Otestovali jsme brambory v Kauflandu, Tescu a Globusu. Těmto se vyhněte obloukem
Brambory jsou jednou z nejčastějších surovin v české kuchyni. V obchodech je najdeme prakticky celoročně, ať už balené, nebo volně ložené. Využití mají široké, od příloh po hlavní jídla, a tak je pro spoustu lidí samozřejmostí hodit je do košíku bez delšího přemýšlení.
Podívali jsme se proto na to, jakou kvalitu běžně dostupné brambory v supermarketech vůbec mají. Jako příklad jsme zvolili řetězce, ve kterých nakupuje většina Čechů, například Kaufland, Tesco nebo Globus. Cílem bylo zjistit, jaké odlišnosti mohou mezi bramborami být, a co všechno je při nákupu dobré brát v úvahu.
Dobře vyberte varný typ
Zásadní roli hraje především jejich varný typ, původ a samozřejmě odrůda. V obchodech se dnes běžně setkáte s odrůdami různého původu i kvality, některé jsou ideální do salátu, jiné na kaši nebo pečení. A právě výběr nevhodné odrůdy může často zkazit celý pokrm.
Varný typ je základním ukazatelem při nákupu. Označení A, B nebo C informuje o tom, jak se brambory chovají při tepelné úpravě. Typ A je pevný a nerozvaří se, je ideální na saláty. Typ B je univerzální, hodí se jako příloha i do polévek. Typ C se rychle rozvaří a má vysoký obsah škrobu, používá se na bramboráky, knedlíky nebo pyré. Je důležité vědět, že barva slupky nijak neovlivňuje kvalitu, červené i žluté odrůdy se mohou vyskytovat ve všech třech typech.

Odrůdy, které patří mezi ty nejlepší
Za jednu z nejchutnějších odrůd na našem trhu je považována Bernina, která patří do varného typu A. Je ideální do salátů nebo jako příloha. Má jemnou dužninu, vysoký výnos a výborně se skladuje. Podobně kvalitní je i odrůda Anuschka typu AB vhodná na vaření i pečení. Na chuť je jemná a má pevnou konzistenci.
Pokud hledáte něco výjimečného, zaujme vás Red Fantasy, brambora s výrazně červenou slupkou, jemnou krémovou dužninou a nasládlou chutí. Hodí se jak na vaření, tak na pečení nebo smažení. Přestože je méně známá, získává si stále větší oblibu. Vhodná je i pro dlouhodobé skladování. Velmi oblíbená je také Jelly, raná odrůda s varným typem B. Má výraznou chuť a je ideální jako příloha i do salátu. U spotřebitelů boduje hlavně díky vyváženému poměru mezi jemností a rozvařivostí.
Ne všechny odrůdy se ale hodí ke každému účelu. Například odrůdy s tvrdší slupkou nebo nepravidelným tvarem bývají náročnější na zpracování. U méně kvalitních dovážených brambor, které se často prodávají v akčních velkých baleních, bývá problém s dlouhodobou skladovatelností a chuťově často neobstojí proti českým odrůdám.
Nejlepší volbou zůstávají české brambory
Důležitým faktorem při výběru je i oblast, kde byly brambory vypěstované. Například severní Čechy a severní Morava jsou vhodné pro odrůdy s kratší vegetační dobou a odolností proti vlhkosti, jako jsou Agria, Marabel nebo Saturna. Naopak jižní Morava a Vysočina přejí odrůdám odolným proti suchu, jako jsou Gala, Melody nebo Red Fantasy.
Za obecně nejlepší volbu jsou považovány české odrůdy, ideálně pěstované lokálně. Podle odborníků se kvalita brambor nejlépe pozná po tepelné úpravě, skutečná chuť, konzistence a vůně se ukáže až na talíři.

Těmto se vyhněte
Z hlediska bezpečnosti je důležité vyhnout se hlízám se zeleným zbarvením – to značí vyšší obsah toxického solaninu. Zelené brambory nejsou vhodné ke konzumaci. Vysoký obsah škrobu v některých odrůdách zase zvyšuje riziko tvorby akrylamidu při smažení, což je další důvod, proč volit pečlivě.
Na závěr se dá říct, že nejlepší volbou jsou čerstvé, české brambory označené varným typem a jasnou odrůdou. Mezi TOP odrůdy v současnosti patří Bernina, Anuschka, Jelly a Red Fantasy. Naopak neoznačené a levné dovozové brambory bez specifikace často kvalitou pokulhávají.