Nevíte, co jíst ráno? Tento pokrm je nejzdravější na světě a chutná skvěle. Příprava trvá 4 minuty
Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne. Proto bychom neměli podceňovat její význam a měli bychom dbát na to, aby byla snídaně výživná, zdravá a poskytla nám potřebnou energii na celý den. Dnes jsme si pro vás připravili tip na snídani, která je nejen výživná, ale také pomáhá tělu zbavit se toxinů.
Zdravá snídaně dokáže nastartovat metabolismus a doplnit energetické zásoby po dlouhém nočním odpočinku. Kvalitní snídaně také zlepšuje koncentraci, podporuje trávení a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Abychom během dne fungovali co nejefektivněji, neměli bychom na toto jídlo zapomínat.
Snídaně, která vás nakopne
Jedním z nejzdravějších pokrmů, který můžeme svému tělu po ránu dopřát, je teplá polenta s citronovou šťávou a medem. Tento jednoduchý a zdravý recept nejen skvěle chutná. Navíc pomáhá detoxikovat tělo. Navíc je plný živin a energie.
A proč právě polenta? Polenta je výživná potravina, která nabízí několik zdravotních benefitů. Je plná vlákniny a bílkovin, což pomáhá zasytit a zároveň podpořit zdravé trávení. Díky obsahu komplexních sacharidů poskytne dlouhodobou energii a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Polenta je navíc bezlepková, a tak si ji mohou připravit i osoby s celiakií nebo citlivostí na lepek. Také je přirozeně nízkotučná a nízkokalorická, proto je vhodnou potravinou pro ty, kteří dbají na zdravou stravu a štíhlou linii. Polenta je bohatá na minerály, jako jsou železo, hořčík a zinek. Obsahuje také vitamín A a karoten. Polenta není pouze kukuřičnou kaší k snídani, použít ji můžete jako přílohu ve formě knedlíků, kaše a placek.

Ingredience, které detoxikují tělo
Druhou ingrediencí této zázračné kaše je med, který je považován za přírodní lék s velkým množstvím zdravotních výhod. Obsahuje ideální poměr bílkovin, minerálních látek, vitamínů, železa, vápníku, fosforu a rostlinných silic, které podporují správnou činnost imunitního i trávicího systému. Med navíc působí protizánětlivě, posiluje srdce a zlepšuje krevní oběh. Navíc má detoxikační účinky a dokáže stimulovat funkci jater. Díky antioxidantům přispívá ke správné funkci mozku. Med je tedy skvělou alternativou k běžnému cukru, protože obsahuje prospěšné látky, které nejsou jen prázdnými kaloriemi.

Aby byl tento detoxikační elixír kompletní, je potřeba přidat citronovou šťávu. Citrony dodají pokrmu dávku vitamínu C a antioxidantů, které podporují detoxikaci těla, zdraví srdce a prevenci ledvinových kamenů. Kyselina citronová také zlepšuje vstřebávání železa z rostlinných potravin.
Jak připravit teplou polentu s citronovou šťávou a medem?
Příprava této snídaně je velmi jednoduchá a rychlá, stačí vám pár základních potravin a získáte vyvážené jídlo plné vitamínů. K přípravě kaše budete potřebovat 100 g kukuřičné mouky, 400 ml vody nebo jakéhokoliv mléka, 1–2 lžíce medu, šťávu z citronu a špetku soli.
Prvním krokem je přivedení vody, nebo mléka k varu. Jakmile se začne tekutina vařit, přidáme špetku soli a pomalu nasypeme kukuřičnou mouku, kterou neustále mícháme, aby se z ní nevytvořily hrudky. Snížíme teplotu a vaříme polentu do té doby, než bude hustá a krémová (asi 5–7 minut).
Jakmile je polenta hotová, stáhneme ji z ohně a přidáme med s citronovou šťávou. Ingredience promícháme, aby se vzájemně propojily. Hotovou kaši můžeme dochutit a ozdobit podle chuti. Můžeme použít skořici, ovoce, ořechy, nebo kokos.
Teplá polenta s citronovou šťávou a medem je vyvážené jídlo, které dokáže zasytit a zároveň potěšit svou chutí. Je vhodná zejména pro ty, kteří chtějí svůj den začít zdravě a s lehkostí. Vyzkoušet by ji měl každý, komu záleží na svém zdraví a na vyvážené stravě. Příprava zabere chvilku a navíc vás nevyjde draho, jednu porce by mohla v průměru stát 5–10 Kč. Oproti průmyslově zpracovaným cereáliím a kaším vede tato snídaně na plné čáře.