sice bohatá na bílkoviny a tuky, ale chybí sacharidy. Například ve formě pečiva.

Jak ochutit kaši
Naopak na ovesnou kaši je nahlíženo jako na něco, co je nemoderní a plné cukrů. Jak je to ale doopravdy? V ovesné kaši můžete mít daleko více vlákniny i bílkovin než ve vaječné snídani. Vločky se zalévají mlékem, do kaše můžete pro zvýšení proteinu přimíchat syrový vaječný bílek nebo proteinový prášek.
Dochutíte ji burákovým máslem, proteinovou kuličkou, pudinkem, tvarohem nebo sýrem cottage. Dnešní ovesné kaše už dávno nejsou jen instantní směsí v pytlíku, kterou jen zalijete horkou vodou a zamícháte. Když vyberete kvalitní vločky, následně je oprahnete, vyberete si typ mléka, oříšků, semínek a ovoce k dozdobení, můžete s jedním základem vykouzlit stovky různých chutí.
Složením předčí i vajíčka
Jen pro srovnání. Jedno vajíčko obsahuje asi 6 g bílkovin. Padesátigramová porce vloček jich v sobě má asi 7 g a 100 ml mléka asi 3 g. Ve lžíci burákového másla, které můžete použít na dochucení, je 6 g bílkovin a ve 100 g tvarohu, který kaši hezky chuťově zjemní, je jich 14 g.
Pokud si dáte 2 vajíčka a půlku avokáda, je to celkem asi 13 g bílkovin. Kaše s burákovým máslem a tvarohem už jich ale obsahuje 30 g. A to jste ho ještě nedoplnili například oříšky.
Výzkumy navíc ukazují, že u starších lidí je spotřeba proteinů vyšší. Doporučuje se konzumovat 1 gram proteinu na kilogram tělesné hmotnosti. Bílkoviny zabraňují svalové ztrátě. Tělo se tak lépe zotavuje po nemoci a déle si zachovává soběstačnost. Starší lidé se po operacích často zotavují hůře, je proto vhodné zvýšit konzumaci proteinů. Ty pomáhají tělu vytvářet protilátky.
Nicméně pokud pro vás není příjem proteinů důležitý a chcete spíše zhubnout, můžete si vločky připravit i jen s vodou, semínky a ovocem. Ve vločkách je totiž obsaženo mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Kaše samozřejmě dodá energii, obsahuje sacharidy, tuky i bílkoviny, a proto také na dlouho zasytí.

Vláknina je důležitá
Důležitý je i obsah vlákniny. Některé druhy kaší mají až 30 g vlákniny (na 100 g kaše), například ta značky Grizly. Vláknina je přitom pro naše zdraví naprosto nezbytná. Je vynikající proti zácpám. Váže na sebe cholesterol, takže chrání srdce. Zároveň pomáhá udržovat střevo dlouho zdravé tak, aby v něm neseděly dlouho zbytky potravy. Její zvýšený příjem je vhodný také pro lidi, kteří se méně hýbou, právě protože napomáhá ke správnému fungování střev.
Co všechno dokáže oves
Pravidelná konzumace ovsa může pomoci snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu. Oves má nízký glykemický index, takže pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Jen si kaši po připravení nedoslazujte cukrem…