Otestovali jsme kvalitu cukru v supermarketech. Vítěz je Čechny přehlížen a kupují ten nejhorší
Při pohledu na regály s cukrem ve většině českých supermarketů je na prvním místě jasný favorit: klasický bílý krystalový cukr. Ten tvoří naprostou většinu prodejů, ačkoliv jeho kvalita a přínos pro lidské tělo jsou velmi diskutabilní. Rozhodli jsme se otestovat dostupné druhy cukru a sladidel, které najdete v běžných obchodních řetězcích, a zjistit, který je nejvhodnější pro každodenní použití.
Výsledky mohou být pro mnohé překvapením.
Bílý cukr: levný, ale bez hodnoty
Klasický bílý cukr je rafinovaný produkt, který prochází rozsáhlou chemickou úpravou. Je zbaven všech doprovodných látek a minerálů, které se nacházejí v cukrové třtině či řepě. Výsledkem je čistý sacharózový koncentrát, který sice dobře sladí, ale z hlediska výživy nepřináší nic hodnotného. Naopak může při dlouhodobé konzumaci přispívat ke vzniku obezity, cukrovky a zubním kazům. Spotřeba bílého cukru navíc často vede k energetickým výkyvům a zvyšuje riziko vzniku závislosti na sladké chuti.
Hnědý cukr: žádný zázrak, ale ne vždy špatná volba
Hnědý cukr bývá často považován za zdravější variantu, ale tento mýtus má své trhliny. V naprosté většině případů se jedná o bílý cukr s přidanou melasou. Takový produkt sice může chutnat „plněji“, ale po stránce nutriční je jeho přínos minimální. Pokud ovšem sáhnete po skutečně nerafinovaném hnědém cukru, můžete tělu dodat určité množství minerálů. Klíčové je všímat si označení výrobku. Výraz „nerafinovaný“ či „přírodní třtinový cukr“ je tím, co rozhoduje.

Třtinový cukr: přirozenější alternativa
Nerafinovaný třtinový cukr není jen marketingový trik. Oproti bílému cukru si zachovává stopové množství vápníku, hořčíku a železa. Jeho výhodou je přírodní zpracování a jemnější chuť. Přesto by měl být konzumován s mírou, protože energetická hodnota zůstává vysoká. Výhodou je i jeho lepší využití při pečení, kdy dodává pokrmům lehce karamelový tón.
Kokosový cukr: vítěz zásobený minerály
Podle většiny nutričních odborníků je kokosový cukr jednou z nejzdravějších alternativ. Získává se z nektaru květů kokosové palmy a jeho glykemický index je nižší než u bílého cukru, což znamená menší dopad na hladinu cukru v krvi. Obsahuje také draslík, zinek, vápník a železo. Jeho chuť je přirozeně sladká s jemným karamelovým nádechem. Přestože je kokosový cukr cenově dražší, jeho nutriční přínos a chuťové vlastnosti ho staví do čela testovaných variant. Čeští zákazníci však často sahají po levnějších možnostech, což je z dlouhodobého hlediska kontraproduktivní.

Xylitol, stévie a erythritol: sladká řešení bez cukru
Moderní trh nabízí také celou řadu náhradních sladidel. Xylitol, známý také jako březový cukr, má téměř stejnou sladivost jako cukr, ale o 40 procent méně kalorií. Erythritol je bezkalorické sladidlo, které se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce. Stévie je rostlinný extrakt bez kalorií, který se vyznačuje vysokou sladivostí a specifickou bylinkovou chutí. Všechny tyto alternativy mají společné to, že neovlivňují hladinu glukózy v krvi, což je činí ideálními volbami pro diabetiky a lidi držící redukční dietu. Mnohé z nich navíc pomáhají předcházet zubnímu kazu, což běžný cukr rozhodně neumožňuje.
Češi kupují nejhorší možný cukr
Navzdory široké nabídce zdravějších alternativ Češi stále kupují zejména bílý rafinovaný cukr. V testu kvality neobstál, a přesto dominuje prodejům. Naopak kokosový cukr, stévie nebo erythritol, které mají pro tělo menší zátěž a více výživových benefitů, jsou často opomíjeny. Důvodem bývá jak neinformovanost, tak cena. Přitom investice do kvalitního sladidla se může dlouhodobě vrátit v podobě lepšího zdraví a menšího rizika civilizačních nemocí. Při příštím nákupu zkuste sáhnout po něčem jiném než jen po tom nejlevnějším. Vaše tělo vám to vrátí.