Snídaně, která trumfne ovesnou kaši: Zlepšuje trávení, zmírňuje nadýmání a výborně chutná
Snídaně je základ – rčení, které už jste nejspíš slyšeli. První jídlo po probuzení udává tón celému dni, proto výběr potravin hraje velkou roli a podílí se na tom, jak se hlavně v dopoledních hodinách cítíte. Pokud ráno odfláknete kusem sladkého pečiva po cestě do práce, nemůžete se divit, že jste hned po příchodu na pracoviště bez energie a po chvíli vás přepadne hlad nebo chutě na další sladkou pochutinu. Nicméně to jde i jinak, jestliže dáte přednost vhodné snídani plné bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Vyzkoušejte toto jednoduché jídlo, které nejenom že chutná jako dezert, ale zasytí vás až do oběda, nedostaví se po něm útlum energie, a ještě podpoří vaše trávení. Tento lahodný recept patří mezi ideální snídaňové volby.
Snídaně tělu po prospané noci dodává živiny, vitamíny a minerály, a při vhodném výběru komponentů i snižuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje energii a potlačuje hlad. Jestliže ji vynecháte, může vás trápit špatné soustředění či mozková mlha a snížená kreativita. Abyste se správně nasnídali, nemusíte kvůli tomu vstávat o hodinu dřív a trávit dlouhé chvíle v kuchyni. Možná už vám dochází inspirace na rychlé snídaně, protože se častokrát recepty točí kolem řeckých jogurtů, ovesných vloček nebo celozrnného pečiva. Zapomeňte na tyto všeobecně známé ingredience a dejte šanci novince – tento recept si zamilujete právě díky jeho jednoduchosti, navíc se dá obměňovat a tak vám nezevšední.

Základem je superpotravina
Chia semínka se stala populárními už několik let zpátky, mnoho lidí ale stále netuší, jak je efektivně využít při přípravě jídel. Jedná se přitom o superpotravinu – semínka v sobě koncentrují vysoké množství zdraví prospěšných látek, jako například omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, bílkoviny, vápník nebo antioxidanty.
Právě dlouhý seznam nutrientů z nich dělá skvělou ingredience pro snídaňové, ale i kterékoliv jiné recepty. Semínka mají velmi jemnou chuť, dají se tak výborně kombinovat s dalšími přísadami. Díky tukům po nich zůstanete sytí, bílkoviny zase snižují chuť na sladké a jako základní stavební kámen se podílí na správném chodu tkání a orgánů. Pokud semínka smícháte s tekutinou, natáhnou na sebe vodu, mnohonásobně zvětší svůj objem a vytvoří gelovitou konzistenci, vznikne vám tak puding. A právě takový chia puding si můžete během pár minut připravit k snídani.
Dlouhý výčet výhod
Že jsou chia semínka považována za superpotravinu díky dlouhému seznamu živin už jsme zmínili, jaké mají ale ony živiny výhody? I tento seznam je pěkně dlouhý. Vláknina napomáhá trávení a snižuje nadýmání, nebudete se tak po jejich konzumaci cítit těžce nebo nafoukle, při pravidelné konzumaci navíc pozitivně ovlivní střevní mikrobiom. Vápník, hořčík a fosfor podporují vaše kosti a zuby, antioxidanty zase napomáhají správné funkci imunity a zabraňují vzniku zánětů.
Omega-3 mastné kyseliny si naše tělo neumí samo vytvořit. Jsou ale naprosto esenciální pro správné fungování srdce, zraku a mozku. Navíc i regulují krevní tlak. S touto potravinou zkrátka nemůžete šlápnout vedle. A jak ji tedy využít, abyste ráno měli na stole neprůstřelnou snídani nabitou živinami a všemi makronutrienty, tedy bílkovinami, tuky i sacharidy? Postačí vám pouze pár věcí, které možná dokonce najdete doma ve spíži.

Do pár minut hotovo
K přípravě chia pudingu budete potřebovat již zmíněná semínka a kokosové mléko, navrch jako posypka je ideální ovoce, hořká čokoláda nebo třeba ořechové máslo. Fantazii se ale meze nekladou, proto využijte přísady, které máte rádi, navíc je můžete různě měnit a kombinovat, a tak se vám jídlo brzy neokouká. Kokosové mléko zajistí krásně krémovou konzistenci, navíc obsahuje vitamíny B, K, C a E a také vlákninu, kokosová chuť puding příjemně ozvláštní. Než semínka nabobtnají, trvá to asi 10 minut, snídani si tak můžete začít připravovat hned po probuzení, a zatímco semínka natahují vodu, vy se stihnete převléknout a navštívit koupelnu. Pro lepší chuť a konzistenci se ale doporučuje chia s kokosovým mlékem smíchat večer a přes noc nechat uležet v lednici. Večerní příprava vám zabere jen pár minut a ráno stačí puding vyndat z lednice a zdravou a chutnou snídani máte na stole.
Recept na borůvkový chia puding s mandlemi: 1 porce / 10 minut
- 10 g / 2 polévkové lžíce chia semínek
- 70 ml kokosového mléka
- 2 čajové lžičky medu
- Hrst borůvek
- Hrst mandlí
Postup: Den dopředu si ve skleničce či mističce smíchejte chia semínka s kokosovým mlékem a medem, dobře promíchejte a uzavřete víčkem nebo přikryjte potravinářskou fólií, poté nechte odpočívat v lednici. Ráno nádobu jen vyndejte, puding znovu dobře promíchejte a navrch nasypte hrst borůvek a mandlí. Podle chuti můžete přidat třeba i kokosové plátky, vločkovou sůl nebo hořkou čokoládu. Dobrou chuť!