Otestovali jsme kvalitu tvarohů v Penny, Lidlu a Kauflandu. Tomuto se vyhněte obloukem
V regálech obchodů můžete najít celou řadu různých druhů tvarohu, ve kterých je snadné se rychle ztratit. Který tvaroh byste měli dát do košíku a kterému se raději vyhnout? Liší se jak v konzistenci, tak ve zdravotních přínosech.
Tvaroh se v české kuchyni objevuje snad odnepaměti. Plní se s ním buchty, přidává se do koláčů, šlehá se s ovocem anebo se třeba strouhá na oblíbené ovocné knedlíky. Jde zkrátka o jednu z našich nejzákladnějších surovin.
V posledních letech mu propadli i fitness nadšenci, a to hlavně díky jeho nízkému obsahu tuků a naopak vysokému obsahu bílkovin. V obchodech je rozhodně z čeho vybírat. Na trhu najdete hned několik druhů tvarohu, které se od sebe na první pohled takřka neliší. Při bližším zkoumání ale přijdete na to, že jejich složení, kvalita a obsah živin nejsou vždy stejné.

Dva základní druhy
Tvaroh se vyrábí dvěma způsoby, na základě kterých pak vzniká buď tvaroh tvrdý nebo měkký. Ty se ale dále ještě rozdělují, a to primárně podle svého obsahu tuku. V obchodech tak najdete tvaroh odtučněný, někdy nazývaný i měkký, nízkotučný neboli jemný, polotučný, tučný a nakonec tvrdý na strouhání.
Odtučněný tvaroh (měkký) může obsahovat maximálně 0,5 % tuku. Na 100 gramů má zhruba 60 kcal, 12 gramů bílkovin a 4 gramy sacharidů. Například v prodejnách Tesco jej zakoupíte za 19,90 Kč.
Tvaroh nízkotučný (jemný) má pak zhruba stejně tuku jako tvaroh odtučněný, tedy 0,5 %, 70 kcal, 13 gramů bílkovin a 3,5 gramu sacharidů. Je o něco dražší než tvaroh odtučněný. Jemný tvaroh Moravia prodává Albert za 47,90 Kč.
U polotučného tvarohu je obsah tuku 3,5 %, 95 kcal, 10 gramů bílkovin a 4 gramy sacharidů. V prodejnách Billa seženete polotučný tvaroh Clever za 21,90 Kč.
Tučný tvaroh, do kterého se přidává smetana, obsahuje 9 % tuku. Má zhruba 150 kcal, 11 gramů bílkovin a 3 gramy sacharidů. Tučný tvaroh značky Boni zakoupíte v prodejnách Penny za 29,90 Kč.
A nakonec tvrdý tvaroh na strouhání. Je nízkotučný, má tedy 0,5 % tuku. Na 100 gramů připadá zhruba 153 kcal a obrovské množství bílkovin, které dosahuje až ke 30 gramům. Obsahuje zhruba 6 gramů sacharidů. Jaroměřický tvrdý tvaroh na strouhání je k dostání třeba v Albertu za 45,90 Kč.
Uvedené hodnoty berte spíše jako orientační, neboť se mírně liší v závislosti na výrobci tvarohu.
Více bílkovin než maso
Tvaroh je zkrátka ve všech svých podobách skvělým zdrojem bílkovin. Poslední uvedená varianta, tedy tvrdý tvaroh na strouhání, jich nabízí dokonce více než kuřecí a krůtí maso. To totiž obsahuje na 100 gramů o zhruba 8 gramů bílkovin méně.
Bílkoviny jsou pro naše tělo nesmírně důležité. Jsou základním stavebním kamenem svalů, podporují zdraví kostí, kůže, zlepšují srážlivost krve a podílejí se na obnově buněk. Jestliže si jste vědomi toho, že ve vašem jídelníčku často chybí, zkuste do něj zařadit právě tvaroh. Zejména pak ten tvrdý.
Tato základní živina se i významně podílí na hubnutí. Bílkoviny totiž nasytí na dlouho, a navíc omezují chuť na sladké i slané nezdravé dobroty. Zmíněný tvrdý tvaroh je tedy ideálním spojencem při shazování nadbytečných kilogramů. Přece jen má i ze všech ostatních nejméně tuku, čímž se stává jasným vítězem. Naopak se vyhýbejte tvarohu tučnému. Jak už jeho název napovídá, obsahuje nejvíce tuku. A bohužel nejméně bílkovin ze všech ostatních tvarohů.

Co s tvrdým tvarohem?
Tvrdý tvaroh zná spousta lidí hlavně coby přísadu, která se sype na ovocné knedlíky. Můžete z něj ale vykouzlit mnohem víc. Používat ho lze třeba do salátů místo balkánského sýru. A rozdíl možná ani nepoznáte.
Připravte si slaný nálev z 1 litru vody a 35 gramů soli. Tvrdý tvaroh dejte do uzavíratelné misky a nálevem jej zalejte. Nechte tvaroh uležet asi týden v chladničce a pak už jej můžete používat dle libosti. Kromě salátů se hodí i do různých druhů slaného pečiva anebo třeba i jen tak jako chuťovka k vínu.