Tohle české jídlo Češi nesnášejí. Pro Němce je to pochoutka a za recept nabízejí milion eur
I když jsou česká jídla považována za nezdravá a tučná, stále je naše kuchyně považována za jednu z nejlepších a nejchutnějších. Mezi jednu tradiční pochoutku patří škvarky, které jsou zdravější, než možná tušíte.
Konzumují se údajně už od středověku a připravuje se z nich také pomazánka nebo cukroví. Škvarky se jí zejména v Česku už od nepaměti a stále jsou oblíbené, i když už ne tolik jako dříve. Co všechno byste o nich měli vědět a jak je připravit doma?
Kalorická bomba, kterou milují (nejen) Češi
Škvarky vznikají jako vedlejší produkt při škvaření sádla a pro mnohé se jedná o dokonalou pochoutku. A není divu. Jejich jedinečná chuť vzniká přirozeně, dochucují se pouze solí a dalším kořením dle vlastních preferencí. Ačkoliv byste je s klidem mohli označit za kalorickou bombu, nejsou tak moc nezdravé, jak se mnozí domnívají. I když by se jim měli vyhnout zejména lidé s nadváhou a srdečními potížemi, ale pro někoho mohou mít i příznivé účinky. Obsahují totiž několik zdraví prospěšných látek, které tělo potřebuje.

Vyrábí se ze sádla, které bylo umístěno na seznam nejzdravějších potravin na světě. To bylo pro spoustu lidí překvapením, protože ho často považujeme spíše za nezdravé a kalorické. Škvarky mají přibližně 750 kalorií na 100 gramů, což je opravdu hodně. Často je to hlavním důvodem, proč se jim mnozí lidé v dnešní době plné diet vyhýbají. Stále však mají spoustu příznivců, které ani vysoká kalorická hodnota neodradí od toho, aby si je vychutnali třeba s chlebem.
Obsahují kyselinu olejovou, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, a také omega-3 mastné kyseliny, které jsou známé pro své pozitivní účinky na zdraví mozku, srdce a snížení zánětů v těle. „Sádlo skutečně vedle nasycených mastných kyselin obsahuje dostatek mononenasycených, což jsou zdraví prospěšné tuky, jinak běžně obsažené v olivovém a avokádovém oleji,“ sdělila webu Toprecepty specialistka na výživu, PharmDr. Margit Slimáková.
Škvarky zbožňují i naši sousedé. “To je tak úžasná pochoutka, že bych za její recept dal i milion eur,” napsal s nadsázkou jeden Němec na sociální síti Facebook, kde lidem ze zahraničí vysvětloval, že takovou dobrotu někdy zkrátka musí vyzkoušet.
Recept na staročeské škvarky
Máte chuť na škvarky a chcete mít jistotu, že budou co možná nejchutnější a bez zbytečných látek jako jsou například konzervanty? Připravte si je doma! Uvidíte, že na tom není nic složitého.
Co budete potřebovat na přípravu škvarků?
- 2 kg vepřového sádla (vepřové hřbetní sádlo)
- 100-150 ml vody
- 100 ml mléka
- sůl a další koření (například pepř, kmín, česnek, majoránka)

Postup přípravy:
Sádlo si nakrájíme na kostky velké přibližně 2×2 cm a dáme do vysokého hrnce. Hrnec přikryjeme poklicí a necháme škvarky na mírném plameni vařit. Po zhruba 30 minutách se uvolní sádlo. Po 30 minutách sundáme z hrnce poklici a začneme škvarky míchat. Jakmile se začnou lepit ke dnu, nastane vhodná chvíle je podlít 50 ml vody. Pak škvaříme přibližně 1,5-2 hodiny a během této doby můžeme ještě párkrát podlít vodou. Po nějaké době začnou škvarky v sádle plavat – v tuto chvíli je vyndáme z hrnce, přecedíme a vrátíme zpět do hrnce už bez sádla. Pak ještě chvíli škvaříme. Jakmile získají zlatavou barvu, podlijeme je mlékem, které následně necháme zcela vyškvařit. Nakonec je opět přecedíme a necháme okapat a proschnout. Až poté můžeme přidat sůl, případně další koření. Zbylé sádlo lze uchovat v lednici a dále využívat.