Prodavač z Lidlu anonymně: Tohle zboží bych si nikdy nekoupil. Lidé ho berou po kilech, netuší ale, co jedí
Snad každý řetězec supermarketu se může pochlubit zbožím, pro které se zákazníci rádi vrací. Na druhé straně škály stojí naopak produkty, které nejsou žádná sláva. I přesto si některé z nich lidé z nepochopitelného důvodu nadále kupují. O jedné z největších perel, které pravidelně vídá v nákupních košících, anonymně promluvil zaměstnanec řetězce Lidl.
Podle názoru zmíněného muže pramení neutuchající obliba některých produktů zejména v neznalosti. „Některé věci si kupuje neuvěřitelné množství lidí. Upřímně se jim divím, protože nemusím být vědec, aby mi při pohledu na složení došlo, že to není nic zdravého,“ uvedl prodavač.
Kterou potravinu by si nejen u svého vlastního zaměstnavatele, ale vlastně ani kdekoliv jinde nikdy nekoupil? Pojďme se podívat na jednu z nejhorších kulinářských pastí, na které můžeme na pultech obchodů narazit.

Snídaňové cereálie patří mezi nejméně zdravé potraviny
V každém supermarketu najdeme regál, ve kterém se vyjímá velké množství cereálií. Ty jsou jako první jídlo dne nesmírně populární zejména u dětí.
Většina cereálií však obsahuje velké množství cukru. Ten se navíc ve složení může ukrývat také pod jinými názvy, jako například fruktóza, glukóza, maltodextrin či glukózo-fruktózový sirup. Rozhodujícím údajem, který by vás měl zajímat, je proto hodnota celkového obsaženého cukru v tabulce výživových hodnot, jak uvedla Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského magazínu dTest.
Souhlasí s ní také expertka z oblasti zdravé výživy Margit Slimáková, která je v Česku známou popularizátorkou racionálního stravování. „Raději než snídaňové cereálie bych volila vařenou jáhlovou nebo rýžovou kaši, kterou jde na talíři posypat kvalitní čokoládou,“ uvedla.
Paní Slimáková není jediná nutriční specialistka, která se nad snídaňovými cereáliemi pozastavuje. „O tom, že snídaňové cereálie obsahují převážně sacharidy, mají vyšší glykemický index a porce obsahuje dvakrát nebo i třikrát více energie než chléb se šunkou, ví bohužel málokdo,“ uvádí také Gabriela Knosová.

Existuje i vhodnější alternativa, ale téměř nikdo ji nekupuje
„Nerozumím tomu, proč takové věci někdo kupuje dětem. Přitom hned vedle jsou třeba ovesné vločky, které jsou mnohem zdravější a dá se z nich připravit na snídani třeba kaše. Kromě toho jsou ještě levnější,“ kroutí hlavou mladý muž, který si v Lidlu přivydělává ke studiu.
Ovesné vločky jsou skutečně vhodnější alternativou. Můžeme je doplnit například sušeným ovocem, oříšky nebo třeba jogurtem. Na rozdíl od cereálií obsahují vlákninu, která nám pomůže vydržet déle sytí. Díky tomu nepropadneme vlčímu hladu a nebudeme mít nutkání zkonzumovat nadměrné množství dalších kalorií. Tato informace je však mnoha lidem skryta, a tak se mnohdy diví, proč se jim stále nedaří zhubnout, přestože snídají zdravě vypadající cereální směsi.
Aby se zákazníci podobným pastem dokázali vyhnout, je nezbytná jedna věc – důkladně si prohlédnout složení daného výrobku a zajímat se o to, co jednotlivé složky našemu tělu dávají.