Špetka této přísady v ranní kávě zlepšuje náladu i paměť. Omládnete o 20 let
Existují potraviny, které působí neuroprotektivně. Znamená to, že jsou přírodně stimulují mozek. Jejich konzumace podporuje rozvoj paměti a jiných kognitivních funkcí mozku. V dnešním rychle se měnícím světě je mentální výkonnost důležitější než kdy dřív. Udržet mysl stále svěží a v kondici vám může pomoci i jedna voňavá přísada v ranní kávě.
Určitě jste se už někdy setkali se situací, kdy jste si řekli, že ze svých šedých mozkových buněk potřebujete dostat co nejvíc – maturita, náročné pracovní období nebo jiné důležité životní zkoušky. Na podporu paměti i zlepšení nálady funguje konzumace jistých potravin. Jednou z nich je čokoláda. Tomu se asi nelze divit. Čokoláda a zvlášť ta hořká je totiž nabitá přírodními flavonoidy se silně antioxidačním účinkem. Flavonoidy pak pronikají až do mozku a přímo zde podporují mozkovou činnost. Kromě čokolády však existují i další mozek stimulující prostředky.
Zázrak v podobě mletého prášku s nasládlou chutí
Už jste si někdy zkoušeli dát do ranní kávy špetku muškátového oříšku? Udělejte to! Svou nasládlou příchutí dodá nápoji říz a navíc to prospěje i tělu. Podle nutriční specialistky Hany Mojžíškové pomáhá muškátový oříšek proti křečím a právě v mleté formě je vhodné ho přidávat i do jídla a pití. Toto lehce pikantní koření znali už amazonští indiáni. Používali ho při ozdravných rituálech a dokonce si ho navzájem foukali do nosu. To vše proto, aby se jim zkrátka vyhnuly nemoci a zlepšila se jejich imunita.

Síla muškátového oříšku se odvíjí od jeho množství. Odborný magazín International Ayurvedic Medical Journal při svých výzkumech dokázal, že po pouhých čtrnácti dnech užívání prášku z muškátového oříšku, se u lidí trpících nespavostí, zrychlilo usínání. Stali se více koncentrovaní a zklidnilo se jejich myšlení. Testovaní lidé užívali 2 gramy mletého muškátu denně. Tady se ovšem i odborníci shodují, že přílišná konzumace zmiňovaného muškátového prášku může vyvolávat halucinace.
Ty vyvolává látka zvaná myristicin, kterou muškátový oříšek obsahuje. K předávkování vám stačí zkonzumovat 15 g oříšku. Otrava se pak projevuje silnou nevolností. Špetka mletého oříšku však vašemu zdraví nemůže nijak uškodit a při správném dávkování dokáže opravdu posílit i správné fungování mozku.
Muškátový ořech si dokonce můžete zakoupit i ve formě éterického oleje nebo tonika. Má velmi povzbudivý účinek, pomáhá zvyšovat výkon a koncentraci. Navíc regeneruje, vizualizuje a pomáhá i při vyčerpání organismu. Olej z muškátového oříšku působí proti bolesti, je protizánětlivý a mimo jiné pomáhá i při zažívacích problémech. Stačí vám přidat si špetku prášku do ranní kávy a už po pár dnech se zlepší vaše nálada i paměť.
Zázrak pro tělo i kuchyni
Při správném množství je muškátový oříšek skutečným zázrakem. Je plný vitamínů a léčí tělo i mysl. Svůj původ má v Portugalsku, ale do světa se rozkutálel velmi rychle. Kuchaři jej strouhají do jídla, výborný je i v polévkách a do omáček. Stačí ho však pouze na špičku nože. I kdybychom ho použili více, už by nám v jídle tolik nechutnal. Pokrm by rychle zhořkl. Pro své možné halucinogenní účinky patří tento oříšek nejen mezi koření, ale i mezi drogy – buďte proto v jeho dávkování vysoce opatrní.

I tak je muškátový ořech pro zdraví víc než prospěšný, a to především díky nutričnímu obsahu vitaminů, minerálních látek a organických sloučenin souvisejících s éterickými oleji. Mezi jeho prospěšné složky patří bílkoviny, sacharidy, vláknina, tuky a několik vitamínů – A, B a C. Tím, že je muškátový ořech spojován hlavně s neuroprotektivními vlastnostmi, pomáhá zvyšovat hladinu serotoninu, dopaminu a noradrenalinu v hipokampu. Právě hipokampus je orgán umístěný v mozku, který je spojen s prostorovou navigací, což je část paměti zodpovědná za zaznamenávání a vyhledávání všech informací v mozku. Kromě toho má muškátový oříšek i protirakovinné účinky.