Nikdy nekupujte jogurt, pokud je na etiketě napsáno toto
Lámali jste si někdy hlavu nad tím, jak poznat kvalitní jogurt? My rozhodně ano, a proto jsme pro vás připravili i jasný přehled, díky kterému zjistíte, co by nemělo složení kvalitního jogurtu nikdy obsahovat.
Ruku na srdce, někdy jsou etikety plné slov, která vlastně neznáme. Jsou to nějaké odborné výrazy pro úplně normální složky, nebo je to všechno jen pro tělo škodlivá chemie? Pojďme si společně poodhalit svět umělých konzervantů, barviv a dalších běžných látek, které se v jogurtech sem tam vyskytují.
Obávají se jich všichni. V průběhu času bylo vyvinuto mnoho různých potravinářských přídatných látek neboli éček. K čemu vlastně jsou? Tyto látky se do jídla ve zkratce přidávají proto, aby zůstaly zpracované potraviny bezpečné a v dobrém stavu. Než je sníme, musí urazit cestu z továrny do skladu obchodu a potom přečkat několik dní v regálu nebo lednici.

Jsou „éčka“ špatně?
Éčka se také používají k úpravě senzorických vlastností potravin, včetně chuti, vůně, textury a vzhledu. Kvůli tomu vypadá a chutná jogurt jahodově, i když žádné ovoce neobsahuje. Ale pozor, tyto látky mohou být získávány i z rostlin, zvířat nebo minerálů. Nemusí být tak pouze chemicky syntetizovány. A víte, kolik jich existuje? Několik tisíc!
Přesto jste už určitě slyšeli rady všemožných výživářů, kteří nám kladou na srdce, abychom se zpracovaným potravinám vyhýbali jako čert kříži a kupovali pokud možno takzvané základní suroviny. To znamená, že bychom v ideálním případě měli kupovat pouze čistý bílý jogurt. Kvalitní jogurt by měl obsahovat pouze mléko a jogurtové kultury. Nic víc, nic míň. Žádná aditiva, éčka, sladidla ani zahušťovadla…
Proč se jim ale máme vyhýbat, když jsou na první pohled div ne magická? Některé potravinářské přídatné látky mohou snižovat růst bakterií mléčného kvašení, což je vlastně docela průšvih. Laktobacily jsou ve fermentovaných potravinách žádoucí a jejich růst je navíc pro proces fermentace nezbytný. Navíc pomáhají ke správnému fungování střev a břišní mikroflóry.
Nadužívání potravin s přidanými éčky ale prokazatelně snižuje množství laktobacilů v těle člověka. Pojďme se dále podívat na ty nejznámější éčka, na která bychom si měli dát pozor. Pokud je uvidíte na jakékoli etiketě, produkt jezte jen výjimečně. Rozhodně se jím neládujte! A nemusí jít pouze o jogurt.
Umělá potravinářská barviva
Mají různá označení, například E129. Používají se primárně k zesvětlení a zlepšení vzhledu prakticky všeho. Dokonce je může obsahovat i koření! Díky nim jsou bonbony žluté, fialové nebo svítivě zelené. A stejně tak i jogurty! Obecně se tak barevným jogurtům vyhýbejte, pokud víte, že nebyly dobarveny například řepou.
Neměly by mít barvu, která se běžně nevyskytuje v přírodě. To je jasným ukazatelem, že byla k jejich výrobě použita umělá barviva. Čím barviva škodí? Některá z nich jsou spojována s alergickými reakcemi.

Kukuřičný sirup
Zní to jako nějaká podoba sladidla nebo cukru. A co by tak mohlo být špatně na kukuřici? Kukuřičný sirup se často vyskytuje v limonádách, džusech, sladkostech a cereáliích. Jedná se vlastně o jednoduchý cukr.
Kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy způsobuje přibírání na váze a zvyšuje riziko prediabetu i cukrovky. Nadbytek cukru je sám o sobě špatně, a co teprve nadbytek zpracovaného kukuřičného sirupu!
Ten totiž ještě navíc zvyšuje pocity hladu a nutí nás neustále chodit do ledničky. Jak správně hádáte, to vede k nadměrné konzumaci potravin a obezitě. Zároveň je tento sirup spojován s metabolickými poruchami, tučněním jater nebo zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. A ta jsou jedním z největších zabijáků u nás. Proto bychom vždy měli dbát na složení produktů, které kupujeme a pozorně číst etikety a příbalové informace.