Tisíce žen běží do Lidlu: Tenhle hrnec za 1 000 Kč jim změní život. Vše bude uvařeno do 15 minut
Světlo světa spatřil už v 17. století a od té doby věrně slouží v kuchyních. Jedná se o skvělého a efektivního pomocníka, který znatelně usnadňuje vaření. Spoří čas i energii a připravíte v něm širokou škálu pokrmů. Běžně ho koupíte za pár tisíc, teď ale máte jedinečnou šanci pořídit ho za lepší cenu v Lidlu. Jestliže ho doma ještě nemáte, nabídku nepropásněte. Uvidíte, že vaření dostane úplně nový rozměr.
Kdysi se mu přezdívalo „požírač kostí“, díky jeho schopnosti rozvařit kosti až do ohebné formy. Tenkrát se ho lidé báli – zpočátku mu vůbec nedůvěřovali. Ačkoliv šlo o hrnec zázraků, který měl multifunkční využití a uvařit se v něm dalo téměř cokoliv, kvůli nezvyklému designu a technologii byli zákazníci zpočátku rozpačití. Ano, řeč je o tlakovém hrnci. Víte, jak ho správně použít při každodenním vaření? Možná se na první pohled vaření s ním jeví jako složité, opak je ale pravdou. Jakmile si jeho vlastnosti osvojíte, uvidíte, že se v kuchyni stane vaší pravou rukou.

Rychlejší proces díky vyššímu tlaku
Většina lidí ho zná také pod jménem Papinův hrnec. Jméno dostal po svém vynálezci, kterým byl matematik a fyzik Denis Papin. Jde o silnostěnný hrnec sloužící k vaření za vyššího tlaku, než je normální atmosférický tlak. „Vyšším tlakem se dosáhne vyšší teploty vaření, a tím i rychlejšího uvaření pokrmu. Též chuťové vlastnosti pokrmu mohou zůstat v uzavřené nádobě výraznější,“ vysvětluje internetová encyklopedie. Klíčovou součástí je poklice, díky které je hrnec neprodyšně uzavřen. Právě díky ní z něho nemůže unikat pára, což vede k navyšování tlaku a rychlejšímu uvaření jídla. Teplota uvnitř hrnce se totiž rychle vyšplhá až na 120 °C, což výrazně zkracuje přípravu jídel.
Má mnoho pozitiv
Papiňák, jak se mu také přezdívá, byl ke konci minulého století součástí prakticky každé domácnosti. Poté se od jeho používání začalo na chvíli opouštět, teď se ale opět vrací do módy. Znáte všechny jeho výhody? Je jich totiž opravdu mnoho! Kuchaři i kuchařky na něj nedají dopustit. Velkým benefitem je rychlejší vaření – tlakový hrnec snižuje dobu vaření až o 50-70 % času v porovnání s klasickým způsobem! U plotny tak můžete strávit pouze poloviční dobu. S tím se pojí i úspora energie, protože rychlejší příprava spotřebuje méně tepelné energie i vody. Papiňák je tedy šetrnější k životnímu prostředí a šetří vám finance. Díky uzavřenému prostředí se zintenzivňuje chuť. „Vaření pod tlakem pomáhá koncentrovat chutě a vůně jídel. Hotové pokrmy jsou aromatičtější a intenzivnější díky zadržení páry,“ píše web Orava. Kratší doba vaření a systém zabraňující nadměrnému úniku páry navíc způsobí, že si jídlo zachová vyšší množství živin, minerálů a vitamínů.
Široká škála jídel
A co v něm tedy můžete na denní bázi připravovat? Možností je nespočet. Nejvíce se hrnec samozřejmě hodí na přípravu tvrdších potravin, které by obyčejně potřebovaly více času. Proto je skvělý na přípravu dušeného masa, žebírek či guláše. Ideální je také k uvaření luštěnin – bez zdlouhavého namáčení v něm uvaříte třeba čočku, cizrnu nebo fazole. Dobře poslouží i k přípravě omáček a polévek, dokonce ho lze využít i zavařování! Dobrou zprávou ale je, že ho snadno použijete i na přílohy nebo vařenou zeleninu. Brambory budou v papiňáku hotové už za 7 minut, rýže klidně už za 12. Během chvíle v něm uvaříte i kořenovou zeleninu, brokolici nebo květák. „Navíc ušetříte spoustu nádobí a přípravou jídla nestrávíte dlouhé hodiny. Tlakový hrnec je jednoduše univerzální pomocník, který by neměl chybět v žádné kuchyni, kde se vaří dobré a poctivé jídlo,“ píše Orava. Nemusíte se tak bát, že byste ho využívali jen příležitostně. Snadno poslouží prakticky každý den.

Bezpečnostní riziko nehrozí
Vaření s tlakovým hrncem se bát nemusíte. Řada lidí z něj má stále respekt, a to díky kolujícím historkám o dřívějších explozích. Ty už samozřejmě nehrozí, nemějte tedy strach, že byste museli z celé kuchyně uklízet rozprsklou omáčku. Dnes už je zařízení vybavené několika pojistkami, které zajistí, že poklice perfektně přilne a během přípravy se neotevře. Moderní hrnce jsou také vybaveny indikátorem tlaku, který vás upozorní, kdy je hrnec bezpečné otevřít. Tudíž nehrozí ani opaření. „Jako malá jsem se ho bála. Zlověstně syčel a muselo se občas klepnout do ventilku, aby odešla pára. Kde jsou ty časy! Mám tlakový hrnec, který lze ovládat jednou rukou a vařit v něm umí i naše děti. Vozím ho s sebou i na dovolenou,“ říká pro server Jíme jinak Eva Cikrytová. Není se tak čeho obávat. Jen si dejte pozor, abyste hrnec nepřeplnili – naplněný by měl být maximálně do dvou třetin. Před zaklapnutím poklice jen zkontrolujte, že těsnění a ventil jsou funkční. Dále už se o nic starat nemusíte.
Nyní ve slevě
Jestli tlakový hrnec doma ještě nemáte, momentálně máte vynikající příležitost koupit ho v internetovém obchodě Lidl. Od 7. dubna ho koupíte o 600 Kč levněji, jeho aktuální cena je 1 099 Kč. Jde o slevu 35 %, Lidl ho tedy zlevnil o více než třetinu. Hrnec je vhodný pro všechny druhy plotýnek, a to včetně těch indukčních. Nabízí pětistupňový bezpečnostní systém, dva programy a napařovací vložku. Je vyrobený z nerezové oceli a hliníku a jeho objem činí 6 l. Dle recenzí ho doporučuje 94 % zákazníků. Podívat se na něj můžete zde. Akční nabídka končí 20. dubna.