Pouze ve dvou regionech v Česku rostou teď houby jako o život. V ostatních najdete sotva pár prašivek
Vášniví houbaři už se nemohou dočkat, až se konečně vydají na houby. Právě teď totiž začíná nejlepší doba na sběr hub, jenže ne vždy a ne ve všech oblastech se vydaří počasí natolik, aby hojně rostly. Díky nedávným dešťům je v některých částech České republiky vyšší šance na úspěch. Víme, kde je nejvyšší pravděpodobnost růstu.
Lidé v České republice patří mezi nejvášnivější houbaře na světě. I když mají v mnoha zemích houby nesmírně rádi (například Francie), na jejich sběru si až tolik nepotrpí. Podle statistik se v Česku alespoň jednou ročně vydá do lesa na houby alespoň 70 % populace, a to skutečně není málo. Průměrná česká rodina nasbírá během jednoho roku zhruba 6 až 8 kilogramů hub. Pro mnoho lidí představuje tato aktivita dodržování jakési tradice, která je u nás hluboce zakořeněna.

Ti, kteří houbaření zbožňují nejvíce, si nosí úlovky domů téměř po celý rok. Hlavní sezóna ale začíná v červenci a trvá zhruba do konce září. Mnozí se vydávají právě v září, možná i proto, že tento měsíc představuje definitivní konec léta. Nasbírané houby se pak zpracovávají různě, třeba do omáček, smaženic nebo se obalují jako řízky, ale také se suší nebo mrazí, aby vydržely delší dobu.
Kde teď rostou houby nejvíce?
Informace o největší pravděpodobnosti růstu hub podává Český hydrometeorologický ústav se svou biometeorologickou předpovědí. Ta je pravidelně aktualizována, v současné době však naznačuje, že houby rostou nejvíce v těchto dvou oblastech – Liberec a Jablunkov.
Další oblasti, kde je vysoká šance pro růst hub:
- Plzeňský kraj – jižní část kraje
- Karlovarský kraj – severní část kraje
- Teplice
- Most
- Chomutov
- Prachatice (místy)

Co si doma připravit z lahodných hub?
Pokud i vy letos plánujete návštěvu lesa a sbírání hub, pak z nich určitě plánujete připravit něco dobrého. Možností je spousta, vybírat si můžete nejen z tradičních receptů, ale i z těch moderních. Připomeňte si některé z nich:
- Houbová omáčka se smetanou: Naprostá klasika, nejčastěji podávaná s knedlíkem nebo těstovinami
- Houbová polévka: Třeba kulajda nebo bramboračka s houbami
- Houbový kuba: Velmi starý a tradiční český recept, který se podával zejména na Vánoce. Jedná se o směs hub a krup
- Smaženice: Je oblíbená zejména proto, že je velmi rychle připravena. Jedná se o houby nakrájené na plátky, osmažené na cibulce a na sádle. Je možné smaženici podávat s vajíčkem
- Houbové placičky, bramboráky nebo karbanátky
- Houbový bigos: Jedná se o kombinaci hub, masa a paprikové klobásy. Je to jídlo oblíbené zejména ve Slezsku
- Houbový nákyp: Fašírka z hub, vajec a koření
Houby mají řadu pozitivních účinků
Když nastane sezóna hub, neváhejte a využijte toho. Připravujte si sezónní pokrmy zahrnující různé druhy hub, ty jsou totiž velmi zdravé a v době, kdy se blíží podzimní nachlazení, se vašemu tělu mohou jejich látky náramně hodit. Mají antioxidační i protizánětlivé účinky, podporují snižování krevního tlaku, špatného cholesterolu a některé druhy dokážou snižovat také riziko vzniku některých druhů rakoviny. Rozhodně se tedy vyplatí je pravidelně zahrnovat do svého jídelníčku.
Pokud ale nemáte se sběrem hub mnoho zkušeností, vezměte si s sebou někoho, kdo vám ukáže, které houby jsou nejlepší, které nejsou jedlé a které jedovaté. Využít můžete ale také atlas hub a různé mobilní aplikace, které vám pomohou houby rozeznat pomocí fotoaparátu.