Prověřili jsme brambory v Tescu, Penny a Kauflandu. Češi kupují ty nejhorší, které se vůbec nehodí k jídlu
Brambory jsou stálicí českých kuchyní. Jako příloha nemají konkurenci. Vařené, pečené, šťouchané i smažené si našly cestu na talíře v domácnostech napříč republikou. Obzvlášť oblíbená je bramborová kaše, která má být jemná, krémová a bez hrudek. Jenže výsledek často zklame, a ne vždy je na vině kuchař. Mnohdy je problém už při nákupu, konkrétní druh brambor totiž hraje důležitou roli.
V běžných supermarketech, jako je například Tesco, Penny nebo Kaufland, je nabídka brambor pestrá, a výběr mnoho lidí tolik neřeší. Češi tak často sahají po druzích, které se na kaši vůbec nehodí. A není to nic neobvyklého, špatně zvolený varný typ je častou chybou, kvůli které se výsledné jídlo nepovede tak, jak by mělo.
Jediná volba pro kaši
Pro správnou bramborovou kaši je důležité sáhnout po bramborách označených jako varný typ C. Tyto brambory mají vyšší obsah škrobu, snadno se vaří a mají ideální strukturu pro přípravu hladké, nadýchané kaše. Typ C se pozná podle modrého značení a je určen také pro těsta na knedlíky nebo bramboráky. Přesto právě tento typ v regálech supermarketů často ustupuje jiným druhům – a spotřebitelé tak domů přinášejí brambory, které se k přípravě kaše vůbec nehodí.
V nabídce běžných obchodů převažují univerzálnější typy B, které mají středně pevnou konzistenci. Jsou vhodné jako příloha, na pečení nebo na hranolky, ale pro kaši to není ta správná volba. Spotřebitelé však většinou neřeší rozdíl v typu nebo odrůdě a jednoduše sáhnou po tom, co je zrovna po ruce a výsledkem pak může být zklamání u stolu.

Na odrůdě záleží
Vedle varného typu hraje významnou roli i samotná odrůda brambor. Ta totiž ovlivňuje chuť, strukturu a také to, jak se brambory chovají při tepelné úpravě. Mezi českými odrůdami vyniká například Lilly, odrůda typu C, která je ideální na kaši i těsta. Sytě žlutá dužina a výrazná bramborová chuť z ní dělají jednu z nejlepších voleb pro tradiční českou kuchyni.
Naopak pro saláty se hodí odrůdy typu A, jako jsou Annabelle, Princess nebo keřkovské rohlíčky. Ty mají lojovitou strukturu, dobře drží tvar a nerozváří se. Do kategorie univerzálních, tedy typu B, pak patří třeba Dali, Camelia nebo Sunita. Ty najdou uplatnění jako příloha, ale i na kaše nebo těsta, i když výsledek nebude tak dokonalý jako u typu C.
Brambory na míru receptu
Brambory mají v české kuchyni bohatou historii. Do Evropy se dostaly v 16. století a v českých zemích se začaly pěstovat o století později. Dnes je v České republice registrováno více než 120 odrůd, které se dělí nejen podle chuti a vzhledu, ale i podle doby sklizně: rané, polorané, pozdní. Rané odrůdy obsahují méně škrobu a mají tenkou slupku, takže se hodí hlavně jako příloha. Pozdní zase vydrží déle skladované a lépe se hodí na zpracování.
Výběr správného typu a odrůdy je základní podmínkou pro to, aby se jídlo povedlo. Vždy je možné se orientovat podle varného typu, který bývá barevně značen: zeleně (A), červeně (B) a modře (C). Pokud si nejste jistí, pro kaši vždy sáhněte po modré. A chcete-li se opravdu trefit, hledejte odrůdu Lilly, českou klasiku, která vás nezklame.

Recept na hedvábnou bramborovou kaši
A když už budete mít ty správné brambory doma, tady je inspirace, jak z nich připravit přílohu, která vám bude mizet z talíře rychleji než řízek. Hedvábná bramborová kaše je sázkou na jistotu. Začněte s bramborami typu C, oloupejte je a nechte odmočit ve studené vodě alespoň hodinu, aby pustily přebytečný škrob.
Poté je uvařte do měkka, slijte a lehce s nimi zatřeste v hrnci, aby se odpařila vlhkost. Mezitím si ohřejte směs mléka a smetany. Brambory rozmačkejte a za tepla je vyšlehejte s touto směsí, dokud nezískáte jemnou a nadýchanou konzistenci. Nakonec přidejte máslo, osolte a máte hotovo.