Tato pochoutka byla za socíku podpultovka pro honoraci, dnes ji mají v Globusu za 24 Kč
I když původně pochází z Belgie, Češi si z něho udělali národní pochoutku. Za socialismu byl exkluzivní podpultovkou pro pohlaváry, nyní si ho můžete nakoupit plné tašky do zásoby. V Globusu ho totiž aktuálně najdete za pouhých 23,90 Kč. Doma si z něho udělejte třeba neotřelou pomazánku, kterou překvapíte svou rodinu. Podmínkou ovšem je, aby šlo o otrlé příbuzné, tento pokrm totiž hlavně ucítí.
Jedni je milují, druzí jim nemohou přijít na chuť a především na čich. Řeč je o zrajících sýrech, které se pro své výrazné aroma řadí mezi kontroverzní potraviny.
V tuzemské gastronomii patří k nejznámějším olomoucké tvarůžky a Romadur. Právě druhý jmenovaný produkt si v těchto dnech můžete zakoupit v hypermarketu Globus za výhodnou cenu. Zavítejte do obchodu a kupte si tuto zapáchající specialitu dřív, než bude pozdě.

Zapáchající sýr pro fajnšmekry
Romadur je žlutooranžový měkký sýr, který zraje ve vlastním tuku, takzvaně pod mazem. Název zřejmě pochází z francouzského slova „remoudre“, které se vztahuje k výrobě ze syrového, plnotučného mléka. Už z dálky na něj upozorňuje nezaměnitelná vůně, respektive zápach. Neméně intenzivní je i jeho chuť, která není pro každého strávníka. I to je důvod, proč je oblíbený především u dospělých konzumentů. Ti milují i jeho mazlavou konzistenci, která z něj dělá ideální přísadu do pomazánek. Nejpopulárnějším způsobem podání je však klasika – chleba namazaný máslem a na něm vyskládané plátky sýru.
Historie Romaduru v českých zemích
Na českém území má výroba Romaduru více než stoletou tradici. Psát se začala na jihu Čech, konkrétně v Jarošově nad Nežárkou, kde jeho produkci v první polovině minulého století zahájili bratři Jan a Ladislav Brunnerovi. Ti počátkem 20. let v Jindřichově Hradci otevřeli také velkosyrárnu, která se specializovala pouze na tento sýr.
Zpočátku se prodával jako Brunnerův, později dostal přívlastek Jihočeský a nakonec se z něj stal Jihočeský sýr měkký zrající. Dnes ho známe jako Romadur. Originál pochází ze závodu Madety v Jindřichově Hradci.
Čím zralejší, tím lepší
Zrání probíhá ve sklepích s kontrolovanou teplotou a vlhkostí po dobu nejméně 14 dnů. Do sýru jsou opakovaně aplikovány mazové kultury Brevibacterium linens, které rozkládají laktózu a bílkoviny. Tím vzniká typická chuť a konzistence.
Zralý Romadur je měkký, na řezu sametově bílý a jeho jádro připomíná tvaroh. Po delším uložení zcela prozraje, změkne a tvarohové jádro se vytratí. Proces zrání lze urychlit skladováním při pokojové teplotě. Pokud nemáte strach ze zápachu, namísto lednice si ho tak uložte třeba do spíže. Uchovávejte ho ale mimo přímé sluneční záření.
Díky aktuální nabídce Globusu si sýr můžete až do pondělí 19. května zakoupit za sníženou cenu. Výrobek byl zlevněn o 25 % z původních 31,90 Kč na 23,90 Kč.

Recept na romadurovou pomazánku
Výhodnou koupi můžete využít třeba pro výrobu lahodné pomazánky, kterou zabodujete u své rodiny i hostů. Potřebovat na ni budete:
- 2 zralé Romadury
- 100 gramů pomazánkového másla
- 1 menší cibuli (nadrobno nakrájenou)
- 1 lžíci bílého jogurtu
- 1 lžičku hořčice
- 1 lžičku mleté papriky
- sůl a pepř
Postup: Romadur nechte chvíli povolit při pokojové teplotě, aby se vám s ním lépe pracovalo. Poté ho nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte veškeré ingredience a dobře promíchejte. Osolte a opepřete dle potřeby, sýr už ale slaný je, tak se solí šetřete. Pomazánku nechte odležet alespoň 30 minut v lednici, aby se chutě propojily. Podávejte na čerstvém pečivu. Můžete také posypat jarní cibulkou a pažitkou a lehce poprášit sladkou paprikou. Dobrou chuť!