Pekařka mi prozradila, proč pečivo rychle tvrdne. Přestal jsem ho kupovat
Kdo by nemiloval čerstvé pečivo. Stačí ráno projít kolem pekárny a mnoha lidem se začnou sbíhat sliny. Měkký střed, křupavá kůrčička a lákavá vůně – kvalitnímu pečivu odolá málokdo. Je stabilní součástí našeho jídelníčku, Češi ho milují. Pekařské výrobky spatřily světlo světa už před více než 5 000 lety a život bez nich si umí představit jen minimum jedinců. Ujistěte se, že se o ně umíte dobře starat a správně je skladujete. Jestliže vám totiž pečivo doma hned druhý den ztvrdne, děláte něco špatně.
Pokud si chcete pravidelně dopřávat pekařské zboží, nemusíte denně do pekárny, abyste ulovili jen ty nejčerstvější kousky. Stačí se naučit pár tipů a triků, jak pečivo v domácnosti správně skladovat. Dejte sbohem gumovým rohlíkům a tvrdým krajícům chleba. Možná jste slyšeli, že pečivo není takové, jak tomu bylo dřív – zatímco několik dekád zpátky chleba vydržel čerstvý klidně i týden, dnes tvrdne už druhý den. Prý za to může jiná mouka a nekvalitní ingredience. Nevěřte ale všemu, co se dočtete na internetu. Jak to tedy udělat, aby si pečivo zachovalo čerstvost a kvalitu i po několik dní? A které druhy se naopak vyplatí nechat ležet v obchodě?

Bát se ho nemusíte
Nejdříve je potřeba zmínit, že kolem pečiva a lepku panuje spousta mýtů. Mezi nejznámější patří například to, že pokud chcete zhubnout, musíte pečivo vyřadit ze svého jídelníčku. Dále pak, že se po pečivu automaticky tloustne. Ani jedno tvrzení samozřejmě není pravdivé – za hubnutí i tloustnutí může celkový kalorický příjem. Jestli je váš příjem nižší než váš výdej, budete hubnout. Pokud to bude naopak, na váze budete přibírat. Samotné pečivo tak za nic nemůže, zbytečně se démonizuje i již zmíněný lepek. Jestli nemáte diagnostikovanou celiakii, tedy alergii na lepek, vaše tělo si s ním bez problémů poradí. „Z dlouhodobého hlediska může být každé zbytečné omezení stresující, vylučující ze společnosti a neudržitelné,“ říká výživová poradkyně Margit Slimáková. Kvalitní a celozrnné pečivo má od ní rozhodně zelenou. „Místo nejběžnější pšenice si můžete dát její tradičnější odrůdy, jako jsou třeba špalda, semolina anebo červená pšenice,“ dodává. Rozhodně tedy není důvod, abyste se mu vyhýbali.
Správný sáček
Teď už víte, že pekařské výrobky nepatří mezi strašáky společnosti. Jak tedy docílit toho, aby pečivo zůstalo krásně měkké a zároveň křupavé na povrchu? Prvním důležitým bodem je výběr sáčku. I když si pečivo domů přinesete v průhledném mikrotenovém sáčku, po příchodu ho hned vybalte. Skladování v plastovém obalu se nedoporučuje především kvůli vzniku plísní, a to především, pokud je pečivo stále teplé. Nejlepší variantou jsou bavlněné nebo lněné sáčky – díky nim zboží zůstane čerstvé a zdravotně nezávadné.
Novější a stále populárnější možností je skladování pečiva ve voskových ubrouscích. „Jde o ekologické řešení. Správně zabalené pečivo ve voskovém ubrousku nebo voskovém sáčku vydrží čerstvé až 5 dní,“ píše server Kupi. Je ovšem nutné ubrousky nevystavovat slunečnímu záření, ideální je takto zabalené pečivo vložit na chladné místo.

Využijte chlebník
Správně zabalené pečivo poté můžete uložit do chlebníku či vypnuté trouby, aby se zamezilo přísunu vzduchu. Právě chlebník je skvělým pomocníkem – zamezí oschnutí a výskytu vlhkosti. Bílé pečivo jako rohlíky a housky jsou k tvrdnutí nejnáchylnější, jelikož obsahují vyšší podíl vody. Časem dochází k jejímu vysychání a také krystalizaci škrobu, což způsobuje tvrdnutí. Proto by se pečivo mělo uchovávat zabalené a na místě, kam neproudí vzduch. Zamezení výskytu vlhkosti se zase postará o to, že pečivo nebude plesnivět.
Chlebníky dnes seženete dřevěné, plastové, keramické nebo skleněné. Prodávají se v mnoha velikostech, a tak seženete ten pravý do vaší kuchyně. Pečivu nejvíce prospívá pokojová teplota, a jelikož je chlebník umístěný většinou na kuchyňské lince, splníte tím veškeré požadavky pro to, aby vaše pekařské kousky zůstaly co nejdéle chutné a čerstvé.
Starší zboží nechte ležet ladem
Důležité také je kupovat to správné pečivo. Některé řetězce se snaží zbavit neprodaných kusů, a tak je nabízejí i přesto, že nejsou čerstvé. Takové pečivo jen těžko zachráníte, při výběru tedy buďte opatrní. Samozřejmě se nehodí, abyste v obchodě každý výrobek ohmatávali. Při použití jednorázových igelitových rukavic sloužící k výběru pečiva ale můžete letmým dotykem zjistit, jestli je vámi vybraný druh skutečně čerstvý či nikoli. „Pokud je pečivo při stisku tvrdé a nevrátí se zpět do původního stavu, jedná se o starší pečivo nebo také o příliš vysušené pečivo v důsledku špatného pečení. Naopak gumové chování při stisku znamená, že je pečivo nedopečené,“ vysvětluje pro web Vitalia vedoucí pekárny La Lorraine Jakub Boháč. Takové kousky nechte ležet v supermarketu, doma vám moc dlouho nevydrží. Raději se poohlédněte po jiné variantě.
Jestliže se o rohlíky, chleby, housky nebo třeba bagety budete správně starat, vydrží vám mnohem déle, než pokud je jen ledabyle necháte válet na stole či kuchyňské lince. Bochník chleba při správném skladování vydrží chutný i týden, rohlíky a housky i několik dní. Věnujte tak pečivu chvíli času a uvidíte, že si na něm o to víc pochutnáte.